FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Tegnapelőtt hoztak ismét 1300 horvát foglyot a József-kaszárnyába. Többnyire fiatalok, s nem is olly rongyházi kinézésűek, mint voltak az eddigiek. Kíváncsiak vagyunk azokra a félelmes veresköpönyeges szerezsánokra, kik, ha jól vagyunk értesülve, ma fognak megérkezni hozzánk.
– A lengyel és tyroli önkénytesek még mindig közbámulás tárgyai; az utczák népe nem győz velük betelni. A lengyeleknek fehér attilájok van, egyszerű veres zsinórzattal, fejökön négyszögletű vörös sapka, fehér vagy fekete prémmel. A tyrol vadász csapat tagjait, zöldgallérú szürke kankójuk, tölcséralakú hosszú kalapjok fölbokrétázva, s a mellette lengő veres toll, teszi feltünőkké.
– A pesti kereskedőlegények, egy újabb rendelet következtében, kötelezvék nemzetőri szolgálatot tenni. Kár volt hamarabb kék atilába nem öltöztetni e csinos fiúkat, mert ha a szegény mesterembernek el kell hagyni műhelyét az őrállásért, bizony a kereskedő uraknak sem eshetik roszúl, ha a hazának tett szolgálat miatt egy kis deficit lesz a számadó könyvekben; a rendes nemzetőröknek pedig igen jól esik, hogy ez 500 ifjú besorolásával kissé könnyítve leend rajtok.
– A cholera, miként a polgármester Buda közgyülésén jelenté, folyvást dühöng. A várat kivéve, már majd minden városrészt bejárt, s csakúgy tizedeli az embereket; mintha bizony az országgyűlés nem eltörölte volna már a dézmát. A közgyülésben inditványozta egy képviselő, hogy tiltsák el a harangozást, mert egész rémülésbe ejti az embert, hogy reggeltől estig mindig zúg a halálcsengetyű. Az illy félénkeknek mi leginkább tanácsolnánk a táborbamenést; ott egy kissé másnemű, és talán ártatlanabb hangokat is úgy megszokik az ember, hogy aztán itthon a halálcsengetyűt föl se veszi. Probaturn est.
– Buda az ujonczokat még sem állította ki. Nem tudtak megegyezni, miként osztassék fel a kiállítandók száma, a városrészek között. Egy rész azt akarta, hogy a lelkek számát vegyék básisul, s a szerint osszák fel köztük a 270 újonczot; más rész, a fegyverfoghatók összeirt számához akarta arányozni a kiállítandókét. A többség az első módot fogadta el. Igy hát már nem volna egyéb hátra, mint a sorshúzás, tehát lehet reménységünk, hogy az ország fővárosa utósó marad ujonczaival, s majd kiállítja őket, mire a háburúnak vége lesz. Midőn a főjegyző figyelmeztetné a gyűlést, hogy ez Budának nem kis szégyenére válik; a képviselők padáról több felől illy közbekiáltásokat hallánk: „jól van no” – „hallottuk már” – „tudjuk azt úgy is” stb. Él magyar, áll Buda még!
– A budai polgármestert mindannyiszor fogjuk figyelmeztetni a törvények megtartására, mig csak a határozatot azok értelmében magyarúl nem fogja kimondani. – Szathmári K.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir