FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

384FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A horvát foglyok ideiglenesen a budai vízivárosi kaszárnyába szállásoltattak. Ha látja az ember e nyomorúlt népet, szánalom szállja meg keblét irántok, és útálat az alávaló bán iránt, ki, midőn statáriummal kényszerítette e szegényeket a hadviselésre, most, midőn gyáván megfutott előlünk, nemhogy magával vitte volna őket közőlünk, de gyalázatos módon hagyta martalékúl esni. Egyébiránt ez esetnek meglesz azon jó oldala, hogy magok a horvátokban is nevelni fogja a méltó gyűlöletet az excellenciás bán személye iránt.
– Buda város hatósága a császárfürdőt bezáratta. Igen helyesen! Mert e fürdő már rendes összejöveteli helyévé vált a fővárosban csavargó idegen kémeknek.
– A budai tanács addig emlegette a statariumot, hogy végre csakugyan sikerült a phlegmaticus polgárokra ráijeszteni. Mostanában olly öreg urakat láttunk nemzetőri szolgálatban, kinek reszkető keze alig bírta tartani a rozsdás fringiát. Lám, az erélyes föllépésnek mindjárt van foganata; és mégis híre sincs azon isten tudja minő ellenszegülésnek, mikre olly félénk szívvel figyelmezteté közelebb a polgármester a közgyülésnek szigorú intézkedést javasló tagjait.
– Tudva van olvasóink előtt, milly lelkesedéssel hordták össze Budapest polgárai a tábor szükségeire az élelmi szereket. A közép osztály, mint mindenütt, itt is első volt áldozataival. Tudunk egy gazdag urat, kinek Pesten nyolcz háza van, és husz pár krajczáros kolbászt adott; ennek az embernek három fia van, s egyik sem nemzetőr. Láttunk egy szegény csizmadiát is, ki, mielőtt táborba indúlt volna, egy kenyeret vitt a hóna alatt a serviták udvarába, ott elvette kis fiától az utána vitt fegyvert, s indúlt a fölkelő néppel a csatára.
– Polacsek budai őrnagynak ugy látszik használt a minapi leczke. Most már széltére osztogatja a fegyvereket.
– A napokban jártuk meg a budai fegyvertárt, s mintegy 385száz ágyút találtunk készen fölszerelve udvarán. Annak idejében számot tartunk rájuk.
– Hiteles forrásból tudjuk, mikép a fegyvertár eddigi felügyelője, a lapjaink által megrótt Polacsek, e hivatalából el fog mozdittatni, s helyébe az általunk nem rég dicsérve emlitett derék Lanner őrnagy fog alkalmaztatni.
– Legujabban ismét 3000 puska érkezett a fegyvertárba. 
– Tegnap délben hozta Balogh János képviselő Pestre a bródi határezred Tolna vármegyében Fövenynél elfogott egyik zászlóalja zászlóját. Ezen erős és hadgyakorlott csapat Rott seregéhez tartott és seregeink által körülvéletve megadta magát. A zászló régi rúdja sárga, fekete, veres és fejér. Néhány foszlánnyán nem volna hely felirni a csaták nevét, mellyekben állitólag több mint század óta lobogott. Hegyén egy oldalon kétfejű sas, másikon szent István királyunk látható, ha lepillant dicsőségéből e zászlóra, valjon mit gondol azon elve felöl, Regnum unios labii non est firmum.
– A hadi mozgalmak folyvást tartanak. Ma fő seregünkhöz ismét szép szaporítás szállíttatott gőzösön, köztük két száznál több derék ungi legény, s a szabolcsi önkénytes zászlóalj hatodik százada. Buzgón foly a sűrűn érkező újonczok honvéd zászlóaljakká alakítása is.
– Tegnap a Terézvárosban három rabló egy boltot vert fel, tetten kapattak, de kettő megszökött, a harmadik rögtön törvényszék elibe állíttatott. Δ
– A nemzet képviselői elismervén Budapest lakosainak azon lelkesedését, melly szerint Jellachich csordái ellen a táborba legnagyobb készséggel szállottak, irántok falragaszok által is hirdetett hálájukat fejezék ki, azon meggyőződésben, hogy Budapest lakosai, ugy az ország egységének, mint a közszabadságnak védelmében lankadást soha nem ismerendenek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir