Buda, sept. 15.

Full text search

Buda, sept. 15.
Tegnap érkeztek közénk a borsodmegyei önkénytesek, számra – ugy mondják – 1,200-an. E derék, és minden tekintetben jól felszerelt sereg, dicséretére válik Borsodnak. Nem csőcselék nép, de izmos, harczias kinézésű, daliás termetű hadfiak, s közöttök a mivelt ifjúságból igen számosan. – A vidám katonák jó kedve, kissé fölrázta az aluszékony Budát; este víg lárma és dal hangzott utczáinkon minden felé, közbenközben hatalmas fölkiáltásokkal: „Örök élet a magyar szabadságnak!“ – „Veszszenek a haza ellenségi!“ – Szegődjék e lelkes honfiak fegyverének örök társaúl a győzelem.
– A budai gránátosok rendkivűli zavarban vannak, a ministerelnök azon rendelete következtében, mellynek folytán a sorkatonaságnak többé tiltva van, a honvéd sereghez átmenni. Sokan már zsinórjaikat letépték, elhányták, némellyik frakkjának is szárnyát szegte, s most vissza kellvén mégis térniök a sárgafekete zászló alá, nagy félelemben vannak, a rájok várakozó büntetéstől. Ez azonban – hinni szeretjük – nem fog bekövetkezni, vagy ha talán fenyíttetnének is, de mint szökevények tekintetni nem fognak. Megvárjuk ezt előljáróik méltányosságától, meg az illető hatalomtól, hogy e részben intézkedni fog.
– Budán igen sok mérnök van. Ezen becsületes urak közől többen, már rég jelentették magukat, hogy vegyék be őket a tüzértestbe, hol, mint mathematicusok, kétségkivűl százszor többet használhatnának, mint ha egyszerű nemzetőrökként állanak a sorban. Azonban a kapitány által mindig azzal utasittattak el, hogy nincs rájok szükség. Most, reméljük megfordulnak e részben is a körülmények, s az ajánlkozó derék mérnököket a legnagyobb örömmel fogadandják az ágyúk végénél.
– A Vilmos gyalogság már tegnap eltávozott a fővárosból.
Szathmáry.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir