FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

172FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
– Pest városa közgyülései f. hó 5 és 10. csupán hely és magánérdekű tárgyakkal foglakodtak, mellyek bármilly szükségesek, de az olvasó közönségre nézve érdektelenek. Csak a 10-ki ülésen adatott egy kis mulatságos intermezzo, vagy is, mivel az ülés ezen kezdődött, inkább előjáték. Czíme: Az elnémított szónok. Személyek: Kail Sándor képviselő, Rottenbiller polgármester és Buday képviselő. Több pesti képviselők. – Kail Sándor, quantitative a legeloquensebb pesti képviselő, a jegyzőkönyv hitelesítése után feláll, indítvány teendő a gyülések rendezése hitelesítése után feláll, inditványt teendő a gyülések rendezése iránt. Beszél félóráig, de még mindig nem közelitve az inditványhoz, mondja többi közt, mikép nagy baj, hogy a képviselők közt olly kevés a szakértő, többnyire csak ollyan ex omnibus aliquid ex toto nihil emberek. Ez még inkább mint a czéltalan bosszú beszéd, nyugtalanná teszi a képviselőket. Miért is a polgármester, bocsánatot kérve a közbeszólásért, igen okozsan figyelmezteti a szónokot, hogy ő neki csak egyszerű inditvány-tételt engede, melly szokás szerint a választmányhoz volna utasítandó, s kéri, a sürgetős teendőket olly nagy halmaza levén előttök, tartsa magában hosszú szónoklatát, s adja elő egyszerüen inditványát, melly majd a választmány véleményével fog tárgyaltatni. Most felpattant Buday képviselő, erélyes de nem méltatlan modorban rová meg Kailt, hogy ő minden ülésben háromszor négyszer hosszasan beszélvén, s most is illy hosszú dictióval s társait sértegetve ragadja el a drága időt, holott vagy kétszáz tárgy vár elintézésre. Szavait az ülés helyeslé, s határoztaték az inditvány irásbani bedása a véleményezés végett választmányhoz utasítása. Kail Sándor ur pedig leült*. maradván keblében a ki nem mondhatott szavak irtózatos súlya. Ugy járt a szép óratióval, mint báró Demanx lovával, ki midőn egy török várba rohant, a leeresztett kapu elcsapá paripája hátulját, s ő csak első részén jutott be, de midőn később gyökérrel összforrasztá borostyán nőtt hátából. Valljon Kail Sándor ur összeforrasztott beszéde fog-e számára borostyánt hajtani?
Ez még szép tőle, hogy leült. Tudunk más gyülést, hol a napi rendtől elkalandozó szónokok senkitől nem hallgattatva is elmondják órahosszat tartó beszédeiket, és lopják a haza megmentésére fordítandó drága időt. A szerk.
– Az „Ungar” e napokban, az „Allg. Oest. Zeitung” szerint, közlé azon alávaló koholmányt, hogy ministeriumunk gr. Zichy Ferenczet Oroszországba küldé segitséget kérni, hazánk politicai és financialis kétségbeesésében, s készebb orosz herczeget fogadni el királyúl, mint magát Austria karjaiba vetni. S ez hihető is, mert ministereink közt olly rögzött aristocraták vannak, hogy mindenre készek, csakhogy a Németországban lábra kapott, s a magyar aristocratiát fenyegető democratiától menekülhessenek. Ezen gyalázatos s a bécsi sajtóhoz méltó költeményt az Ungar néhány kérdő és felkiáltó jellel czifrázza ki. Egy szót tehet az Ungar szerkesztőjéhez. Ön vagy hiszi ezen képtelen vádat, vagy sem? Ha hiszi, ugy nem volt szép öntől az ellen, mennyire csak szive és fejétől telik, fel nem támadni. S ha – mint feltesszük – nem hiszi, akkor milly szegény válasz a bécsieknek az a néhány árva kérdő- és felkiáltójel! Vagy talán azért közlé ön a szép hirt, hogy a ministerség feleljen? Ez csak nem felejtkezhetik annyira méltóságáról, hogy a bécsi sajtó posványaiban kurutyolókkal feleseljen. S illyenek pedig alkalmasint a bécsi gomba gyanánt termett új hirlapok szerkesztőinek nagy része. Önnek például csak egyet hozunk fel, ki programjában a többi közt azt hirdeté: miképen hiszi, hogy a vele talán polemiába ereszkedők birandanak annyi lélekerővel, hogy csak jelenét támadandják meg, s multát nem hozandják szőnyegre. Nemde ezen embernek szép multa lehet, hogy csak emlitésétől is borzad. Illy emberek ellen a „?és„! annyit használ, mint ha a szenttamási ráczokat valami quacker-féle béke-praedicatióval akarnók szétoszlatni. Ezen emberek azt mondnandják, lám a magyar érzelmű „Ungar” még csak nyiltan kétkedni sem mer vádunkon: tehát az igaz – Fogadja ön ezen baráti figyelmeztetést és kövesse, ha az igazságnak aztán is olly barátja akar lenni, mint volt.
– B. Lopresti és hg Woronyeczky egy gyalog vadász rohamcsapatra toborzanak, szép sikerrel, mert első két nap 180 legény állt be. A költségeket nagy részt magok adják és más lelkes hazafiak. Hála az elsőnek mint hazánk buzgó fiának. Hála a nemes lengyelnek, ki már a futaki csatában olly szépen viselte magát. Üdvözlöljük őt mint már nem idegent, ki ellenségeink vérében keresztelé magát magyarrá. –
– Folyó hónap 10-n tartóztatott le Pesten mintegy 60,000 pftnyi összeg, mellyből 18,840 ft bankjegekben visszafizettetvén illető helyre tétetett.
– Tegnapelőtt nádorunk Budáról elutazott Bécsbe, hová köztudomás szerint tegnapra királyunk váratott.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir