Ki volt atyám a valóságban?

Full text search

Ki volt atyám a valóságban?
Bizonyára mások is emlékeznek még rajtam kívül a pesti és vidéki társaságokban egyenes termetű, mindig a legutolsó gentleman-divat szerint öltözködő alakjára (bár foglalkozására nézve nyíregyházi köz- és váltóügyvéd volt), gavalléros passzióira és kimondhatatlan komolyságára. Én nevetni nemigen hallottam őt; mosolyogni is sokkal ritkábban, mint bárkit. Azt mondják, mikor Benczi Gyulát, a cigányprímást hallgatta, néha napokig is egyik-másik alkalommal: nem mozdult egyetlen arcizma se, pedig a híres prímás mindenkiből kimuzsikált valamely érzelmet. Igaz, hogy atyám sohasem „ivott”, tehát nem is duhajkodott; igaz, hogy atyám néha a cigánymuzsika mellett kártyajátékot is űzött hozzá méltó ellenfelekkel, akik látszólag éppen úgy nem törődtek a nyereséggel vagy a veszteséggel, mint atyám; igaz, hogy énekelni, tréfálkozni, hahotázni sohase hallotta senki, és szinte suttyomban adott pénzt Benczi Gyulának, télikabátot a banda tagjainak, megunt ruhát, viselt kalapot a klarinétosnak, akit kedvelt, és délután az410 irodájába rendelte, mint valami ügyfelét, és tanácskozott vele, hogy melyik ruhájával ajándékozhatná meg számtalan ruhái közül, mert a pesti szabó jóformán minden héten küldött valamely barna dobozt a címére. A klarinétos néha kiválasztott magának egy pikémellényt vagy egy pár gomboscipőt, vagy egy világos kalapot, mert a cigányok az ilyesmit szeretik. (Később, mikor termetben atyámhoz kezdtem nyúlni: atyám ruhásszekrényei előtt álldogálva sokszor eszembe jutottak a Benczi-bandának ezek a művészei, akik ugyancsak így kunyorálták el atyámnak nyakkendőit, fodros, biedermeier-ingeit, hatalmas fehér zsebkendőit, amelyeket pesti utazásaiból hozott magával.)
Atyám egyébként „otthonülő” ember volt, és csak kivételesen maradt el éjszakára hazulról. Délelőtt a „törvényszékre” járt, mint mondani szokta, amikor felöltője zsebébe gyűrt néhány aktát azokból az aktacsomagokból, amelyek irodaszobájában rendszerint egy öreg honvéd felügyeletére voltak bízva. Az öreg honvéd fidibuszt vagdosott, az íróasztalához igazította a köpőládát, a papírpárnával bélelt karosszékéből legfeljebb abból a célból állt fel, hogy hosszúszárú pipáját meglengesse az irodában, aztán megint csak üldögélt, és ha járatlan falusiak, környékbeliek, hetivásáros, Tisza menti emberek megzavarták, mérgesen kiáltott ki az irodából a folyosóra:
– Hányszor mondjam, hogy az ügyvéd úr délelőtt a herkópáternek sincs az irodájában. A törvényszéken beszél a bírókkal a maguk dolgában.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir