Egy kis elmerengés

Full text search

Egy kis elmerengés
Hitted volna, hogy lesznek valaha céltalan, üres, magaunt napjaid az életedben – valaha –, amikor betegségtől elgyötörten, szinte félve gondolsz vissza gyermekkorod soha vissza nem térő örömeire, foglalkozásaira, reményeire? – kérded magadban sorstársam, aki velem együtt a podolini kolostor küszöbét átlépted, megjártad a bástyákat, a tornyokat, a lakatlan folyosókat, a régi könyvtárat, amelyben egerek sem laktak, mert a könyvtáros abban az időben szerelem miatt elbujdosott, és helye még nem volt betöltve?
Hitted volna, hogy nem jut időd a régi misekönyvek, a latinnyelvű kódexek, a Lubomirski hercegek dámvadas címerével ellátott krónikás könyvek alapos megismeréséhez, miután esztendők múltak el csak abban a teendőben, hogy a könyveket kívülről megismerjük, a kötésükben, a papirosukban gyönyörködjünk, valami rendet csináljunk közöttük, hogy akkor, midőn a bujdosó könyvtáros visszatér: engedelmet kérhessünk tőle a könyvek elolvasásához is? Sok ezer könyv hevert a podolini piarista atyák könyvtárában, egy lakatlan emeleten, amely könyvek szinte gazdátlanok voltak, mióta a szerencsétlen könyvtáros egy éjszaka valamit olvasott, és otthagyta a nyomtatott betűket, hogy megismerkedjen a való élettel? Éppen azoktól a könyvektől kapott kedvet az élet megismeréséhez, amely könyvek szüntelenül azt mondják, hogy nem érdemes egyetlen lépést sem tenni a tudománytalan, hiúságokkal, gorombaságokkal, csalódásokkal teli élet felé, mert csak megkeserülheti a próbálkozó, aki a kolostor falait elhagyja?
Hitted volna, hogy a Duchon kisasszonyok ruhapróbái, zenedarabjai, esti sétálgatásai, eleven hangjai úgy elfelejtetik veled a könyvtárat, hogy oda csak ritkán tedd be a lábad, legfeljebb az üres magány óhajtása végett?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir