OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Lombardia. Az „Agramer Zeitung“ legujabbi számítása szerint Radeczky táborában van 144 ezer gyalog, s 11 ezer lovas katona, és 240 kisebb-nagyobb ágyu. Az egész seregnek összes számát pedig 165 ezerre tehetni.
– Milanóban Radeczky rendeletére azon zár, mellyet az ideiglenes kormány tagjai az osztrák királyi ház tagjainak, s a modenai herczegnek ingó s ingatlan javaikra tettek, megszüntetett. – Hasonlóul ujabb rendelkezésig a széna, szalma s zab kivitelének tilalma Piemontba és Schweiczba, bizonytalan időre meghosszabbittatott. Legujabb hirek szerint Milanóban komolyabb zavargások történtek, s ujabb összeesküvés vala kitörőben, de Radeczky nyomába jövén, az egész várost hadi lábra állitotta, a kapukat bezáratta, s a piaczokon számos ágyút állíttatott fel. Ugy látszik, a kitörés sept. 14-re volt kitűzve, s arra számitva, hogy a fegyverszünet nem sokára eltelvén, Piemont, segitségére sietend a városnak. Annyit minden esetre bizonyít e tudósítás, hogy korántsem érzik magokat olly nyugott boldogoknak az olaszok Radeczky kormánya alatt, minőleg azt több bécsi lap szeretné elhiresztelni.
Sardinia. Genuába a megzavart csend helyreállitására rendkivűli kormánybiztosúl Durando tábornok küldetett, s miután a polgárok a rendőrség által titkosan eltávolitott Felippo de Bonit tettlegesen visszahozták a városba, reményleni lehet, hogy a csend nem sokára helyreálland. – A piemonti sereg kikészitésével, ágyúk fölszerelésével, s táboralakitással mindenütt sürgősen foglalkoznak; s a városi nemzetőrség mindenütt mozgóvá tétetvén, egész hadi lábon áll. – Mindazáltal a harcz további folytatásán – kivált franczia segély nélkül – sokan kétkednek, s a fegyverszünet néhány héttel meghosszabbitása nem épen valószinűtlen. – A turini s bécsi udvarok között folyó értesülések legnagyobb titokban tartatnak, és semmi biztos gyanítás nem fér hozzájuk.
– A „Gazette Piemontese“ említi, hogy a pármai herczeg Bourbon Károly martius 29-én 1848-ban tett nyilatkozata szerint sorsát ünnepélyesen a pápa, a sardiniai király s a toscanai nagyherczeg kezeibe tette. April 8-kán ugyancsak ő semmiesnek nyilvánitotta az Austriával kötött szövetséget, mellyet ő csak az osztrák seregektől féltében irt alá. És im, most ugyancsak ő ismét ellene nyilatkozik tartományaival Sardiniához csatoltatása ellen, s vissza követeli felségi jogainak birtokát. – A Gazette Piemontese e szószegésen és a bourbon ármánykodáson csodálatát fejezi ki. – Mi pedig azon csodálkozunk, hogy ő a fejedelmek szószegésein, s ármánykodásain csodálkozni nem restel, vagy épen nem szégyenel.
Turinban a király – hir szerint – fölakarja oszlatni a kamarákat, s uj választásokat rendelvén, csak octob. 20-ra szándékozik összehivni ujolag. E hir nagy ingerültséget szült nem csak a városban, de a tartományokban is, s a „nemzeti kör“ figyelmeztetést adott be a ministeriumnak, hogy e lépés következtében az ország nem reménylett ujabb zavarokba ne sodortassék. Károly Albert, még mindig Alessandriában van, s maga előtt folytattatja a sánczolásokat s a város erősitéseit. Gyakran meglátogatja a kórházakat, s „fiainak“ nevezve a sebesült katonákat, jövő győzelmek reményével biztatja őket. – Azonban a király tiszta szándékában már senki sem bízik, s a sánczolásokat is inkább csak szemfényvesztésnek veszik, minden ember úgy okoskodván, hogy Károly Albertnek támadó, nem védő szerepet kell venni, ha sikert akar.
Toscana. A livornói lázadás s véres események miatt a nagy herczeg sept. 3-kán szózatot bocsátott népeihez, mellyben többek közt ezt mondja: Iszonyú szerencsétlenség történt Livornóban. Még nem tudjuk az egyes részleteket, de igen annyit, hogy véres összeütközés történt, s egész Livornóban anarchia uralkodik. – Ármány s árulás Toscánát tűzék ki az egész Olaszországot fölforgató küzdelmek középpontjává, s mindnyájunk segélyére van szükség, hogy saját magunk is végveszélybe ne sodortassunk. stb.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir