Fejértemplomból.

Full text search

Fejértemplomból.
Fejértemplomból, dec. 2-káról a lapunk 138. számában már említett ördöghidi csatának következő részletes leírását vettük: Vetter tábornok parancsánál fogva nov. 30-án a 9-dik honvéd zászlóalj öt százada, egy csapat Hunyadi-huszár és egy csapat szegedi lovas nemzetőr kiindúlt reggeli 6 órakor a Karas vize melletti úgynevezett ördöghidi rácz tábor megtámadására. Az időolly ködös volt, hogy 20 lépésnyire alig lehete látni, és mi fejértemplomiak borzadtunk, midőn 8 óra után már iszonyú ágyúdörgést hallottunk, melly 3/4 10-ig tartott, s bár Maderspach őrnagy erélyességében, és eddig győzhetetlen vörös sapkásainkban határtalan bizodalmunk van, mégis féltünk, hogy az igen erős tábor alig fog bevétethetni; de ime déli fél 12 órakor már szekér szekeret ér, és jő a hír, hogy még a köd, és a ráczok ezreivel, roppant ágyúkkal és elegendő lőszerrel ellátott tábor sem állhat ellent seregeink vitézségének, – és noha csak a 2-dik, 3-dik és 4-dik század vehetett részt a megtámadásban, és noha ágyúink kevés kárt okozhattak, leginkább szúronynyal bevétetett. A rácz csorda a köd által segíttetve megszökött, és 3 ágyú, 1180 ágyútöltéssel, több szekérrel és lőporral együtt a mienk lett. Az ágyúk és szekerek fogattal voltak ellátva.
Ezen csatában leginkább kitünteté magát az oroszlán bátorságú Jekelfalusy István hadnagy, kit méltán a nap hősének lehet nevezni, ő volt az első, kisérve Maléter és Okolicsányi tizedesektől, ki a sánczra fellépett, ő volt, ki a honvédeket a lagerdorfi csatában elesett derék Fáy Gyula hadnagyuk megboszúlására lelkesíté. Igen nagy érdeme van a derék Sándor Kálmán századosnak is, ki századával a már sánczban levő csapatnak segitségére jövén, a győzelmet tökételessé tette.
Fájdalom, hogy a lovasság a köd miatt nem üldözheté a ráczokat, s igy alkalmuk volt még 3 ágyúval elszökhetni. – Mennyi esett el az ellenség közől, nem tudhatni, mert halottjaikat magokkal vivék, vagy 10 mégis ott maradt; közőlünk egy honvéd elesett, másik ugyanaz nap a kórházban meghalt, egy harmadik igen veszélyesen van sebesítve, mindhárom egy 12 fontos ágyúgolyó által találtatott. Ezeken kivűl van még 8 sebesültünk, közöttük az igen derék Madarász őrmester is.
Sajnálatos, hogy a tábor bevétele az ottlevő gunyhók felgyujtása, és az ennek közepén álló kőből faragott diadaloszlop lerombolása után, seregeink visszajöttek, mert ha Palánkára mennek, az elvitt ágyúk is kezünkbe kerülnek, minthogy a megfélemlettek csak éjjel vitték el azokat Pancsovára.
Dec. 1-én jöttek ujpalánkaiak* fejérzászlóval, és megadásukat nyilváníták, mire Maderspach derék parancsnokunk oda néhány századdal kimenvén a palánkaiak és szakalovácziak által az ott levő szinte hatalmas sáncokat behuzatá.
A végvidékben levők, mivel Bács megyében is van Uj-Palánka. – A szerk.
A palánkaiak állítása szerint Bobalics, ha köd nincs, elcsipetik, mert ő maga süté el a 12 fontos ágyúkat, és csak midőn már vitézeink közelébe értek, és ő seregei által elhagyatva látta magát, ugrott fel egy taligára, és a pénztárral együtt elszökött, lovait és butorát honvédeink behozák Fejértemplomba. – –z.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir