Szászkáról aug 25-ről.

Full text search

Szászkáról aug 25-ről.
A hadügyministerium Asbóth Lajos őrnagytól következő tudósitást vett. – F. h. 19-én 1000 főből álló szerb csapat a Dunán átkelvén, Berzáczka felé nyomult, mihalovaczi kapitány Szimics és dobrai kapitány Radoiko által vezérelve. 22-én reggel 4 1/2 órakor Uj-Moldovát, a hol 120 főből álló nemzetőr-századdal állottam, megtámadták, Radoiko kapitány, ki a szerbek előosztályát ló háton vezette, Somlay hadnagy vezénylete alatt levő előőreim által lelövetett; ezen első tüzelésre még más két szerb esett el. Az első lövésre a városban készen állott két szakasszal azonnal előőreim segitségére siettem, s a mint a helységből kiértünk, a szerb csapat szemünkbe tünt, melly tüzelésünkre visszavonult; de már nem egyenesen az uton, hanem felfelé a hegyekre. Nemzetőreim közől egy szakaszt utána küldvén, a másikkal és megérkezett 4-ik szakasszal kéaszen csatahelyen megállottam; fél óra mulva vidovics őrmester, ki szakaszával utánok volt küldve, visszajött azon jelentéssel, hogy az ellen részint a váradi szoros felé, részint pedig az erdőkbe és hegyekbe szaladt. Fél századot az előőrökkel a helység előtt felállitván, a városba visszamentem. Midőn Moldova felől új megtámadás fenyegetne, a nemzetőrök között czélirányos rendeleteket osztván ki, az ellent újonnan egészen az első malomig visszavertem, de itt azonban egész elszántsággal előbbre nyomultak, és a tüzelést vizonozták, de miután a szerbek által mind a két oldalról megtámadtattunk, csapataink hátrálni kezdettek; ekkor az ellent ágyúztatni parancsoltam, melly azonnal hátrálni kezdett; de nem levén kartácsaim, hanem csak 3 fontos folyóim, ismét annál merészebben nyomult előre az ellenség. A hegyen levő őröktől azalatt azt a jelentést vettem, hog Babakaj és Ó-Moldova felől 100– 150 főre menő csapatokkal közelegnek, miért is csapatommal visszavonultam, és valahányszor a szerb mutatta magát, tüzeltettem, mig végre délután 5 órakor Szászkára érkeztem, egy szerb zászlót, 4 foglyot és Radoiko kapitány lovát magammal hoztam. A zászlót és a foglyokat Oraviczára küldöttem. Részünkről 3 halott és 12 sebesült van.
A szerbek kapitányukon kivül 21 holtat vesztettek.
Ez alkalommal különösen viselte magát Somlay hadnagy, valamint Fejér kapitány is, ki mindig a csapat élén állott. Kis csapatom 5 óráig folytonosan tűzben volt, és csak a hátulról fenyegető veszély kényszerített visszavonulásra. Ellenségünk száma 400–500 lehetett, közőlök 200 szerb, a többi végvidéki oláh és illir határőrök.
Uj Moldovát a szerbek egészen hamuvá tették, s barbarokként pusztitották, sok szegény visszamaradt németet meg is öltek, mind a két templomot, romai cath. és görög n. e. is leromobolták.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir