Temesvárról august. 5-kéig terjedő eme hiteles tudósításaink érkeztek.

Full text search

Temesvárról august. 5-kéig terjedő eme hiteles tudósításaink érkeztek.
August 2-kán Blomberg ezredes Verseczen volt, azonban seregének nagyobb része Légay alezredes alatt Fehértemplomba visszament; mivel azalatt, míg népeink julius 30-kán onnan eltávoztak, a lázadók – kik az időben a lokvai erdőben, s Moldova és Fehértemplom közt nagy számmal összegyülekeztek, – Fehértemplomba fenyegető üzeneteket küldve, a várost feladásra szólították.
Aug. 1– és 2-ka közti éjjelen a katonaság Fehértemplomba jővén, reggel azonnal a nevezett erdő felé indul, Vrhovszky volt huszár főhaddnagy vezérlete alatt egy század városi polgár lövészség csatlakozván hozzájok. – Légay alezredes rá akadván az erdőben a szerbekre, őket megtámadá, és szétverte, de a hely minősége nem engedé tovább üzhetésöket, mégis 14 fogoly – köztök egy pap – s 10–12 halott esett el az ellenség részéről, azonkivül egy szerb zászló foglaltatott el. A mi részünkről a Sivkovics ezredből két vitéz, és a derék Vrhovszky főhadnagy estek el. Egy főhadnagy és 4 közvitéz pedig megsebesíttettek. Légay alezredes még Fehértemplomban van, mert gyanitható, hogy onnani visszavonulása után a lázadók ujra nyugtalankodni fognának.
Oraviczán a krassói nemzetőrök több százada tanyáz, skitónő buzgalom lelkesíti soraikat. Moldovabányán a körülmények javultak, minthogy az itteni oláhság – melly eddig határozatlanul viselte magát – tegnap azon üzenetet küldte Szászkára, hogyha segedelem érkezendik oda, ők azzal egyesülten készek a szerb rablók rohanásainak ellent állani. A Szászkán levő Rukovina ezred 2. százada Schiffner százados parancsnoksága alatt, derék lelkes hadcsapat, már mult alkalommal is, midőn Blomberg ezredes az őrvonalat betöltötte, e derék sereg a legveszélyesb pontokon a legkitűnőbb bátorsággal s kitöréssel felet meg hivatásának. Szintén oda indult el aug. 5-én Asbóth nemzetőrségi őrnagy is nemzetőreivel; ekként ama veszélyes pont biztosítva van.
A bányakerület külbátorsága tehát jelenleg nincs ugyan veszélyezve, de a belbékét a közelebbi követválasztáson történt véres összeütközések igen is felzavarák.
A torontálmegyei határőrségnek 1600 főből álló nagyobb részét, Neuzina helységben ,a végvidékről átkelt lázadó csoport, szám szerint mintegy 200-an egy kisebb ágyuval és 1 mozsárral felfegyverzetten megtámadta, szétszalasztotta, s a helységnek egy részét felgyujtotta. A torontáliaknak a sokkal kisebb számu ellenség előtti sajnálatos megfutamodása a két dörgő lőszertől volt megijedésöknek tulajdonitható. A parancsnok Karácson István, néhányad magával helyét állotta ugyan egy ideig, de látván népe szétoszlását, kénytelen volt annak összegyüjtésére fordítani igyekezetét.
Ha csakugyan ugy van, mint több tudósitónk egyiránt irja, hogy e határőrség mindjárt az első ágyulövés után megfutott, ugy ez valódi szégyen, mert ha vitézül helyt állnak, ők szalaszthatták volna meg az ellenfél táborát. Mentségökül csupán az szolgálhat, hogy magok a neuzinai rácz lakosok is egyetértettek a lázadókkal, mert midőn ezek közeledtek, a neuzinaiak tüstént fejerlobogót tüztek ki, s ők magok is lődöztek ablakaiktól a tornotáliakra.
E vesztség után a lázadók a neuzinai szegény nemesek házait felgyujták, a többi lakoskéit azonban nem bántották.
Blomberg ezredes azonnal a bihari nemzetőrséget rendelt ezen pontokra.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir