LEGUJABB.

Full text search

LEGUJABB.
Bécs, aug, 21. Bécs a proletariusi bajoktól alkalmasint megmenekszik. Mindennap 50–60 munkást küldenek el Csehországba a napszámrendszer mellé, az accord-rendszert is hozták be azáltal a jobb munkásokat elválasztották a rosszabaktól, ez utósóknál alább szállították a napszámot, s erősebb felvvigyázatot adtak melléjök, s ugyanakkor ajánlatokat, hogy gyárakban drágábban foglalatoskodtatják őket. Ez ugyan ma egy kis demonstratiora adott alkalmat, az asszonyok és gyermekek petitióval jöttek be tömegestól, mert csak ezeknél szállíttatott tegnap le a napszám előlegesen, s kérik a régi napszámrendszer megtartását, vagy is fizetett henyélést; capacitáltatva s némileg azonban megijesztetve a nemzetőrség által, már széledni kezdenek. Egy pár nap mulva ugyanez fog történni a férfiakkal, s az összes napszámos sereg jövő héten 7000-ig le fog olvadni. Illy nagy városra min Bécs, ez csak ugyan csekélység.
A deákok őfelsége előtt defilirozva barla néztek, nem vivátoztak s a Fuchsliedert huzatták. Már most petitio készül ellenök a nemzetőrség egyik részéről, hogy fegyverkeztessenek le. Egy másik petitio, mellye ddig 2000 aláirással van körülbelől ellátva, számot kér a belügyministertől, mit tett a köztársasági mozgalmak elnyomására, mellyek az aulában nyilatkoznak. A politicai sajtóperek egy részét, mellyek ő felsége személyét illetik, felsőbb meghagyás következtében, a közvádló nem fogja felvétetni, ezt azonban nem publicálják a hírlapokban, nehogy félelemnek magyaráztassék, pedig az. Csütörtökön lesz az első sajtó-per, melly azonban nem nagy nevezetességű, privátügy; a respublicai tendentiákkal vádolt Studenten-Courier-t Schütte fogja védelmezni, az ülés napja még nincs határozva, ettől várok legtöbbet. A ministerium egész törekvése oda megyen, Lombardiából loyalitási adresse-eket kapni, s paralyzálni ez által a franczia befolyást; ellenben ez utósó franczia depescheek igen harcziasok. – A Deutsch-catholicismus terjedni kezd Bécsben, s a papok dühöngenek. –
3. óra d. u. A munkások már szétoszolva ismét kravalloznak; a dob folyvást szól; a kapuk őriztetnek; a boltok bezáratnak, a munkások fenyegetnek, hogy bejönnek a városba.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir