Magyar bankjegyek.

Full text search

Magyar bankjegyek.
A pénzügyminister elhatározta a kibocsátott magyar bankjegyek állásáról a közönséget minden héten értesíteni.
A mult vasárnapig a kibocsátás eképpen áll: Letétetett a bank alappénztárába ezüst huszasokban 500,000 pft, mellynek alapján 1,250,000 fog, az alapszerződés szerint, kétforintos magyar bankjegyekben kibocsáttatni ; – mellyből 500,000 frtot, mint a letett ezüstnek aequivalensét, a kincstár veszi át, 400,000 frt, külön fedezet (6 hónapos kincstár-utalványok) mellett szintugy a közállodalom használatára fordíttatik, 350,000 ft pedig a kereskedés élénkítésére a banknak kölcsön adatik.
Ugyancsak a mult hét végéig 364,000 ft bankjegy bocsáttatott forgalomba. Miből 284,000 ftot a kincstár vett át saját illetősége fejáben, 80,000 ft pedig a banknak kölcsön adatott. – És igy a már letett 500,000 pftnyi ezüst alapján a szabályszerinti fedezet mellett még 886,000 ft kibocsátandó. Ennek elkészítésére, (minthogy a rögtönzött műtani intézet még teljes kifejlődést nem nyerhetett, s az egyforintos jegyek készítésével – és az országgyülés helybenhagyásának reményében az 5 és 10 ftosok előmunkálatával is el van foglalva) mintegy 20 nap kivántatik, s a pénzügyminister olly intézkedéseket tett, hogy időközben ismét uj félmillio ft ezüst huszas tétessék le az alappénztárba, mellynek alapján szabályszerüleg ujra 1 3/4 millio ft fog september hónap folytában, egy és két forintosokban kibocsáttatni.
Még egy szót a datum iránt. Némellyek felakadnak rajta, hogy miért nincs keletnap (datum) a két forintos bankjegyeken? Felelet: csak azért nincs, mert nemcsak teljesen szükségtelen, s haszontalan; hanem még valóságos képtelenség is volt volna ezen jegyekre dátumot tenni. Az hogy a régi schlendrian szerint az idegen bankjegyeken van datum – teljességgel nem ok az ellenkezőre.
A datumbank a bankjegyeken, alkotmányos országban csak akkor van értelme, ha a törvényhozás határozata következtében bocsáttatnak ki (ekkor van datum, mellyet reá tegyünk.) Itt nem illy határozat, hanem ezüst pénz alapján történt a kibocsátás. Haszna és szükségessége ellenben még ezen esetben sincs, hanem csak akkor szüksége a datumot kitenni, miikor bizonyos évek sorához kötött eltörlesztés alapján bocsáttatnak ki, mert ekkor időhöz van kötve érvényességök. – Illyenek lesznek a magyar 5 ftosak, mellyeknek 208kibocsátása september első napjaiban megkezdetik; s mellyeken épen ezért datum is van. Ellenben az egy és két ftosokra csak régi czopfos haszontalanság volt volna datumot irni mert ezek nem időhöz kötött eltörlesztésre, hanem kész ezüst-alapra, s akár melly időben eltörlesztésre alapítvák. – A haszontalan slendriánt, mellynek vezérelve „entia sine necessitate multiplicare” kerülni kell.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir