OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Sardinia. Olvasóink tudni fogják, hogy a turini kamarákat a király nem rég feloszlatva uj választások történtek, s eddig már, oct. 16-kán, az uj kamara megnyittatott. A mult kamara föloszlása előtt a ministerium is, melly Giobertienak neveztetett, mivel ő elnöke volt, lelépett, leginkább azért mert a Salasco által kötött milanói fegyverszünetet semmisek akarta tekintetni, s a békekötéseket csak úgy akará megkezdetni, ha Austria tüstént s teljesen kitakarodik egész Olaszországból. Az utána következett ministerium Sostegno elnöksége alatt a fegyverszünetet elismerte, s csak lehető előnyök alapján kezdé meg az egyezkedést. Az uj követválasztások egészben véve kedvezőleg ütöttek ki ugyan a ministerium részére, de miután a volt ministerek is, sőt a szélső baloldal s republicanus párt főnökei is helyet foglalnak a kamarában, heves ülésekre számolhat a közönség, sőt az ország nagyobb reszben kárhoztatván az Austria irányában viseltetett politicát, minden esetre erős megtámadásoknak lesz kitéve a ministerium. Novarában 30 ezernyi sereg vonatik össze s a savoyeni herczeg parancsnoksága alatt, egészen a határszélekre állíttatván, előcsapatát teendi a netalán megkezdendő újabbi táborozásoknak.
Egyébiránt Turin néhány nao mulva más nevezetes gyülekezetnek is lesz szinhelyévé. Ugyanis a nem rég megpendített olaszországi szövetség eszméjét igen hanyagúl fogván föl az illető kormányok, most a nép ragadta meg ez ügyben a kezdemenyezést, s magánúton szövetkezve az annyira elágazott társulatok s politicai körök most az iránt tettek egész országban fölszólítást, hogy minden kör küldjön követeket Turinba tanácskozandók az olaszországi szövetség mi hamarabbi és sikerteljesebb valósításáról. A római népkör Sterbinit választá, a római kőr Mamianit. Nápolyból Romeo váratik. E mindenesetre annál nagyobb befolyást gyakorland az eszmékre mert benne kezet fog az alkotmányos királyság, s a köztársaság párt hívei is.
Lombard velencze. Triesti tudósítások szerint Osoppo falu magát hosszu ágyúztatés után megadta. Sőt legújabb hír szerint a magát eddigelé olly vitézileg oltalmazott s ellentállt várerősség Osoppo is megadta magát. Az őrség letévén fegyverét, s fölfogadva Velenczébe vissza nem tértét, szabadon bocsátatott. A hír azonban még nem teljesen hiteles.
Toscana. Florenczben oct. 8-kán összeütközés történt a katonaság s nép között. Néhány halott is van, s több sebesülések történtek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir