OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Az augustusv 9-kéről szóló „Journal des Débats” hitelesen állítja, hogy a franczia s angol kormány elhatározák s meg is egyezének közbenjárásukat fölajánlati Olasz– és Osztrákországnak. 9-én érkezett Londonból sürgöny, hogy az angol kormány a franczia által már elébb elfogadott alapon kész közbenjáróságot vállalni a köztársasággal. Rögtön rendkivüli futár küldetett Abercromba angol, s Reizet franczia követekhez Turinba, hogy siessenek Károly Albert s Radeczky táborába e közbenjárásról értesíteni őket, s igyekezzenek ideiglenes fegyverszünetet kötni. – Másik futár bécsbe ment hasonlóul jelenteni a két kormány közbenjárását. Ha e hír igaz, s mi nem kétkedünk róla, félünk, hogy igen nagy kárt okozott Károly Albert a rögtönözve kötött fegyverszünet által egész Olaszország ügye jobbra fordultának.
Az „Union” franczia lapszerint, a franczia és angol kormány által közbenjáróságuk alapjául vett kiegyenlítés ez lenne: Lombardia nagyobb részét nyerje meg Károly Albert, a kisebbiket a toscanai herczeg.
Az aug. 10-kéről kelt „Journ. Des Débats” szerint Francziaország s Anglia abban egyeztek volna meg, hogy Austria mondjon le Lombardiáról, s ez vállaljon bizonyos részt át az osztrák adósságokból.
A Velenczében tanyázó sardiniai katonaságot az adriai tengerben horgonyzó olasz hajósereg, Albini parancsnoksága alatt, fogja átszállítani Piemontba.
Legujabb hírek szerint Padeczky 28 millió pgőftot követel hadi költségek fejében Károly Alberttől, s az öszveg lefizetéseig Alessandriát fogná megszálva tartani.
– Milano. A város ostromállapotban tartása, a fegyverek elkobzása, a martiusi forradalomban rész vettek üldöztetése s több más kisebb parancsok stb., igen ingerült állapotban tartják a kedélyeket, s Radeczky igéretet tőn, hogy teljes amnestiát fog kieszközleni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir