NYILT LEVÉL.

Full text search

NYILT LEVÉL.
Gróf Károlyi Istvánnak Wesselényi Miklós.
Halál vad keze tarolta le házi boldogságod legszebb virágait. Szívrepesztő keserv feldulta kedélyedet, s annak lőn martaléka egészséged. Nyomorék lettél s pár éven át alig valál képes, eddig erős és mozgékony mankók segitségével vánszorogni. Azonban átfuvallá világrészünket a szabadság szelleme, megrázta az önkény és rabság gőztorlatai alpesit. Henunk is uj életre riada. De gonoszság nem akará, hogy békében élvezhessük ez uj életünket. Butaságot s ellenszenveket felhasználó ármány fegyverrel támadtatta meg. a megtámadott hon minden hű fiai segitségre hivá fel. Te érteni tudád s akarád a felhívás szent szavát. Áthatott téged a szabadság s nemzeti érzet villanyos ereje; – s bizonyságára annak, hogy jóra termett kebelre a szabadság ügye varázserőt gyakorol, s hogy a megtámadott hon védelmére hívó szó, igaz magyarnak, a halottakat álmaikból felrázó végtrombita harsogásához hasonló hatással bir: veled csoda történt. Elvetéd mankóidat, s kardot ragadtál; szabadság s honszeretet bűvös ereje képessé tett rég nyugvó paripád látán élire állani általad lelkesített zászlóaljadnak. Zászlód alá állítá dicső pldád házad s gazdaságod hivatalnokait; mindkét fiad kisér; a kisebbiket azon boldogságban részesíted, hogy még zsenge korában hős keblű atyja oldala mellett, édes hona szent ügyeért fegyverrel küzdhessen.
Boldog te, hogy igy és illy czélra mehetsz, üdvezel téged s áldását mondja rád egy régi barátod, a gyámoltalan tehetlenség azon éjjeléből, mellyben sorsa bilincselve tartja. Évek óta csendesen tűröm a keserves nélkülözések halmazát, zúgolódást mint vétkest s gyalázót kerülten, de kitör az most azon sohajjal, hogy bár a világnak csak annyi sugára hatna éjemen át, melly képessé tenne menni, honomért, ha nem sükerrel víni s győzni, de legalább annak használva halni meg.
Nálam százszor boldogabb baráton! szép példád hasson honosinkra tündérerővel, ne legyen vén, ne ifju, ki henyélve nézze, hogy honát ellenség dúlja, véreit öldösi; lássa minden át, hogy most városban járdát taposni, vagy faluhelyt gyönyöreinek s még gazdaságának is élni bűn is, szégyen is; mert minden, ki nem teljesen nyomorék, kit hona iránti szent kötelesség nem lánczol helyéhez, s itt vagy másutt lézeng, bár legyen az nagy úr vagy szegény, megérdemli, hogy ujjal mutassanak reá mint gyávára s köztelességéről elfelejtkezettre. Pest, august. 8. 1848. Wesselényi Miklós

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir