Pest, september 19.

Full text search

Pest, september 19.
Felszólítás minden becsületes magyarhoz, a ki erőt érez magában, a haza megmentésére közre dolgozni.
A mióta a közéletben rész veszek, mindig azt hirdetem, hogy a politicai életet társadalmi úton is elő kell mozdítani.
Éveken keresztül adtam e meggyőződésemnek életet, s a nemzetet hívom fel tanuságúl, miként ezen társadalmi közredolgozásnak nem csekély sikere volt.
Soha még nagyobb szükségünk nem volt arra, hogy e szerint cselekedjünk, mint épen most.
Országgyülésnek, hatóságoknak, kormánybiztosoknak, tisztviselőknek minden működése a haza megmentésére csonka, és kevés sikerű lesz: ha azt a hon becsületes polgárai társaságokban egyesülve elő nem mozdítják.
A társadalmi ut az, mellyen minden ember, a ki tenni akar, talál kört és tért a cselekvésre.
Most éjjel nappal azon kell lennünk, hogy a népet az ocsmány árulásról, melly a nemzeten elkövettetett, felvilágositsuk, és azon kell lennünk, hogy minél több ember fegyverbe álljon, a haza megmentésére.
Ha ezt nem tesszük, a magyar nemzet elvész; ha tesszük, szabaddá, boldoggá lesz.
Én tehát a haza szent nevében szólítok fel minden embert, a ki hazáját szereti, a kiben a magyar becsületnek egy szikrája él: alakítson városonként, vidékenként társaságokat, a haza védelmének előmozdítására.
Legyen ezen társaságoknak neve – Honvédelmi egyesület“; alakítsanak magoknak kevés tagokból álló választmányt, s működjenek minden erővel arra, hogy a nép kellőleg értesítve lelegyen, minő gyalázatosan elárulták hazánkat, s minő szolgaság, sőt kiirtás vár a nemzetre, ha az árulás czélját éri; – lelkesítsenek minél több embert fegyverfogásra, szóval – iparkodjanak egyesületi, társadalmi úton, a nemzetet a haza megmentésére fellelkesíteni, és tegyenek meg mindent, a mit vidéki körülményeik szerint a haza védelmének előmozdítására czélszerűnek látnak.
Mivel pedig a siker végett szükséges, hogy ezen egyesületek azon irányról folytonosan tudósitva legyenek, mellyet itt az országgyülés, a kormány, s az itteni hazafiak, kik a körülményeket itt a központon legjobban ismerik, követni szükségesnek látnak: annálfogva felkérem mind azon hazafiakat, kik illy egyesületek alakítására magokat felajánlják, legyenek szívesek vagy engem, vagy vidékök országgyülési képviselőjét tudósítani, s ugy magok, mint együseletök működéséről minket itt folyvást világosságban tartani, miszerint a haza megmentésére irányzott törekvéseinkben egység legyen, s a segéderőt, mellyet az egyesületek kifejtendenek, a kormány is a lehető legnagyobb sikerrel felhasználhassa.
Hazafiak! alakítsatok minél nagyobb számmal honvédelmi egyesületeket.
A nádor táborba szállt, s mikor a nádor táborba száll, akkor törvény szerint minden szabad embernek fel kell kelni, a haza védelmére. Most pedig minden ember szabad. Az árulók és pártütők pedig – a magyar nemzetet ki akarják irtani.
Alakítsunk honvédelmi egyesületeket.
Kossuth.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir