FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

204FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A mult hét három utolsó napján tartalék – mint lapunkban is hirdetve volt – a honvéd tüzérség próbagyakorlata a keresztúri síkon. Előbb czéllövés aztán csatatűz. A siker olly szép volt, hogy minden szakértő dicséretét megérdemlé, s mit ifju tüzérhadunk müvelt, bármilly hosszabb ideit tanultnak is becsületére vált volna. Igen ritkák valának a czélt nem érő lövések, s ellenkezőleg ollyanok sem ritkák, mellyek középpontot találtak. Lovas ágyúink nem az osztrák hadak módjára vannak felszerelve, hol a tüzérek az ágyú-szekeren ülnek, hanem ugy, mint az egyéb európai, sa franczia hadnál is divat, minden legény saját paripáján lovagol. E jeles próbatét jó előjele jövő nagyobb tüzérhadunknak ; meg van czáfolva azon előitélet, hogy a magyar nem tüzérnek való. Melly azonban mindig teljesen alaptalan volt, mert előkorunk számos fényes példáját adja tüzéri ügyességünknek. A sok közől emlitsük csak Eger ostromát, s a hademésztő Bornemiszát, ki a tüzérség mezején olly találékony eszével csakugyan megérdemlé a neki Vörösmarty által adott melléknevet.
– Említők már a hirkoholásokat. Legfényesebb volt a minapi, a perlaszi tábor szétveretéséről. Holtak, foglyók, elfoglalt zászlók, ágyúk, pénz és marha száma mathematicai pontossággal mondattak el s közöltettek a könnyen hivő sajtó utján. Egy német lap annyira ment, hogy csodálkozék, miképen a ministerium Oláhországból hoszszas tudóitást ad a Közlönyben, s a magyar fegyverek e diadalát szóval sem érinti, s e miatt kérdést tesz. Pedig kissé gondolkodva, kitalálhatta volna, hogy a ministerium csak azért nem hirdete diadalt, mert csata sem volt. Vagy talán a kofaságnak ünnepélyesen ellen kellett volna mondania. Ez a sajtó feladata, ennek utczai hirek könnyebben jutnak tudomására, mint a nagyobb tárgyakkal elfoglalt ministeriumnak. Csak nem fogjuk kivánni, hogy piaczi, kávé és serházi biztosokat tartson, kiknek hivatása volna minden hirkovácsot tüstént és in facie loci leforrázni. Ne nyujtson a sajtó segédkezet pletykaságokra, s ezek nem fognak annyira terjedni, de mig ez aljas speculatióból minden álhirt felhasznál, nem fojthatja el a hirkoholást semmi kormány. Igy egy pár helybeli német lap nem csak minden káposztatorzsa közt szedett pletykát mohon közöl, hanem néhány órával a lap megjelenése előtt falragaszokkal is hirdeti, miképen mai számában innen vagy onnan igen fontos hirek közöltetnek, mire a közönség eleve figyelmeztetik, természetesen hogy a számonként árult lapot annál többen vegyék. S van aztán a lapban valami igaz hír, de nem fontos, vagy valami igen fontos, de nem igaz. – Ezen hirlapi „Geschaeft“ aztán nagyon neveli a szabad sajtó méltóságát ! – Valóban sajnos, hogy ezen legszentebb intézet ad alkalmat legtöbb szentségtelenségre.
– A Pest városa által felállitandó mozgó nemzetőr zászlóalj ügyében kiküldött választmány munkálatával már kész. A zászlóalj felszerelése s egy évi tartása 152,000 ftba kerül, felszerelés nélkül egy évi tartás 78,000 ft. E csapat három évi szolgálatra köteleztetik. Ennyi időre csak kicsit jól folyjanak dolgaink nem lesz szükséges, de nagyon is szükséges, hogy rögtön , kevés nap alatt kiállittassék. Rajta tehát, hogy a szép ige minél előbb testté legyen.
A Pestről Komáromba szállitott rabok, kivévén a péntek esti nagy zivatar által okozott roppant megázást, szerencsésen rendeltetésök helyére értek. A rabok, kik mind, a nagykikindai kihágás néhány hónapi vagy évi fogságra itélt bűnösei voltak, igen megtörteknek látszanak. Az őket kisérő, s Komárom lakói által szivesen fogadott 200 budai nemzetőr e szolgálatért járó két napi zsoldját a haza védelmében megsebesülteknek ajándékozá. – Köszönet szép tetteért !
– Czellinger don Miguel ezredbeli gránátos főhadnagy „Martius 15.“ egyik minapi lapjában, „Imre“ – hihetőleg – álnevű közlő által a felől vádoltaték, mintha többek s különösen egy budai nemzetőrségi őrnagy – Piller – jelenlétében úgy nyilatkozott volna, hogy ő mint császári katona a magyar ministeriumot nullának tartja, s csak Jellasichnak, mint a császár egyedűli biztosának akar engedelmeskedni. Ezért az illy ocsmány váddal terhelt főhadnagy ur felszólitá e sorok iróját következőt nyilvánitani: hogy ő az egész vádat hazudságnak, rágalomnak nyilatkoztatja, becsületszavát adván, miképpen sem akkor sem máskor illy szavakat nem monda, sőt azokat mondani észel és becsülettel megférhetőnek sem tartja. S hogy továbbá rágalmazott becsületének megtisztitására „Martius 15.“ szerkesztőségét a közlő megnevezésére felszólítandja, ki ellen legott törvény útján fog fellépni, s elégtételt keresni.
A hon balsorsa minden honfi szivét mélyen megilletvén, mindenki rögtön segedelem után kiált. Bécsben lakó Szeredi József honunk hű fia Pestre jövén, egy Bécsben alakítandó önkénytes sereg iránt útasítást kért a hadügy ministerium tól. Isten segitse őt hazafiúi szándékában! – Horváth József.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir