PEST OCT. 24.

Full text search

PEST OCT. 24.
Azt gondoltuk, már tetőpontját érte az osztrák camarilla gazsága, kimerűlt teljesen a schönbrunni udvar istentelen ármányainak pokolműhelye, s véget ér a császár és király beteges személyének tehetetlen gyengeségével űzött incselkedés, az egész birodalom, de főleg Magyarország élete s szabadsága ellen.
Csalatkoztunk. Az oct. 16-án kelt olmützi császári királyi nyilatkozvány a camarillát bőszült dühben állítja előnkbe; gyalázatos ördögkölyke ez a csak helyet változtatott udvari ármánynak; s legégbekiáltóbb vétke a Ferdinánd nyomorúét egészségi állapotában meglopott emberi tehetetlenséggeli visszaélésnek.
Illy rosznak nem hittük a camarillát, melly előcsarnoka volt Schönbrunnban a pokolnak; becsületesebbnek hittük az udvar bűnnel terhesűlt levegőjét, s erősebbnek a király szivét, épebbnek elméjét – mintsem népei halálos itéletét így aláirni ne irtóznék.
Csalatkoztunk. E nyilatkozvány erkölcstelenségének nincs párja a világ-történetirásban! Sötétebb ez, mint volt a nantesi edictum visszavonása, s több esküszegés van benne, mint volt Ulászlóé, kit isten büntető karja a várnai csatamezőn utólért.
Szegény Ferdinánd király! olly rosz emberektől környeztettel, kik a te neved szentségével gyalázatos gazságot űznek, és a betegség elmédet annyira elrontá, hogy nem látod, midőn a legnagyobb törvénytelenséget neved aláírására elődbe terjesztik.
E nyilatkozvány valóságos szó szerinti hadüzenés az egész birodalom népei emberi méltóságának, s polgári szabadságának. Megsemmíti nemcsak az alkotmányosság minden eszméjét, a politicai legszentebb jogok gyakorlatát, s a polgári szabadság árnyékát is: hanem egyenesen a királyi tekintélyt veti súlyba, nyiltan királyi szóval tesz parancsot az alkotmányosság, politicai s polgári szabadság meggyilkolására.
Ha zavar van Bécsben, Pesten: nincs-e alkotmánya akár Austriának akár Magyarországnak, hogy a törvényes rend törvényes úton visszaállíttassék! Vagy a király nevében szabadon tiportathatik a törvény – a nép pedig engedelmeskedjék, s dögöljék meg?!
Vagy mi az a nagy lázadás Bécsben és Budán? Zalán a Lamberg meggyilkoltatása itt, a Latouré amott? Volt-e formára, lényegre nézve törvényes a Lamberg kineveztetése? Akart-e kevesbet, mint az ország alkotmányát önkényleg fölfüggeszteni? Nem azért jött-e csillapítni bennünket, hogy Jellachich annál könnyebben torkon ragadja zsivány csapatával Budapestet? S nem kezdé-e meg tettlegesen már ez ország szabadságát lábbal tiprani. És ha ártatlan tiszta volna is ő, mint Zsófi asszony a szentlélektől, igazság s emberiség-e, egyes haláláért királyi bosszúval fenyegetni? egyesek kihágásáért egész nemzetre rontani? S egynek vérét százak vérével öntöztetni?!
Vagy nem volt-e Latour leggonoszabb tanácsnoka a királynak Lobkowicz idejé óta? Nem nyilvános hazaáruló, felségsértő volt-e ő, midőn katonai forradalmat készített az egész birodalom békés népei nyakára, s rendszeres hadjáratot akart kezdeni a királyi eskü szentségével megpecsételt szabadság ellen? Nem ő bujtogatta-e föl alattomos gazsággal ellenünk a ráczokat, Jellachichot, Urbánt, Hurbánt, és Simonicsot? Illy ember isten és törvény parancsa szerint halált, háromszoros halált érdemel. – S ennek legyilkoltatásáért, mit tenni eskü szerint is egyenesen a királynak lett volna kötelessége, Bécsre forradalom tolatik, a császári főváros elzáratik, a birodalom ostrom-állapotba tétetik, s a király boszújával fenyegeti!
Szegény Ferdinánd! neked köszönetet kellene mondani a derék bécsi népnek, hogy illy felségsértő hazaárúló, ministert kiragadott körödből, és fejére tette a törvény és igazság büntető pallossát! –
Illyen két ember megöletéseért katonai hatalom alá helyezni az egész birodalmat, 32 millió embert! És vérpatakot nyitni az ártatlan polgárok életéből, harczczal támadni meg érte egy egész birodalmat. Isten e kiontott vérnek cseppjeit bosszúsan fogja a büntetések könyvébe jegyezni, s égni fog az Wessenberg s a camarilla lelkén öröktől fogvást örökre. – A gyenge, tehetetlen, beteges királytól pedig a népek erőszakoltan el fognak fordúlni, mert csak isten láthatja be, mennyire szolgál mentségűl testi erőtlensége!
És mi szavak adatnak e nyilatkozványban a szegény király szájába! „Trónra léptem óta – igy szól egy helyt – népeim java volt élet-föladatom, s ezt tanusitja különösen az utóbbi 7 hónap története.”
És ugyancsak ez időben nem fölséged nevében támadt-e föl ellenünk a háladatlan rácz faj, nyúzva s öldökölve a magyart? nem felséged nevében s levelével tört-e reánk a kóbor Jellachich, dúlva a szegény magyar polgár életét, vagyonát? nem fölséged nevében parancsolta-e meg Latour Urbánnak az erdélyi lázadást, az aradi ágyúzást, temesvári erőszakolásokat stb.? nem felséged nevében segítették-e Bécsből a zsivány Hurban gyilkosait? stb.
E tények annyira ellenkeznek a fentebbi sorokkal, hogy, vagy mai napig sem tudja felséged e történteket, s ekkor igen siralmas olly nép sorsa, mellynek királya 6 hónap után sem tudja meg, hogy azt nevében öldösik; vagy a föntebbi sorokat csak úgy toll alá mondták fölségednek!!
És miben áll a nyilatkozványban is említett lázadása Magyarországnak? Talán abban, hogy midőn a birodalmi hadügyminister katonai megrohanást rendez ellenünk, egy osztrák tábornok sereggel betör hazánkba, s alkotmányunkat kétszer kisértik meg összetiprani, mi is fegyverkezünk, Jellachichot megverjük, s élethalálra készülünk a zsarnokság harcza ellen! – Isten látja lelkünket, de mi többet a természetes önvédelemnél, mellyet az eb és barom is gyakorol, ha megtámadtatik, nem teszünk!
Azonban visszatérve a nyilatkozványra, arra zárszóúl kettőt jegyzünk meg.
A benne kivetett csel olly világos, s olly rég ismeretes, minő a szabadság harcza a zsarnoksággal, a népeké a királyokkal, Gyűlöltétek a szabadságot, s mert nyiltan letiprani istentől féltetek, Európától szégyenlettétek: alattomos úton annyira aláástátok, hogy a népek nyiltan kénytelenek védelmére kelni; s mert a nép szent joga mellett kardot mert ragadni, ez felségsértés! Le kell őt verni, s megfosztani szabadságától!
Ez volt ármánytok, ez logicátok! Hanem a játék nem sikerül. A népek keresztűllátnak az álarczon, s lehetlen, hogy isten védő karját elvonja azon ügytől, mellynek magvait saját kezeivel ülteté az ember szivébe, midőn teremtéskor azt mondá „én szabadnak teremtelek.” – És lehetlen, hogy Európa közös ügyének ne tekintse egy egész birodalom, s Magyarország illy alattomos, illy istentelen megtámadását! – De ha minden elhagyna is, él a nép, s ha ő igazán akarja, élni fog a szabadság Austriában s Magyarországban, nemcsak a királyság mellett, de a nélkül is, sőt ellenére is! –
Második az, hogy mennél több rosz oldala, veszélyessége, sőt roszasága fátyoloztatik le illy nyilatkozványok állal az alkotmányos királyságnak annál érezhetőbb lesz összeférhetlensége a népszabadsággal, és erőszakolva lesznek a népek olly kormányforma választására, melly a királyság veszélyeivel nem bir, mellyben egyetlen ember gyenge tehetetlenségéből – habár az maga a király is – annyi baj, vész és vérontás nem háramlik az országra, mennyi hat hónapon át érte a magyart! És a nép immár józanabb, fölvilágosúltabb, mintsem életéért, szabadságáért mindenre kész ne legyen, maga a kírályságróli lemondásra is. Ezt a józan ész mondja s a természet parancsolja!
Most pedig föl magyar nép! föl csatára! mert az udvari ármány ismét uj ellenséget adott e szegény hazának. S a beteges király gyengeségét odahasználá, hogy Windischgrätzet küldje seregével ellenünk. Föl édes nemzetem! A veszély ne csüggeszsze, inkább aczélozza meg karodat. Nem zsákmányért, vagy hiú dicsőségért kell most küzdenünk, hanem győznünk kell, hogy a magyar nemzet megéljen, s a nemzet jobbjai hóhérpallos alá ne kerüljenek. Ha gyávák leszünk: legázoltatik a nemzet, lánczra fűzetik szabadsága, s tömlöczben vagy vérpadon vérzünk el mindnyájan! Csak akarjuk igazán, s a haza mentve lesz!! – Á. E.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir