Zsomboly, oct. 16-án.

Full text search

Zsomboly, oct. 16-án.
A büntető Nemesis nem maradt el sokáig, csakhamar nyomon követte a vétkes tettet. Már tegnap vevők észre, hogy Kikinda táján füstfellegek emelkedének, de szélcsend lévén, a tűz tovább nem harapózott; azonban ma reggel egy orkán támadván, villámsebességgel lángtenger borítá el a mintegy 3000 házzal biró roppant mezővárost. Most délutáni 3 óra tájban még csak egy negyed van megkimélve a lángok özönétől; a többi mind hamu. – Az okozott kár milliókra rúg! – E szerencsétlenséget sokan a huszároknak, – kikre a kikindai ráczok állitólag tüzeltek, mások a magyar kertészek néhányainak, kiket a rabló lázadók néhány héttel ezelőtt felperzselvén, földönfutókká tőnek, mig ismét mások több gaz kikindai ráczoknak tulajdonítják, kik az általános zavar közepett rabolni, fosztani vágytak, s ez a legalószinűbb; mert széles e föld hátán egy város olly sok elvetemedett, utolsó íziglen elfajult, rosz embert nem számlált, mint Nagy-Kikinda. Szünjék meg ezentúl e hely, mellyhez csak borzasztó emlékek csatlakoznak, előbbi nevét viselni. – Fájdalom! csakhogy a kevés jó érzésű ráczok mellett, közel 6000 nem rácz fajú ártatlan lakos is koldusbotra juta. – Nézd csak művedet te istentagadó gonosz szellemű herczegnő! Nézzétek ti is a bűnök fertőjében felnőtt szivtelen főherczegek a pusztúlás remekeit, mellyet ördögi politicátok előidézett: Kövessen benneteket minden lépteiteken az ártatlanok és szerencsétleneknek üldöző árnyéka. Mit teend már most legfelsőbb hatóságunk eme 12,000 ráczczal, mellynek felerésze rabló és gyilkos? nem tudom; de véleményem szerint csak egy gyökeres szer van, és az: igen rövid határidőt adni a mindenökből kifosztottaknak szerviábai átmenetelökre, hova testvéreik közé vágytak, mit ha nem tennének: semíttessenek meg! – Különben eme rabló néptömeg, mellyet az állam soha sem segítend föl, a télen át sírba döntené tartományunkat.
Hitelesen, bár nem hivatalosan tudósíttatánk már, hogy a Kikinda alatt táborozott lázadó végvidékiek csapatja tegnap délben Ittebén keresztűlvonulva, valószinűleg bántatlanúl ért vissza rabló fészkébe Botos helységbe. Ezen, a vakmerőségig elszánt expeditio, ha a lázadóknak sikerűlend vala, szégyenfolt maradand vandéei háborúnk történetében. És azt, miként történhetett, hogy egy 1500 főből álló csapat ellenséges földre bántatlanúl több mérföldnyi távolságra a megye szivébe betörjön, és onnan ismét bántatlan visszavonúljon; csak az előtt leend megfejthető, ki tudja, és látja, mi kevés erélyt, buzgalmat és lelkesedést fejtenek ki némelly tisztviselőink honunk jelen vészterhes pillanataiban, részint a szükséges rendeletek s intézkedések teljesítése, részint mások általi sikerbe vétele iránt. Igy például egy ide 3/4 órai távolságú helységnek jegyzője, – bár a helységbeli előljáróknak meg lőn hagyva, hogy a Kikinda körűl tanyázó lázadó végvidékieknek minden mozdúlatait éber szemmel tartván, legottan bejelentsék, – csak délutáni 11 óra tájban küldé be tegnap jelentését az itt lakozó kerületi szolgabirónak az iránt, hogy az elillant lázadók hajnali 3 órakor vonúltak keresztűl helységökön. – Mi több: –, Ittebe helysége ide csak 3 órai távolságra fekszik, a lázadók azon tegnap déltájban mentek keresztűl; és erről mindeddig, bár 24 óra is lefolyt azóta, nem tudósíttaték hivatalosan az előljárók által az itteni szolgabiró, noha azt tudni, leginkább érdekében feküdendett. – Illyen előljárókat, meg népjegyzőket aztán nem édes kérő szavakkal, hanem máskép kell hivataluk s kötelességük teljesítésére serkenteni. A perczek drágák, az elmulasztott alkalom visszahozhatlan, – és azért, ha a gondviselés és mások erélyessége nem segítend minél elébb vészteli helyzetünkön, a veszély megujulása esetére veszve lehetünk.
Épen most értesülök, hogy Kikindán a tűz legelőször egy, nem épen közkedvességben állott volt tisztviselő majorjában tört ki, melly kétségen túli körülmény már a bizonyosság fokára emeli azt, hogy a gyujtogató nem más, mint a lázadók által legott a kerületi bürtönökből kibocsátott számos rácz zsiványok egyike volt, ki boszúját egyik volt bíráján illy borzasztó módon kitölteni nem írtózott. – Rebesgetik, hogy az elillant végvidéki lázadók parancsnoka egyik népjegyzőnk által köszönetét jelenté Kiss Ernő ezredes és főparancsnokunknak, hogy csapatának a menekvésre nyilt rést hagyott: ajánlván egyuttal viszonyosság tekintetéből, hogy az iránta nyilvánított szivességért jó török dohánynyal szolgáland neki. Bizony bizony illy guny jobban fájhat egy vesztett csatánál. – Postajáratunk Becskerekre egy időre meg lesz akadva: mert a mokrini postamester, Arankay, Kikindán öletett meg; kiadóját pedig tegnap a mokrini rácz lázadók gyilkolták le. – Kiváncsiak vagyunk a hallatlan bűntények fölött itélő törvényszékre; valljon fogják-e bizonyos tekintélyes urak, kik, nem akarom mondani, mi okból, mindig csak emberiség és engesztelő politicáról papoltak, ismét úgy enyhíteni eljárásukat, mint ez a húsvéti napok okozóival történt. Elvárjuk, hogy senki sem tévesztendi szem elől Kossuth szavait: hogy végűl beállott a leszámolás napja. Sg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir