Tisztelt szerkesztő úr!

Full text search

Tisztelt szerkesztő úr!
Kossuth hirlapja 38. számában egyvalaki által méltatlanul támadtattam meg, mert ollyasmit fogott rám, mi nem való, s azért a t. szerkesztő ismert loyalitásától remélem, hogy igazoló soraimat lapjaiba fölveendi.
Pest városa közgyüléseinek tanácskozásai nem a legjobb rendben folynak, s épen e rosz rendszer szükségesíti, hogy sokzor egy tárgyhoz többször kell szólni; mint ezt rajtam kivűl sok képviselő úr minden közgyülésben tényleg bizonyitja. E tanácskozási mód reformját aug. 10-én inditványoztam, és azt indokolni s lehetőleg rövid részletekben előadni szándékozám; azonban az elnök figyelmeztetett, hogy, a gyülés sok teendője tekintetéből, jobb fogna lenni, hogy a bizottmányhoz utasítandó inditván részleteivel ezuttal fölhagynék, és azokat irásban adnám be. Én megmutatandó, hogyaz elnökség parlamenti jogait tisztelem – és e concret esetben csak azért 2 a figyelmeztetésnek engedvén, leültem. Urak, vannak körülmények, mellyekben az inditványt bővebben kell kifejteni, bővebben indokolni!
Buday képviselő ur engem – mint állíttatik– megrova azért, hogy többször fölszólalok; mellőzve, hogy Buday képviselőt a parlamenti jog erre nem hatalmazza föl, mondhatom az arrogált megrovás igazságtalan – mert hiszem akkor a gyülés minden activ tagját meg kellene rónia.
Honunkban eddigelő szaktudományilag épen nem növelteténk, azért a gyakorlati életben főkép a politicai életben nem sok szakemberünk van – köztünk szakember kevés! Ezt mondtam a közgyülésben, s ezzel, okom van hinni, senkit nem sértettem, nem sérthettem meg. Nem való tehát, hogy az engem roszúl értett Buday képviselő véleményét a gyülés helyeslette volna.
Szinte nem való, mit a hirlapi czikk lovagiatlan irója mond: hogy félóráig beszéltem a nélkül, hogy az inditványhoz közeliték vala, mert mindjárt beszédem elején mondám, hogy gyüléseink status-quoja mellett parlamenti jogainkat kellőleg nem gyakorolván, a practicus életet kellőleg nem képviselhetjük, hogy azért a tanácskozási mód reformját inditványozom stb. következtek a részletek s indokok stb. be nem fejezett beszédem nyolcz perczig tartott. – Kaill Sándor
– Netaláni félreértéseknek kikerülése végett jelentetik, hogy a jövő 18 48/48-ik tanév, a közoktatási ministerium rendelete következtében és az egyetemes és helybeli egyházgyülés határozata szerint, a pozsonyi evang. lyceumban is folyó év nov. 1-jén kezdődik. Pozsonyban, aug. 7. 1848. Michnay Endre sk. pozsonyi ev. főiskolai igazgató.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir