Perlak, oct. 18.

Full text search

Perlak, oct. 18.
A Murán átkelvén, sebes indulóban tartottunk Domborúnak, hová az ellenség vonúlt. A faluvégen előcsapataink erős peleton-tűzzel fogadtattak. A huszárság derekasan viselte magát. Ágyúinkkal a beszorítás miatt csak egy lövést tehettünk. Hosszan tartó volt a csatárok tüzelése. A Zrínyi- 6, 3, és 2. század, fáradságról, éhségről megfelejtkezve álló estig folytatta a tüzelést. A huszárok közől kettő van megsebesítve; részünkről (Zrínyiek) senki. Az ellenség szétveretett. Van közel 100 halottja; 200-at elfogtunk, a többi a Drávának szaladt, részint belefúlt, részint megmenekült. Vezérök lelövetett.
Most kapjuk a hírt: hogy Perczel Letenyén átkelt; kemény csatát álltak ki emberei. (Hunyadiak, kanizsai n. őrök). Van 600 foglya; az ellenségből sok esett el; részünkről 2 honvéd és 1 tüzér.
A Muraköz ki van tisztítva. Este Csáktornyán találkozunk Perczellel.
Oct. 19. Negyedórányira vagyunk Varasdtól. A horvátok fölszedtek a hidat a Dráván. Ma délben érkeztünk ide Csáktornyáról. Eddig mintegy 11 ágyúlövés történt az ellenség részéről. Mi nem jöttünk ellenséges indulattal a horvátok ellen: sőt inkább azon törvények jótéteményeiben akarjuk részeltetni, miket a camarilla, s némelly népcsábítók, hazugúl és gyalázatosan felforgatni akartak. Mi az innenső parton állunk; népünk ég a harczvágytól. Ha mérközünk: odavetjük kardunkat, mint egy Brennus kardját, s a győzelem zászlóinkon lobog.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir