NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurtból sept. 9-ről irják az Allg. Zeitungnak, hogy a birodalmi ministerium következőleg alakúlt volna meg; Dahlmann ministerelnök, báró Arnim a volt brüsseli követ, külügyi, Mayern hadügyi, Stedtmann belügyi, Hermann pénzügyi, Compes igazságügyminister.
– A birodalmi kormány meghatalmazott követeit már most Anglia és Francziaország is elfogadta.
Berlin. A sept. 11-ki ülésben a ministerelnök Auerswald tudatja a házzal, hogy a sept. 7-ki tanácskozmány következtében a ministerium a királyhoz benyujtá lemondását. Közlé egyszersmind az erre adott választ is, melly igy hangzik: Egyetértek önöknek kimondott nézetével (hogy a nemzetgyülésnek nincs joga a kormányzási rendszabályokat megállapítani) miszerint az önök által felállított elv fentartása nélkül alkotmányos monarchia nem állhat fen. – Mindamellett is hajolva önök kivánatára, elbocsáttatási kérelmöket helybenhagyom. – Beckerath hivatott meg a királyhoz uj ministerium alakítása végett. A gyülés egy időre elhalasztatott.
– A berlini cabinet ugyanazon büzhödt levegőtől van környezve, mellytől a bécsi. A teljesen levertnek látszott reactio kétségbeesési helyzetében folytonosan működik. Mint Bécsben, ugy itt is az aristocratia, bureaucratia és nők folytonosan a régi absolutisticus kormány bájait igyekeznek megkedveltetni a királylyal. A reactio mindkét fővárosban a régi rendszer visszaállítását sürgeti, azon különbséggel, hogy mig a berlini reactio legalább logicai uton törekszik czéljához, emez maga magát gyilkoló politicát követ. – Amott a camarilla csak a cabinet megfertőztetett falai közt dolgozik; itt pedig nyilvánosan űzi pokoli játékát. Ott a katonaság visszatartóztatik a néppeli fraternisálástól, mig itt ártatlan testvéreinek legyilkolására használtatik. Berlinben a camarilla a legszentebb igazságokat is elferdíti a nép forró óhajtását puszta ábrándnak nevezi, de van legalább egy közszellem, melly a terrorismussali föllépést gátolja, mig Bécsben a rectio a maga műtételeit távolságban végrehajtva minden pirulás nélkül pusztíttat és gyilkoltat. Berlinben a ministerium bukása halálcsapás volt a régi rendszer kedvelőire, és az új ministerium miként alakulása rendkivül feszültségben tartja a népet. A nemzeti gyülés elnöke Grabow a királyhoz hivatván, hihetőleg a ministerium megalakításával bizatott meg, melly a körülmények szerint itélve, nehezen elégítendi ki a hatásában növekedő baloldali ministeriumot óhajtó pártot.
Schleswig-Holstein. A „Volksblatt” a schleswig-holsteini fegyverszünet iránt következőleg ir:
Ezen fegyverszünet, ha elfogadtatik, kétségenkivül bizodalmatlanságot támaszt a német népnél előjárói iránt. Illy engedmények által a dánok elbizottsága még magasabb fokra hág, s a mi még roszabb, az, hogy az által a porosz kormány bitorlása is növekedik, mert ez a helyett, hogy igérete szerint a német birodalomba felolvadott volna, mert eziránt épen ellenséges jeleket mutat. Németországnak mindenre készen kell lenni azon reménynyel, hogy Palmerston a háborúba avatkozást jól fontolóra veendi, mint szinte a bensőleg szétszaggatott Francziaország is, mellynek a németek elleni fölkelése még saját keleti provinciáit is veszélyeztetné. A rajnai provinciák, Westfalia, Szászország, Silezia és keleti Poroszország népességének hangulata a kormányra nézve épen nem kedvező, és ha Poroszország a fegyverszünet ideje alatt a diplomatiai kiegyenlítések buvó ajtainak segitségével saját hatalmát gyarapítaná, akkor egy nagyszerű összeütközés kimaradhatlan, és ha az ebből támadó polgári háború a német egységnek ártana is, legalább nem mint hűtelen diplomata áldozatai, hanem egy dicsőséges harczban veszünk el. A Weser Zeitung ezen fegyverszünetet csak félig-meddig nevezi kedvezőnek, de arra is fiygelmeztet, mikép a háború is csak illy módon volt Németországra hasznos. A Mannh. Journ. e fegyverszünetet árulásnak nevezi, – ezen tractatus által – ugymond – a német becsület palladiuma minden más nemzetek gúnytárgyává alacsonyíttatott. A kölni democrata clubb adresset adott be a frankfurti gyüléshez, mellyben keményen kikel ezen fegyverszünet ellen. A leghatalmasabb argumentum ez adresseben az, hogy Németország míg Olaszországban, Posenben és Prágában a forradalmat legyőzni igyekezett, a dán háboruban azt a legitimitas és absolutismus ellen ótalmazza.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir