Torda megyében.

Full text search

Torda megyében.
– Torda megyében, aug. 2-dik és köv. napjain tartotta a torda-megyei központi ideiglenes bizottmány első gyülését. Mielőtt ezen bizottmányi gyülés eljárásáról irnék, szükségesnek láttam megyénk helyzetéről néhány vonást előbocsátani. Megyénk földirati fekvésre igen boldogtalan; alsó vége Bihar vármegyéhez támaszkodik, a felső pedig Oroszországig, vagy jelenleg Moldváig nyulik. Ezen nem kedvező fekvése miatt kormányzata is csak ollyan boldogtalan. Könnyebb igazgatás szempontjából el van osztva alsó és felső kerületekre; amaz áll 5, ez 7 járásból, amannak fő helye Torda, ennek Szászrégen. Közgyülések Tordán és Szászrégenben tartattak, a hogy a főispán szeszélye hozta magával, holott törvényes szokás szerint egyszer Tordán, máskor Szászrégenben kellett volna tartatniok. A törvénykezés is a derék széken cserésen folyt, de alszékek a magok kerületiben tartattak. Az ügyvédek és birák, mint vándor szinészek vándorolgattak egyszer ide, másszor oda, hol sárban hol jó utban, a hogy az idő magával hozta. A felső kerület praetoriumául egy vendégfogadó van Sz. Régenben kibérelve, itt tartotta gyüléseit, itt van levéltára egy jegyző gondviselése alatt. A felső kerületnek van külön börtöne is, egy mély árok meredek oldalában, hossza három, széle is három öl, s ezen 9 négyszegölnyi helyre van szoritva 40–45 darab rab, nem- és korkülönbség nélkül; kik közől sokan még el sincsenek itélve, s igy még ártatlanok is lehetnek gyilkosokkal egy helyt lehet képzelni a helyzetet, hol ekkora helyre 40–45 ember összeszorul! Egyébiránt a megye többször akarta ezen veszedelmes és áradás veszélyének minden pillanatban kitett börtönt más helyre tenni, de a sz. régeni szászok soha sem adtak helyet, hanem visa vis a más part oldalát ajánlották. Pedig a vármegyének a megye költségén épitett szép háza van a piaczon, melly őrnagyi szállásnak van elvéve, – és több udvari, s guberniumi rendeletek daczára sem tudta a megye sajátját a szászoktól visszakapni. –
A fenebb említett megyei kormányzás és törvénykezés rosz volta miatt mindig a felső kerület szenvedett; az alsó kerület ugyszólván csufolkodott a felsővel; kivált tisztujitáskor, mikor – Torda nemes város levén – még a mesterinasokat s rabokat is szavazni hajtották. Ha például: a főispán ugy akarta, a tisztujitási gyülést – ha szinte a sor a felső kerületen volt is – Tordán tartotta hová a felső kerület, vagy az idő viszontagsága, vagy a szorgos mezei dolog miatt, meg nem jelenhetett olly szimben, hogy a helyben lakókkal mérközhessék: akkor a felső kerület ollyan tiszteket kapott, kiket az alsó kerület magától eldobott – „jó lesz a felső kerület számárs,” akkép okoskodtak. – Igy például: egykor egy tordai excommunicalt senatort, ki a betűt ismrte ugyan, de nem tudta hogy hívják, választotta k volt alispánnak, a felső kerület számára, de ki nem merte csakugyan ezen reá nézve transcendentalis állomást elvállanli. Igy az 184 6/7–ki országgyülésre is a felső kerület kijelöltjét, a Jósika-párt, mellyet épen a főispán vezérelt, a tordai csizmadiákkal, kiket a szőlőkből is haza hajtatott a város hadnagy, buktatta el. De leginkább ki van gúnyolva a felső kerület a jelen központi választmány megalakításával, midőn a felső hét járásból álló kerületből csak husz – az alsó, öt járásból álló kerületből pedig 70 tag van a bizottmányban, és igy a felső kerület a maga kormányzásától az alsó által merőben meg van fosztva, – s az a alsó kerület de nobis sine nobis határoz, a mit neki tetszik. A felső kerület sok rendbeli sérelmeit érezvén, s gyógyulását sehonnan sem remélvén, több évek óta küzdött az elszakadás és egy külön megye alakitása tervével. Végre a kormány is átlátván a kerület jogos követelését, a terv létesítését az országos systhematica deputatio elébe terjesztette, olly formán hogy Tordamegyének felsőkerülete, Kolozsnak hasonlóan Moldvába nyuló vége és Dobokának egy részéből egy külön megye alakittassék; azonban a terv valahol zátonyon nyugszik. – Ennyit megyén ismertetéseül előbocsátva, lássuk már a bizottmány munkálatát.
A főispán megnyitván a gyülést, előadta, ogy a jelen gyülés eltér a régi közgyülések modorától, és hogy már ezután ezen bizottmány fogja a dolgokat kezelni, előadván a hasonlóan a megye állását. Ezen a gyülésen tehát nem olvastattak fel gubernialis rendelések. Én részemről nem ohajtom a régi modort, de mégis a főispán igen jól tette volna, ha vagy egy ministerialis rendeletet olvastatott volna fel. Elsőbben tárgyalás alá kerűlt a volt földesurak és embereik közti nehézségek kiegyenlítése, mellyre bizottmányok neveztettek. Megállapittatott egyszersmind, hogy az ollyan belső telek, melly után künvaló nincs, s minthogy Erdélyben a belső telkektől adót nem fizettek az ollyan telek allodialis legyen. –
E közben több felső kerületi tag jelenvén meg, felmerűlt a bizottmányi gyülés két helyeni tartása. A felső kerületi tagok inditványozták: hogy vagy cserésen tartassanak a gyülések egyszer Tordán, másszor Régenben, vagy két bizottmány, egyik a másiktól nem függő alkittassék, s az bizonyos időben tartson egy közös ülést, mikor munkálataikat összevetendik – de az alsó kerületiek; nevezetesen a tordaiak, nem leszavazták, hanem szintén lekapanyelezték a felső kerületi néhány tagot. – Tisztelt alsó kerületi tagok! Önök azon hiuságból, miszerint szeretik a kormányzást s azon indolentiából, miszerint restellik az utazást, feledik azt, hogy a felső kerületben a magyar nemzetiség veszélyeztetve van az által, ha a felső kerület a maga dolgainak kormányzásból kizáratik; de ne feledjék azt, hogy a felső kerület nem fogja tűrni tovább a kegyetek zsarnokságát … tudni fogjuk, mit leszünk teendők.
Kolozsmegyei polgártársaink egy körlevéllel megtaláltak, mellyben egy Kolozsvárt létezendő hétszemélyes tábla–, és a magyar, székely– és szász vidékeken alakítandó kerületi táblák alakítása iránti pártolásra hí fel bennünket. Ez egy kicsit bizony czopfos eszme volt, de a kolozsváriak iránti polgári tiszteletből, hallgatással elmellőzzük és nem pártoltuk. Hasonlóan félretettük e megyének a mezei rendőrségről szóló átirását, mellyben az, a magyarhoni e tárgybani törvényt elfogadja, minthogy véleményünk szerint ezen törvény ismét nem a mostani időbe való. Erre nézve, a ministerium intézkedését várjuk. A tisztség megszüntetett, a munka köre egyes hivatalnokok között osztatott fel, felelősség terhe alatt. – 50.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir