Nagybecskerek, augustus 7-kén.

Full text search

Nagybecskerek, augustus 7-kén.
Most jőnek vissza vitézeink Neuzináról, hol lelkességöknek dicső jeleit adák. Mikép múlt levelemben közlém, szombaton estve visszatértünk Lázárföldre, vasárnap újra megtámadandók az ellenséget, ágyúink kettővel szaporíttattak, a gyalog katonaság száma, és a lovasoké is megerősíttetett, a nemzetőrség részéről kirendeltetett az 1-ső és 3-ik század, a 2-ikból néhányan mint önkénytewsek csatlakoztak hozzánk, a harcz elkezdetett, golyó és kartács-zápor hullott ránk, mint azontban a mieink olly erővel, de több sikerrel viszonoztak a katonák vitézsége rendkivüli volt, egy ember sem mozdult az ágyúgolyók sivításai közepett, mindegyik mint bástya rendületlenül állott helyén, alig várva a perzet, hogy működhessék.Látni kellett őket, hogy égtek szembeszállani azon gaz csoporttal, melly esztelenségében a magyar elleni harczra vetemedett. A nemzetőrség nem kevesebb bátorságot tanusított, s katona társaival mindig ott volt, hol bátor emberekre szükség vala… A csata színhelye Ernesztháza felől volt, azon erdő megett, mellyből azelőtti nap, elleneinket mint gy csordát gyalázatosan kihajtottuk: parancsnokunk ismét Schiffner dzsidás őrnagy volt. Nem sokára felgyújtatott Neuzina s mieink benyomulván a faluba, több mint 500 hazaárulóra halált árasztottak. Egy aranyba gazdagon öltözött szerb menekülni nem tudván, kétségbeesése közt egy égőház lángjaiba ugrott. Katoáink vitézsége itt ismét rugonyt kapott, s a magyar fegyver uralmát számtalanok halálával, reggegni tanitotta… Közel az ellenség sánczai, nyomultak elő embereink, de a sánczok nem támadtattak meg. – A neuzinai győzelem nem a tactica, hanem egyedül a harczosok lelkességének eredménye!… Tisztelet a bátor lelkű katonák és nemztőröknek! ők a tiszteletet a harczmezőn vívták ki!
Most érekzik a hír, hogy a sánczban levő szerbek a mieink elmenetele után, megszöktek; nem tetszett nekik a magyar üdvözlés!!… Közőlünk csak két katona halt meg, egy hannoverai túlbátor huszár, és egy Don Migueli gyalog; áldás dicső poraikra!!
Kitünteté magát egy König nevü hadnagy a Don Miguel ezredből, ki maga három szerbet lőtt le, s tőlök hős tette emlékeül egy handzsárt vett el. Éljen a derék tiszt! Vannak azonban több hibák is, mik ezen ütközet alatt – nem a közvitézek részéről követtetettek el; de elérve levén a czél, azokat elhallgatjuk. Bár ezen ütközet az együtt harczoló katonaság és nemzetőrség között a testvériség első kapcsa legyen! – Bár a kisszerű versengés, és osztályszellem itt végét érvén, a nagy feladatra mindnyájan egybeolvadnánk! A legénységgel ez már megtörtént, most a sor csak a főbbeken van. – Még mindig érkeznek hadi foglyokkal telt kocsik, kiknek tömérdek számát biztossággal még nem tudom. – Cs.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir