A KÖZSÉGI JEGYZŐK ÁLLÁSÁRÓL.

Full text search

A KÖZSÉGI JEGYZŐK ÁLLÁSÁRÓL.
Midőn e napokban a képviselő házban szót emeltem a községi jegyzők állásának biztosítása iránt, indítványom fontosságát majdan kifejtendő, igen jól esett tapasztalnom, miszerint a községi jegyzők állása iránti rokonszenvemben Kossuth Lajos minister ur is osztozott. De ugyan ő egyszersmind kinyilatkoztatta, hog a haza jelen körülmnyei között e tárgy szőnyegre nem hozható.
Igen éreztem eme nyilatkozat igazságát, s azt, hogy ezen ügy a jelen üések alatt fölvétessék, magam sem reménylettem, mert meg vagyok győződve, miszerint az egyes polgárok jólléte s biztosítása csak a közveszélytől megvédett hazának országgyülésén leend eszközölhető.
Ennélfogva elállottam inditványomnak ezen ülés folyamán lehető tárgyaltatásától, de nem attól, hogy a béke helyreálltával, ugyanaz nyomban vizsgálat alá vétessék; igy ha egyéb nyerve nincs, annyi meg van gazdálkodva, hogy a jövő ülésről ezen ügy elmaradni nem fog.
Ez ügyet sokára elhalasztani nem lehet, mivel a jegyzők biztos állása adhatja meg kizárólag az állodalomban a status gépezetének azon erőt, melly által az sikeresen működhetik.
Ám tekintsük a dolgot gyakorlati szempontból. Mi volt eddig a népjegyző állása? Határtalan tisztelet, s vak engedelmesség a megye s megyei tisztviselők irányában. Mert ki lett volna az, ki ezekek mindenhatósága ellen elég bátor lett volna szót emelni?
A tiszteletteljes hallgatást az illető földesúr követlete, kivált az úrbéri szabályozások alkalmával; mert a jegyző egyszersmind az uradalmak fizetés nélküli szolgájának tekintetett.
A község megkivánta, hogy miután a nép igazságon alapult kivánatai sokszor felsőbb helyeken nem épen a várt eredményekkel találkoztak, a hiányokat a jegyző egészítse ki; mert a jegyzőt a nép fizette, s igy tőle várt mindent, sokszor még a lehetetlenség teljesítését is.
Ha már illy helyheztetésben a megyei parancsnok a földesúri érdekkel ütköztek össze; vagy a földesúri kivánatok a község érdeke ellen a jegző által tljesedésbe nem vétethettek: igen természetesen az lett az eredmény, hogy a jegyző köztárgya őn mind a három rész megtámadásának. –
Ha a község dolgai nem mindenkor folytak a megkivánt renddel, vagy ha a számadásokat illetőleg némi hiány vétetett észre az uradalom által, vagy ha az adók annak idejében be nem hajtatott, avagy ha az ezerekre menő megyei s helytartótanácsi rendeletek mindenikére figyelmet a jegyző nem fordított: minden egyes esetben a jegyző vétetett önkényesen felelősség alá; és ha bátorkodott bebizonyítani akarni, hogy ő betöltött kötelessége érzetében a jogosság terén áll, a hatalom szava elnémitotta.
Hogy a jegyző a tanácsülésekben a könyvet vezesse, hogy az adatokat kezéhez szolgálható adószedőnek, vagy árvák atyjának számadását befejezze, hogy a megyei rendeleteket annak helyére beirja, hogy az adót, a megye által meghatározott kulcs szerint az egyes lakosokra kivesse, s mindezekre legfölebb az illetőket értesítőleg figyelmeztesse: ezekben áll, nézetem szerint, a népjegyző kötelessége. De ő mások hanyagságaért, vagy mert az adó behajtva nincs, felelős nem lehet. –
Midőn közelebb az alotmány sánczaiba az adózó nép bevétetett, a nyert szabadságot a jegyzőknek hivatalaikból való elmozdításával kivánta csaknem mindenütt életbe hozni. – Miundenütt restauratiókat kivántak tartani, és ez igen természetes dolog volt; mert a nép szokva volt a nyomatást nem annak tulajdonítani, a kitől az eredt, hanem annak, kivel ő közvetlenül érintkezésben állott, ez pedig a jegyző volt. S voltak megyék, hol a tisztviselők mindezeket elnézték, s a minden alapos ok nélkül hivatalaikból elmozdított jegyzőt azzal vígasztalták, hgoy a megyei határozat ellenkezőleg szól.
És pedig a jegyzők azok, kik az eddigi rendszert minden nyomatás s megvettetésök daczára is, csaknem egyedűl s kizárólag tartották fen erejében; mert ha a dolgot ismét gyakorlati szempontból tekintjük, tudjuk, hogy a parancs kiadatott Bécsben vagy Budán, ismételtetett a megyei kis vagy közgyüléseken, majd kiadatott a tisztviselőknek, ezek hátriratilag rendelkeztek a községek biráival, és a biró? a jegyzőhöz fordult, tőle kért utasítást, vonatkozott legyen bár a rendelet akár közigazgatási, akár törvényes, akár fenyitéki tárgyakra, s így ollyanokra, mellyeket a község birája vagy épen nem, vagy alig értett; s lett legyen bármilly erélyes tisztviselő, ha a jegyző nem kivánt a papiroson ismételve kiadott szolgabirói rndeleteknek sikert és foganatot szereztetni, a legüdvösebb rendeletek is csakugyan papiroson maradnak. –
Jelnben az idők változtak. Akarjuk, hogy a nép melly megszokta a számtalan rendeleteket, hideg közönyösséggel mellőzni, ugy ugyanazokat ezentul tiszteletben tartsa? Akarjuk, hogy a nép sosem titkolhasson el az adó alá tartozandó bármi czimű értékekből? Akarjuk, hogy az árvák ügye, ennek szentségével öszehangzólag kezeltessék? – akarjuk, hogy a közjövedelmek ne csa papiroson de tettle is rendeltetési helyökre fodíttassanak? Akarjuk, hogy az igazság s törvény akképen hajtassék végre, mint megirva van? akarjuk, hogy a ministeri rendeleteknek sikere s eredménye legyen? Akarjuk, hogy az adó az utolsó fillérig jog s igazság szerint ne csak kivettessék, de az be is hajtassék? – Akarjuk, hogy a ministeriumnak minden község dolgairól alapos s el nem rferdített tudomása legyen? – Úgy a jegyzőket hivatalaikra nézve biztosítani kell, és pedig minél elébb; mert csak a biztosított állás s fizetés treemt ösztönt s lelki ösméretet a hivatal minden részleteinek pontos betöltésére, s mert hol a hivatalnoknak lelki erejét a hivatal és népszerűség megtartására kell szentelni: ot a közdolgok menetele fog háttérbe szorittatni. – Szeles Lajos, Pestmegye d. pataji kerülete képviselője.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir