FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Páris. Oct. 8-kán indult el az Algirba települendők számra mintegy 843 főnyi első szállítmánya hat, e czélra különösen épített járműveken Chalonsba. A hajók két részre osztvák padokkal középen és az oldalokon. – A menetet Chaplain kapitány vezérli, ki 10 évig szolgált Algirban. A kivándorlók könyvecskékkel láttatnak el, mellyekbe mindenkinek neve, állapota, családa, valamint a tartomány s vidék neve, hol megtelepülend, szorgosan föl van jegyezve. – A kiindulás nagy ünnepéllyel, s alkalmi szónoklatok kiséretében történt, jelen levén maga a gyarmatosítási vállalat fő tényezője, Lamoriciére hadügyminister is. – És bizonyára e kiidulási nap egykor Francziaország történetében nagy fontossága szerepet viselhet, s most csak a kormánytól függ, hogy e vállalat új korszakot alkosson a franczia nép iparűzői sat. politicai életében is.
A brüsseli „Emancipation” szerint a bourbonok idősb s ifjabb ága között kibékülési egyesség történt. – Nem tudjuk azért történt-e ez, hogy ugy is mindegyik elvesztve reményét a franczia trónhoz, immár nincs ok a viszályra? vagy, hogy mindkettő közösen az egyiknek hasznára dolgozva, az elvesztett sz. Lajos székét így könnyebben visszafoglalják? – Ez utósó esetben ugyancsak gazda nélkül tesznek számvetést, mert a Bourbonokat a franczra nép szánhatja, de vissza nem fogja hívni. – Népszerűségöket a Louis philipeismus tökéletesen tönkre juttatta.
Páris. Nemzeti gyűlés. Oct. 13-án Hubert-Delisle inditványt tevén az ostromállapot fölfüggesztése iránt, Cavaignae azt válaszolta, hogy ezt a nemzeti gyűlés rendelvén, neki teljes szabadságában áll azt fölfüggesztenie is. S ő csak egy bizottmány kiküldetését kéré, melly a kormánynyal ez iránt értekezzék. – A ház e nyilatkozatot helyeselvén, holnapra határzá a bizottmány kiküldését.
Oct. 14-kén a ministeriumból Senard (belügy) Recurt (közmunka) s Vaulabelle (vallás és közoktatási) ministerek kilépvén, a jelen ministerium következő tagokból áll: Bastide (külügyi) Dufaure (belügyi) Marie (igazságügyi) Lamoriciere (hadügyi) Verninac (tengerészet és gyarmatoké) Tourret (közlekedési s kereskedelmi) Freslon (közoktatási s vallási) Goudcheaux (pénzügyi) Vivien (közmunkai.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir