FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A mi e lapok 92-ik számában a fővárosi egyházakban hazánk boldogúlása és diadalmáért tartandó, különös áhitatosság iránt előlegesen megérintetett, mult vasárnap a herczeg-primás által teljesfényű szertartások közt benyujtott sz. áldozattal kezdeték meg, – valamint megkezdetett országszerte mindenütt és folytattatni fog mindaddig, mig az ég segedelme s dicső seregeink vitézsége által kivívandó győzedelem következtében az ‘Téged isten dicsérünk’-ké nem változandik. S ez igy van jól, mert az irásnak szavai szerint: „Ha az úr nem építi a házat, hiában munkálkodnak, kik azt építik. Ha az úr nem őrzi a várost, hiában virraszt, ki azt őrzi.” – Istenszolgálat közben Zalka János pesti segédlelkész korszerű, körülményeinket ügyesen fölkaroló, az édes haza romlására ördögileg szőtt ármányszülte veszélyt élethűn kitüntető s az istenben helyezendő hitbizalomra föllelkesítő jeles beszédet mondott. Lehetetlen belőle rövidke kivonatbanki nem emelnünk, mit a fő czinkosnő incselkedéseire vonatkozólag az álnok Delila példájában olly igen helyesen és köztetszést nyerőleg fölhozott: „Sámsonról, az erősről olvassuk – mondá a szónok – hogy őt egy csalárd alattomos asszony, egyetértvén a philisteusok főembereivel, két kötéllel kötőzé meg, midőn ő magát egész biztosságban lenni vélvén könnyelműleg elszenderedék: de ám fölébredtekor a nagy veszélyt, mellyben forgott, észrevevén, az égbe suhajtott föl segélyért, s ez nem is maradt el; mert a mint elrejtett elleneidől megrohantaték, leszálla Jehova lelke Sámsonra – mond a történet – s ez által erősíttetve, széttépé a köteleket, mint valaki elszakasztaná a csöpűből sodrott fonalat, midőn a tűztől megperzseltetik ..... igy, ha isten ereje buzgó imánk következtében nemzetünkre is leszáll, mint Sámsonra, harczosaink is széttépik, megsemmisítik hazánk – és királyi esküszentesítette alkotmányunk fölforgatásán minden gondolható módon törekedő elleneink cselszövényeit. Ugy legyen! S hiszszük is, hogy úgy leend, mert ügyünk szent és igazságos, s azért, nem hagyhatja azt veszni az isten, ki maga az igazság!” – Éljen a lelkes szónok! – Egy l.
– Csakugyan hozzá nyúlt valahára a budai hatáság is, mitől olly igen félt, az újonczoknak összeirás utjáni kiállításához. Katonának való fiatal, hiteles kimutatás szerint van 900; kell pedig 700 újoncz még; minélfogva e kiállítandó mennyiségnek a hat városrész közötti aránylagos felosztására, egy hat tagú bizottmány neveztetett ki, melly, míg az arányt kidolgozza együtt űl, azután pedig mindegyik a maga kerületében külön működendik.
– Egy képviselő előre kinyilatkoztatá, mikép, hogy Neustiftben az újoncszedő biztost meg fogják verni, az olly bizonyos, mint kétszer kettő: négy. – Szép vigasztalás! –
Mindenesetre kiváncsiak vagyunk e műtétel eredményére, mellytől sokat várni az eddigiek után egy átalában nincs okunk; annyival kevésbbé pedig, mert látjuk, hogy a budaiak még most is nagyon félve nyúltak a törvény végrehajtásához, még most is folytattatni kivánták volna a toborzást, mellynek már három hét óta semmi eredménye nincs.
A toborzás sikerességét vitató uraknak, a mult közgyűlésen, egy képviselő igy mutatta meg az ellenkezőt: Ő, úgy mond, jelen volt a toborzásnál, és igy illetékes szóló e tárgyban. Az új városban egy férfi lelket sem találtak, asszonyokon és vén embereken kivül; az egészséges fiatalokat elcsukták, s midőn az utczán végig vonúltak, úgy dugdosták ki fejöket a kapukon, nézni: valljon elmentek-e már. Legtöbb és legéletrevalóbb embereket a rácz városban kaptak, s ezek a szenttamási rácz tábor előtt, becsületet is hoztak Buda nevére. A vizi városban csak néhány csirkefogóra találtak. (Egy német közbeszól: az is jó!) Jó volt igen, folytatá a jelentő, míg ellenségünknek a királynak adtunk katonát, de most midőn a nemzetnek van szüksége védő karokra: azon becsületet, hogy valaki „hazamentő” nevet viseljen, nem osztogathatjuk olly könnyedén. Helyesen, mi azt akarjuk, hogy seregeinkben ne csak anyagi, de morális erő is legyen.
– Egy ritka műdarabra, egy képre figyelmeztetjük a főváros közönségét, mellyen az úgy nevezett „magyar argonautáknak” a pozsonyi országgyülésen Kossuth által készített új chártával Bécsbe küldött 64 követnek arczképe áll, egy nagy regél íven. Ára csak 6 fr. p.p.
Jozipovich turopolyai gróf, fölkereste a napokban a horvát foglyokat. Először beszédet tartott nekik a kaszárnya udvarán; azután egyenként vallatni kezdé őket. A nyomorú népen, úgy látszik, még a fogságban is zsarnokolnak felsőbbjei, mert a hihetően betanított vallomások, mind ezen thema variatiói voltak: „Én nem raboltam semmit, nem gyilkoltam senkit” – az altisztek azonban kimondották, hogy raboltak; mert kénytelenek voltak ezt tenni, miután fizetésük nem járt, s éhen elveszni az önfentartás ösztöne nem engedte; öldöklésre csak a csőcselék nép legalja vetemedett, kik fölött fegyelmet tartani lehetlen volt. – Mennyire hozzá szokott pedig e nép a rabláshoz, mutatja az, hogy még fogságában sem tudja tőle magát tartóztatni. Nyerekedni akaró kofák bekéredzenek hozzájok, s alig teszik le kosaraikat, a rabok rámennek mint a seregély, egy percz alatt fölfalnak mindent, s midőn fizetni kellene, senkit sem lát a kofa maga körül.
– Beszélik, hogy az országban leghíresebb Csapodi és Hunyadi-méneseket, az excellenciás horvát rablófőnök elhajtatta.
– Épen most érkezett hozzánk a nagykőrösi szabad lovascsapat, 200 valódi centaurus. Fegyverök kard, s nyergökből hosszú nyelű csákány lógg. Öltözelök: kék ing, gatya és pörge kalap. Tiszteiké szinte, csak hogy ezeknél a borjúszájú ing és végetlen bő gatya iszonyú czifrára ki van varrva. Daliás kinézésű gyönyörű fiúk! – Szathmáry Károly.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir