Déva, oct. 17.

Full text search

Déva, oct. 17.
Hova eddig békésen jöttem, most fegyverrel közelíthettem a tegnapi városi közgyülésre.
Mondják, Erdélynek a forradalom után nincs embere, csalódás. Főispán Kún Gothárd rendkivüli hazafi, egy fenszárnyaló tetterő, megvesztegethetlen tiszta jellem. Dévát eddig honfiak hanyagsága nyomta, de Kún kezeiben óriási egybeforrás, lelkesedés lett. A rabságban élt népnek kitárta a főispán a szabadság bibliáját.
E hó 14-kén Déva ostromoltatott. A Rákosdról visszavonult, mint egy 300 katonaság, csaknem olly számú határőrök, s Tibel őrnagy vezetése alatt több mint 3000 román e határra borul mint sáska. A lovasok a városkapu előtti téren, Tibel ur pedig embereivel az akasztófa-hegyen települnek le. A megyei és városi főbíró Hakucsi Elek, és Váradi Albert a katonaságtól kérdi, mi a szándokok? mellyre azt nyerék: elégtételt kérnek az „insultatiokért” mert Déván tisztjeik iránt roszúl nyilatkoztak. Déva hitszegővé tette a rákosdi katonákat. (Azért, hogy azok mint határőrök megunván a camarillát, a megyéhez folyamodtak, hogy az nyerjen számokra az önkénytesekhezi beállásra engedelmet?) A segítségre jött székelyektől félnek. (pedig a városon egy sem volt) A legfontosabb: nekik a katonáknak a főispánt, mivel úgy nyilatkozott, hogy ő a martiusi forradalom embere, el kell fogni. Ha lehet a szemtelenség magasztos, ez az volt.
Mind ezekre Kakucsi az ész higgadt szavaival s szónoki melegséggel felelvén, annyira lehangolódott az ostromló nép, hogy végtére csak annyit kért, engedtessék meg a katonaságnak tovább vonulás előtt, a városban etetni. „Nincs széna” pénzért hát? „Ugy sincs.” Ekkora kudarcz után eloszlottak éhen, és szomjan. Szántóhalmán nyertek 150 kenyeret.
E jelenet után tartatott a gyülés, mellyen a főispán ügyes szónoklatával a közérdekre lelkesítvén hallgatóit, fölhívta, hogy nyilatkozzék, ki akar a camarillával, ki velünk, – ki akar a pokollal, ki a szabadsággal tartani, mivel Tibel őrnagy azt mondotta, hogy Déván többen mellette vannak. A gyülés egyhangon kiáltá: „esküszünk a szabadságra!” Ezt megmagyarázá a románoknak nyelvökön Kakucsi is. „Ki akar Tibel sárga-feketével tartani, menjen jobbra” Senki. A romanok mieink Déván.
Csudálatra ragadott e gyülés; azon nyugodt méltóság és higgadt vitatkozás, melly Déván eddig nem volt, mi a jó tapintatú elnöknek tulajdonítható. Szerettem volna „honvédelmi társulatról” is hallani valamit, de az jövőre halasztatott.
Az itteni várparancsnok b. Czeh, olvasván az oct. 6-kai manifestumot, az éjjel elillant, s mindenét a várban hagyta. Követnék bár példáját mások is. Hátrahagyott majorságin az önkénytesek toasztoznak. – Brúz Lajos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir