Belső-Szolnokból. Dézs, oct. 1.

Full text search

Belső-Szolnokból. Dézs, oct. 1.
Vér Farkas főispánunk Urbán naszódi ezredes, az erdélyi Jellachich kivánatára, a katonai erőt városunkból elparancsolá s Urbán még mindig táborban áll, s a megyék oláh lakosait saját hatósága alá esketi. A dolog már ott áll, hogy csaknem egész Erdély oláh ajkú népe csak tőle akar függeni, s a megyei hatalom és magyar kormány ellen nyíltan fellázad. Mint hallik, a szászok is küldtek követet Urbánhoz, hogy készek mellette fegyverre kelni.
Vér Farkas, a helyett, hogy erőt rendelt volna ki a megyéből, a csak 1000 főből álló oláh ezredet kötelességére térítni, Urbánnal megalázódva levelez, s Naszódra, hova soha posta nem járt, a futárok egyre járnak.
Tegnap a szomszéd Kővárvidékén, Törökfalván, a vidék főkapitánya Teleki Sándor hivatalosan megjelenvén, a nép körül fogá s kényszeríté, hogy mentse fel őket a katonaság alól. Teleki már szekeren ült, de lovait megfogták s erőszakoskodni akartak vele. Ekkor ő pisztolyt ragadva a nép közé lőtt; az elszéled s a kocsi tova robog. A golyó egy ember kezét sértette meg. Ezért a bujtogatók a népet föllázíták, kik a N. Bányára menekült Telekit el nem foghatván, két szolgabirót, a két testvér Buttyánt s Csengeri Istvánt, a Telekiek ügyészét, megrohanják, lánczra verik, s mintegy 500 ember kiséretében gyalog Naszódra indítják Urbán elébe. Az elfogottak rokonai főispánunkhoz levelet irtak, hogy a naszádi úton Dézs mellett szabadittassa meg őket az őrsereg által. Maga Pálfi új kir. biztosunk értesülvén a dologról, futárt küldött főispánunknak, hogy őket a barbarok kezeiből minden áron kivetesse, de főispán úr a parancsot zsebre tette, s rendelkezett, hogy a dézsi nemzetőrség állítson őröket, hogy a polgárság ki ne rontson s a rabokat az oláhoktól el ne vegye. Polgáraink szégyennel s ajkaikat harapva türték e méltatlanságot, pedig egyetlen megtámadással az egész oláh mozgalomra ráijesztettünk volna.
Mért nem állanak a főispánok a nép élére s mért alkudoznak a reactio zsoldosaival? – R. L.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir