PAPJAINKRÓL.

Full text search

PAPJAINKRÓL.
Azon hely, mellyet a vallás és állam e papoknak, mint hivatalnokoknak, kijelölt, a legszebb s legdicsőbb hazafiúi tettekre nagy előnynyel bir.
A papság, összege a nép összegének, vallási s politicai, és így erkölcsi s polgári életén nem megvetendő hatalmat gyakorol, melly hatalomnál fogva a nép erkölcsi irányzata, a közműveltség ereje, s az országlástanban s közigazgatásban olly nagy szerepet vivő néphangulat, s mind ezen három, mint a nép jóllétének s boldogságának hatalmas eszközei, a szó teljes értelmében, a papság kezében vannak.
A kitünőleg hatalmas szellemmel, magas polgári erényekkel, nemes és vitéz tettekkel, s mély status-bölcseséggel bíró férfiú nagy hatást gyakorolhat valamelly status életére, epochát alkothat az állam történetében, s századokon át dicsőségesen élhetnek szilárd statuselvei, s fényt áraszthat a nemzetre, mellynek kormányára van felkenve: de olly közvetlen hatást nem gyakorolhat a nép életére, nem annyira mindenható a maga körében, mint mindenhatók a lelkiösmeretesen működő lelkészek a nép szellemi s anyagi fejlésének eszközlésében.
Bizonyítják ezt a földteke minden nemzeteinek történetei, mellyekben kivétel nélkűl – mint hazánkéban – nem megvetendő szerepet játszottak és játszanak a vallások papjai.
Legközelebbről bizonyítják ezt a jelen 1848-ban egész Európában a forradalmi körülmények, mikben a nép, de különösen a nép lelke, vezére, a papság, legkitűnőbb szerepet játszik. A millyen szellemű a pap, olly hangulatú a nép; a milly elvet követ a pap, ollyannak hódol a nép; s a milly meggyőződés, vagy gonosz akarat szűlte eszmék mellett harczol a pap, ollyanokért küzd a világosított vagy félrevezetett nép élethalálra.
Ezek tények, miket – kivált hazánkban – mindenki köteles elismerni, mert ezekből magyarázhatók határainkon a veszedelmek.
Ez azért van így, mert az egyszerű nép papjával van közvetlen érintkezésben és összeköttetésben, annak hisz legjobban, azt tiszteli leginkább, s ez a papság mindenható erejének mérlegében nem kevés, sőt tökéletes súlylyal bir, kivált akkor, midőn a polgári tisztviselőség – mellynek feladata volna a nép hangulatának, s békességének ügyes tapintattal, szelíd bánással súlyegyenben tartása – különösen hazánkban a szolgabirói rendszer, bizalom helyett csak bizalmatlanságot s daczot költött és költ fel az anyagi nép keblében. Anyagiság az együnyű nép bálványa, s ha papja őt a szellemiek mellett anyagi érdekei terjesztésében is segíti, ügyessége és befolyásával sokáig tartó határtalan bizalommal ajándékozza meg; s e körülmény a polgári rendszer ellenében, melly roszúl felfogott természeténél fogva mindig csak követelésekkel áll elő a nép előtt, kivált, ha a polgári élet minden részleteit a pap által megmagyarázva nem birja, hidegséget szűl, s a papság mindenhatóságának mérlegébe ismét nem kevés súlylyal bir.
De nem megvetendő hatalomerő van még a papság kezében – különösen honunkban – azért is, mert a roppant gazdagság által, mellyel egyes papi személyek és testületek birnak, nagy befolyást gyakorolhatnak a népre, adakozási, jóltevői, s rosz esetben, vesztegetési példáikkal. Nem merek emlékezni a múltakra, mert azok némelly papok vétkeitől csömört és útálatot rejtenek méhökben.
Hogy a papságnak hivatalában, egyéneiben s erszényeiben illy nagy hatalom rejlik, ezt jól tudta a camarilla, s még mellé azt, hogy a míveltség és értelmiség tűzpontjától, a fővárostól távol eső vidékeknek tudatlanságban nevelt népei fejletlenség és vakbuzgóság miatt legelőbb fanatizálhatók, először a papokat szerzette meg bérenczeiűl, s azok által a népet használta föl pokoli tervének szánandó eszközéűl. Ezt a politicát még a tavaszon megismerteté velünk a camarilla, már akkor bemutatta Rajacsichot és Hurbánt, mint a reactiónak fő dolgozó társait, több apróbb minorum gentium felszentelt gazokkal, és minekünk maig sem jutott eszünkbe, hogy politicájából ezt a nem legroszabb részt eltanútjuk, s forradalmi körülményeink közt a papok hivatalára, személyére, s dúsgazdag erszényökre támaszkodjunk nagy részben segítségért. A camarilla megparancsolta bérencz-papjainak, hogy az ő érdeke szerint használják befolyásukat s hatalmukat a népen. A mi kormányunk erre nem volt elég figyelemmel eddig; egyebet nem tett, mint azt, hogy az új törvények értelmében működő felelős kormánynak az egyházat illető rendeleteit adják tudtokra a papok híveiknek, pedig a tiszteletes atyáknak – mint alább megirandom – más dolgot is lehetne parancsolni.
Hogy a kormány rendeletileg nem parancsolja a papoknak a nép felvilágosítását, jele annak, hogy a tiszteletes atyákban kevés bizalma van, s tudja, hogy a borsót tömérdek helyen falra hányná.
Itt az a kérdés támadhat némelly vaskalaposok fejében, hogy parancsolhatja-e azt a kormány s megegyezik-e a papok hivatásával, hogy szent foglalkodásra szentelt idejöket és erejöket álladalmi ügyek és tanokkali foglalkodásra is használják, mint a kiknek tisztán a keresztény vallás és erkölcsiség megőrzése fő feladatuk?
Mosolyogjatok ti józanok s elfogulatlanok e botorságon, s mondjátok ki véleményteket, melly nem lehet más, mint a következő: Ha igaz az, hogy a Krisztus vallása a szereteten, mint alapkövön, nyugszik; igaz az is, hogy mint illyen, szabadoknak és egyenlőknek óhajtja gyermekeit, s igy a szabadság, egyenlőség s testvériség e tannak alapigéi; s ugyanezen nagy eszméknek életbe lépéseért dolgoznak a jelen 1848-dik év jobb irányú népei a vén Európában. A szabadság, egyenlőség s testvériség szent betűi büszkélkednek a szabadsághősök véres lobogóin, minden nemzetek közt egyaránt. Ezt nem tagadhatja senki, tehát azt sem, hogy a népek forrongásának jelszava, urunk tanának alapigéjével egy és ugyanaz. Ha ez így van: a keresztény vallás papját – kinek mint papnak és mint polgárnak hite és kötelességének egynek és ugyanannak kell lenni – nem választhatja el a polgártól semmi, s nem szabad külön kaszthoz tartoznia. Ha a nép szava isten szava, melly előtt nektek lelkészek másokkal együtt hajolnotok kell – fogadnotok kell a nép-felség parancsát, mint istenét, melly nem lehet más, mint ez: magyarázzátok meg a népnek a szabadság, egyenlőség s testvériség eszméit azon szellemben, de más alakban is, mint a szentírás tanítja, kössétek össze magatokban a papot a polgárral, s hivatástokat töltsétek be! Nem szabad nektek a ker. vallás érdekében is e kötelességről megfeledkeznetek, mert az ellenség, melly ellen a titeket környező forradalom küzd, a ker. vall. józan elveit elferdítő, annak méltóságát megfertőztető, s minden emberi jogokat szentségtelen lábbal taposó jesuitismus, melly, ha győzend, a ker. vallást kivetkőzteti isteniségéből, követőit rablánczra fűzi, s pusztákká teszi e hon gyönyörű téreit, hogy zordon vadság közepett emelhessen lakhelyet a pokolnak, mellyben sátánarczú vámpirjait vérfürdőbe fulaszsza, az igazak és ártatlanok égbekiáltó vérébe. Nektek lelkészek ez időt nem szabad megérni, s nem éritek meg, ha néptanítói dicső hivatástokat felfogva, a népet győzelemre, a szabadság szent győzelmére, lelkesítitek!
Továbbá a felelős kormánynak eszméjében fekszik, hogy saját felelőssége érdekében czéljai elérésére bármelly becsületes eszközt felhasználhat, nektek lelki atyák, mint nép-hivatalnokoknak, igen is parancsolhat ollyat, a mi hivatástokkal nemcsak nem ellenkezik, de azzal tökéletesen egy és ugyanaz.
Kérdem, valljon a papok csak távolról is sejtetik-e a kormánynyal, hogy lakik bennök valami kevés erkölcsi erő – bennök legtöbbnek kellene lenni – mellyre a kormány építhetné akaratját s rendeletét? s tettek-e magoktól a nép felvilágosítására martius óta valamit? Felelet: az esperesti körlevelek felolvasásán, s pár sentimentalis praedicatio elmondásán kivűl épen semmit, s ezzel is bizonyosan többet ártottak ügyünknek, mint egyelőre magok gondolák.
S miért nem tettek hatalmas tanubizonyságot lelkesedésök és erkölcsi erejökről? Nincs bennök talán képesség? Sajnálkozva kell megvallanunk, hogy sokan a vasárnapi tanításokra elkészűlni, s azokat felmondani is igen ügyetlenek és tudatlanok, hanem ez azok hibája, kiket a hivatal-osztásban a nepotismus vezérelt. Nem bírnak lelkesedéssel? Boszankodással kell tapasztalnunk, hogy papjaink közől sokan a boldogúlt conservatívokhoz szítottak, mert nagy volt bennök a táblabíróságrai hajlam, s e miatt nem mernek fellépni, félve híveik méltó haragjától. Másokban ellenben gyávaság és henyeség fojtják meg a lelkesedést. Nincs tán felesleg idejök kötelességök teljesítésétől? Az igaz, hogy ha a barom- és pinczegazdaság-kezelést, a pletyka-szomszédolást, s múlatozni járásokat kötelességekűl rójjuk fel sokaknak, talán a vasárnapi tanításra elkészülni sem marad az érdemes lelkész uraknak idejök! Ezért aztán megérdemlik azt a mindennapi kenyeret!?
Sok érdemes tiszteletes atyáknak balságaival, kötelesség-mulasztásaival és sokféle megrovandó gyarlóságaival találkozám és találkozom szemközt sokszor, mellyeket itt szép röviden elmondva, a közvélemény itéletét idézhetném föl árva fejükre; de önkényt elhallgatom, mert illy körülmények közt nem gúnyosan, de komolyan kell szólanunk a gyarlókhoz és hibásokhoz, s röviden bánnunk a jobbúlni nem akarókkal. Önkényt hallgatom el, tiszteletes atyák, az önök hibáit azért is, mert a népgyilkoló Metternichféle politica nehezítette rá kezét a kegyetek képezési, alkalmazási s kormányzási rendszerére is, egy a minden szabadabban érezve dobogó kebelet gyilkosként összezúzó, s tudatlanságot s butaságot termesztő önkényes igazgatás létrejövésének, s ez által soknemű gyűlölség s villongások keletkezésének behúnyt szemmeli, sőt alattomban örömmel, elnézése által. Ezen rendszernél fogva az önök főnökeik a kegyeltek, de tudatlanok legióját ültették a jobb állomásokra, a készült képességű egyéneket szegénységben hagyák sínlődni, hogy ne lehessen azoknak elég erejök az ő zsarnok önkényöket parallellizálni.
Nem szaggatok itt fel számtalan sebeket, elég lesz csak azt mondanom, tiszteletes atyák! hogy önök közöl a roszakaratúak, félénkek, gyávák, s az érdemetlenek ezen zsarnokocskák gyönyörű teremtményei, a kiktől aztán józan észszel mit is várhatni egyebet gyávaságnál, renyheségnél és reactiónál. Csak úgy van az, a hol semmi ellenőrködés nincs a hivatalok osztogatásánál, ott az önkény szerepel, s a szarvas hibák tömérdekek. Azért ne boszankodjanak önök, tiszteletes polgártársaim! reám e sorokért, mert én – bár mint honomat szerető férfi – méltán tehetném, nem haragszom önökre, szánom inkább és sajnálom önöket, kiket az isten s pártfogóik illy gyáváknak teremtettek, hogy a haza polgárai közt legkevesebb lelkesűltséget tudnak felmutatni.
De tiszteletet és bizalmat szavazok azon kevés érdemeseknek a papok közől, kik megértve már régibb időkben is a kor intő szózatát, nemes buzgalommal működtek a democrát elvek és érdekek minél messzebb terjesztésének nagy feladatán, s kik, gyönyörrel eltelve keblökben, az annyiszor sohajtott siker aratásán, kettőztetett szorgalommal és megfeszített erővel fáradatlanúl dolgoznak a leszakasztott gyümölcs megtarthatásán, hogy annak kedves ízét híveikkel testvérileg megoszszák.
Üdvözlöm azokat e pályán, és ezerszer üdvözlöm, mert azok tisztán felfogják a kereszténytan elveit, miket a szabadság, egyenlőség és testvériség elveivel ugyanazonosítván, nem választják el magokban a papot a polgártól, hanem, mint papok és polgárok egy személyben, egy részről vallási s polgári kötelességeiket magyarázzák hiveiknek, más részről, példájokkal a népet hazafias tettekre s lelkesedésre buzdítják. – Üdvözlöm én ezeket e téren úgy is, mint világpolgárokat, kik útálattal fordúlván el a jesuitismus jogtapodó elveitől, nem tagadták el velök született philantrophiájukat, s büszke önérzettel mondhatják: „Én is éltem az emberiségért!” –
Azonban a papok mostani helyzetökben a legszívesebb akarattal, a legnagyobb erőmegfeszítéssel sem képesek azt a munkát teljesen végezni, mit tőlök a szenvedő haza igényelhet, s igy hivatásuknak a szükséghez képest meg nem felelhetnek, mert sokan közőlök készakarva tudatlanok, mit a hirlapoknak fukarságból eredő nem hordatása s igy nélkűlözése okozhat. Mert sokan közőlök rút önérdekeik hajhászásának biztosabb eszközlésére jobban szeretik a népet, ha tudatlan, – mert nem kevesen restek, lomhák és kevélyek hiveikkel csak szóváltásba is ereszkedni, – s végre, mert a nagyobb rész roszelvű, melly tömegre, hogy a népek istene villámait ne késleltesse, szívemből kívánom. – Mindazáltal hogy a jobbakkal a kivánt czélt csak közelíthessük is, s a haszontalanoknak is tudtokra adjuk, hogy mi volna kötelességök, egy módot ajánlanék, minden jó polgár itélete mellett, a honvédelmi bizottmány figyelmébe:
1-ör. Mindenek előtt a legerélyesebb parancs adná tudtokra a papoknak, hogy e forradalmi időben miként viseljék magokat.
2-or. Minden városban, jelentékenyebb faluban, vagy környékben ismert becsületességű, s hazafi buzgósággal biró egyén neveztessék ki polgári biztosnak, kinek kötelessége legyen a pappal a népet minden lehető alkalommal világosítani és lelkesíteni, népgyüléseket s népleczkéket tartani, mellyeken különösen ajánlanám nemzetünk múltját a jelennel viszonyítva rajzolni, s néplapokat olvasni.
3-or. A városi és falusi jegyzők s oktatók a papok mellé rendeltessenek segédtársakúl a népfelvilágosításban.
4-er. A polgári biztosok, papok, oktatók és jegyzők többed magukkal alakítsanak, a Kossuth által is indítványozott, honvédelmi egyesületeket, mellyekben nők és férfiak vegyesen vehetnek részt, s tárgyai lehetnek: a nép felvilágosítása, lelkesítése, áldozatokra buzdítás, s minden üdvös intézkedések, mik a hon javára czéloznak.
5-ör. A nép-hirlapok hordatása minden egyes helységeknek kormány által parancsoltassék meg. – Ohajtandó volna, ha ezen érdekes, s megbecsülhetlenűl hasznos lapok terjedelmökben három négyszerte nyernének.
6-or. Minden intézkedéseknek úgy szólván összetartó lelkes mutató iránytűje, s buzgó végrehajtója az okos, ügyes, finom tapintatú, honszerető s vallásos lelkipásztor lehetne, mint kinek fölebb előadott hatályánál fogva ez leginkább lehető.
7-er. Szoros feleletteher alatt parancsoltassék meg a főpapoknak s espereseknek, hogy a melléjök rendelt polgári biztossal illető kerületeikben a helységeket látogassák, a pap, polgári biztos, oktató s jegyző kötelességtételéről, s a nép hangulatáról tudomást vegyenek, – a tétovázó s hanyag hivatalnokot, még inkább az érdemetlen gyávát vagy roszakaratút minden halogatás nélkűl hivatalától elmozdítsak, s helyébe ügyes és képes egyént tegyenek. Vannak jó szellemű fiatal papjaink elegen, kik a hiányt pótolhatják.
Szent ügyünket ármány és gonoszság szőtte körűl pokoli hálójával, nagy erőfeszítéssel vághatjuk ki magunkat e pokoli hálóból. Ámde a magyar erős, ügyes, bátor, vitéz. S minden erejét 622megkisértendi a szabadúlásra. A módok, mik e czélra vezetők, sokfélék, mik közől a mellékmódok is dúsan kamatozhatnak ügyes kivitel és erélyesség által. – Hazám kormány férfiai! kik, mint szikla, rendületlenűl állotok a vész közepett, az osztatlan és határtalan bizalom csendében, ne hagyjátok figyelem nélkül gyenge szózatomat, s vessetek pár pillantást ajánlott pontjaimra, mik talán néhol hibásan lehetnek gondolva, de a fő, az erők és indulatok öszszesítése, mi most csodákat teremtend – kisugárzik belőlök.
Összesített erő, jó hangulat, s békes egyetértés mentheti meg e hont az örvénytől mellynek gyürűjébe hitszegői gazság vezette. Elmondtam ezeket szívem sugaltaként, – elmondtam, hogy némellyek keblökbe nyúljanak, olvasván soraimat, – hogy mások lelkesűljenek gyenge szavaimra, – s hogy az illetők tudomást vegyenek, mennyi erő van még szétszórttan a hon megmentésére, s mennyi kötelességmulasztás hátráltatja a hon győzedelmét annak csaknem minden vidékein; – elmondtam ezeket, mondom, de még többeket is elmondandok, mik keblemet terhelik, mert e honnak sok alávaló gyáva ellensége van, a kikről igen sokat lehet beszélni. – A. Béla.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir