Esti út

Full text search

Esti út
Az esztendő fordult, még Krakkóban is, ahol a jó Szaniszló király aludt a részére épített karosszékben. Egy napon Soltyk gróf azzal a hírrel ébresztette fel, hogy itt vannak a szepességi követek.
Eljöttek a zálogban levő lányaikért, meghozták cserébe a hátralékos adót.
– Még ebédelni sem értem rá – mondta Soltyk gróf –, amíg a tallérokat végigharapdáltam. Az idén csupa jó pénzt hoztak a cipcerek.
Szaniszló király nyújtózkodott:
– Helyes. Hát add nekik vissza a lányokat. A Parka szenátornak pedig adjátok oda a kékróka dolmányomat, amelyre régen fáj a foga Parka uramnak.
Soltyk gróf csak nem sietett eleget tenni a király parancsának. A hosszú, lecsüngő bajuszát húzogatta az ujjaival, és egyik lábáról a másikra nehezedett.
– Nos? Talán megette a moly a dolmányt? – kérdezte Szaniszló.
– Más baj van – felelt a királyi kincstáros. – Számba vettem a leányokat. Hát három hiányzik közülük. A lublói zálog, Budeusz Anna és a bélai borovicskafőző leánya, a Gábriel Veronika. Nyomtalanul eltűntek.
Szaniszló csendeset káromkodott:
– Vajon melyik hadnagyom szeretkezte el az adómat?
Soltyk gróf vállat vont:
– Ezt már nehéz volna kideríteni. Egy esztendő nagy idő. Sok hadnagy megfordult azóta Krakkóban.
– Talán Kozsnyiczki?… – vélekedett a király.
Soltyk legyintett:
– Kozsnyiczki már csak hallomásból ismeri az asszonyokat. Hanem kínpadra vonattam a kapusokat, és azok bizonyos sárga csizmás emberről, a Krisztus takácsáról vallottak. Az legyeskedett a zálog körül.238
– Krisztus takácsa? – kiáltott fel Szaniszló. – Ismerem a vén kópét. Nemrégiben ingeket hozott nekem. Igazad van, nagyon furcsán áll a szeme annak a takácsnak a koponyájában. De most ne háborgassatok tovább. Adjatok még egy dolmányt Parka szenátor uramnak. Az majd eligazítja a dolgot. Dixi.
Ezután már senki sem szólhatott a jó Szaniszló királyhoz. Parka uram megkapta a kékróka mentéket, aztán valahogyan elcsalogatta a fejüket vakaró követeket a királyi udvarból. A sánta szenátor nagy eszű ember volt. Tudta, hogy áldozatot kell odadobni, ha a szenvedélyek fenevadjai dühöngenek.
– Mit akartok a jó Szaniszló királytól? – monda útközben. – A király bizonnyal vigyázott a leányainkra, amíg ébren volt. De ő is csak ember. Az éjjel álommal lepte meg, a bor leterítette lábáról, mert a bor a legerősebb emberrel is elbánik. A Krisztus takácsa a ludas ebben-a dologban. Azt kell elővennünk. Hová tette a leányokat?
Poprádi Pál, a podolini takács, legyintett a kezével:
– Krisztus takácsa most valahol a bécsi vásáron árulja a vásznat.
Parka szenátor felemelte hosszú mutatóujját:
– Valóban ez ellen nem lehet kifogása senkinek. De a leányokat csak nem vitte magával Bécsbe? Menjetek csak haza, Szepességbe. Én még itt maradok. Majd kiszagolom én, hogy hová tette a Krisztus takácsa a leányainkat.
A követek tehát hazavitték a megmaradott tizenhárom leányasszonyt. Hej, büszkék is voltak most még a ferde vállú Fáber Friderikára is. A szánok csilingelve nyargaltak ki a városból.
Utolsónak a lublói főbíró maradt – neki egyedül kellett hazatérni.
– Parka uram, engem tömlöcbe vetnek, mire hazaérek Lublóra – mondta a főbíró. – Az adónk itt maradt, a leányunkat pedig nem viszem haza. Jó lesz, ha pallost nem kérnek a fejemre a lublóiak.
A sánta szenátor sóhajtott:
– Hát az én keresztlányom, a kis Budeusz Anna, talán megéri ezt az én szürke fejemet? Dehogyis megyek én nélküle haza. Inkább a Dunajecbe ugrom, ahol a leggyorsabb az ár. Azt fogom csinálni, hogy elindulok a takács rókanyomán. Valahol elrejtette a lányokat. A tanyát kell megtalálni. Akkor aztán rendben leszünk.
– Segítségedre leszek – ajánlkozott Prihoda, a lublói főbíró.
– Az nehéz lenne. Majd én csak magamban kelek útra. Kornádi uram ravasz ember, de Parka szenátort sem a gólya költötte. A sánta kopó239 is megfojtja a rókát – mondta Parka uram, és biztatóan hunyorított a szemével.
A lublói főbíró elhelyezkedett a szánon, és elgondolkozva nézett a messzi havas országútra:
– Ebben a hósivatagban akarod te megtalálni a Kornádi nyomát?
– Már meg is van! – kiáltotta Parka a gondolataiból felriadva.
Titokzatosan nevetett:
– Hejnye, hejnye, a vén gazember!… No, jó utat, Prihoda és meleg bort a „Vöröstorony”-nál.
– Majd iszom az egészségedre!
A lublói szán csilingelve vágtatott ki Krakkóból. A téli nap még magasan állott a székesegyház tornya felett. A szenátor kiszámíthatta, hogy a lublói főbíró alkonyatig elérkezik a „Vöröstorony” fogadójáig, ahol a határon átkelők az éjszakát szokták tölteni. A telivér lengyel fogadósné majd megvigasztalja a bírót. De ki vigasztalja meg a búsongó Parka uramat? „A 3 muskatéros”-hoz címzett bormérőházban egy darabig csak elgyönyörködött a kékróka mentékben. Forgatta őket jobbról-balról:
– Hej, mégiscsak jobb királynak lenni! – dörmögte magában.
A sarokban egy vándor katona üldögélt. Csillogó szemmel nézte az is a mentéket. Azzal beszédbe ereszkedett a szepességi szenátor.
– Honnan jössz?
– Stockholmból.
– Hová mégy?
– Ha én ezt tudnám! Megyek addig, amíg valahol háborút találok. Ahol megint kardot meg zsoldot kapok.
Parka szenátor megnézte jól a vándor katonát. Vasderes képű, széles vállú, faltörőkosfejű ember volt. A szürke szakálla olyan volt, mint a tigrisé.
– Ha neked adnám a bundámat, eljönnél velem éjszaka a Kárpát közé? Lehet, hogy golyót kapunk vagy buzogányütést…
A katona vállat vont:
– Kaptam én már szöges csizmát is a fejemhez. Azért a bundáért akár a pokolba is elmegyek.
A szenátor kezet szorított a katonával:
– Hogy hívnak?
– Mostanában sehogy. Még nincs új nevem. A régit pedig elfelejtettem.240
– Az sem baj. Három leányasszonyt kell kiszabadítani a fogságból.
A zsoldos katonának felcsillant a szürke, gömbölyű szeme:
– Ezt a munkát szeretem. Fiatal korom óta nem volt szerencséin ilyen lovagi szolgálatban részt vehetni. Hát csak induljunk, nagy jó uram. Viszket a bal szemem. Jó utunk lesz.
Parka szenátor a fogadóstól szánt bérelt, meg három erős lovat. A város pecsétjét hagyta ott zálogban. A két oroszlánnak hitele volt akkor egész Európában.
A katona hajtott, Parka uram az utat mutatta. Már leszakadt az este, mikor a „Vöröstorony” fogadó mellett elhajtottak. Odabelülről víg sípszó hangzott ki. A lublói főbíró mulatott odabenn. A katona egyet sóhajtott az ólomkarikás ablak felé, aztán káromkodva csapott a lovak közé.
– Csak hajts, fiam – dörmögte a háta mögött Parka szenátor.
Sötét fenyveserdőn nyargaltak át. A nagy fák komoran álltak a hóteher alatt. Valahol farkas üvöltött a távolban. A lovak nyugtalankodva hegyezték a fülüket. A katona csendesen káromkodott. Mikor a közelben hangzott fel újra az üvöltés, a zsoldos visszafordult az ülésben:
– Legalább azt mondja meg, nagy jó uram, hogy takarosak-e azok a menyecskék, akik miatt talán itt hagyjuk a fogunk?
A szenátor hevesen bólintott:
– A legszebb szepességi nők. Gömbölyűek, hamvasbarnák és a szemükben a Poprád napfényes habja csillog. A szájuknak olyan szaga van, mint a fenyőnek…
– Akkor csak menjünk! – kiáltott fel a zsoldos katona, és rövid korbácsa hevesen csattogott végig a lovakon.
Az üvöltés lassan-lassan elmaradozott a távolban. A fenyveserdő ritkulni kezdett, és egy szelíd dombhajlás felett egy törpe, hordó alakú vár fekete körvonalai mutatkoztak. Nemrégen még cseh rablók laktak itt. A szenátor jól tudta azt, hogy Krisztus takácsa valamikor itt tartogatta azt a feleségét, akivel balkézről esküdött meg egy külföldi utazása alatt. A balkézről való feleség már régen elmúlott, a takácsot elhagyogatták az asszonyok. De hát nem lehetséges-e, hogy a hűtlen macska újra visszatér a régi házhoz?
Parka uram a hordó alakú várra mutatott:
– Ott vannak a foglyok, katona.
(1910)241

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir