A bánát-komlósi táborból, odt. 16.

Full text search

A bánát-komlósi táborból, odt. 16.
Kikinda ma reggeli 2 órától fogva folyvást ég. E hó 14-én esteli 7 óra tájban rohant Kikinda alá mintegy 2000 főből álló rabló szervián és granicsár, csoport ágyúkkal, a város egy része azonnal ételt és italt vive ment elébe, s a velök egyesült szerbek a városba törvén a magyar, a német lakosságot rabolni s gyilkolni kezdették. Az elesettek között a derék postamester Morkini és találtatott, oct. 17-kén segitségre siettek a környékbeli németek, mintegy 3000-en de fájdalom szomoru kimenetellel; mert a szinte segélyül érkezett 5 század Máriássy gyalogság és 1 osztály Hannover huszár 5 ágyúval a segélyre siető németséget szerbeknek lenni gyanitván, szerencsétlen elhamarkodásból lövöldözni kezdték, s igy azok visszavonulni kénytelenítettettek. A szerb csoport 17-én szombaton éjjel megszökött és hozzá több kikindai rácz csatlakozva, távoztak.
A tűz keletkezését nem tudni, de általános a hiedelem, miszerint a megtámadott s kizsákmányolt és a debelliácsis több események által elkeseredett magyar és németség a kikindai ráczok ellen fordulva szinte rabolni kezdettek, s ez alkalommal ütött ki a tűz.
Piketi Hannoveri huszár kapitány századával, és a Mariássy-csapat is Nagy-Becskerekre visszavonult, magukkal vivén a kikindai birót és 1 esküdtet.
És most indulok mintegy 100 főből álló németséggel zsámbolára, mert hire jött, hogy a megszökött rabló szerbek e helyen vannak, s ott szeretnénk őket megkeríteni, s semmivé tenni. A sikert majd megirom – Kornis József áldozó pap, s aradi nemzetőr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir