Kálnay László véleménye a nőkről

Full text search

Kálnay László véleménye a nőkről
Ha valaki még emlékezik (én természetesen mindig emlékszem) e feljegyzésben már említett kamaszkori rajongásaimra, például a vidéki hölgyeim iránt, midőn a szolgabírósági és tanító kisasszonyok „nem adják vala alább” szerelmüket az Osztrák–Magyar monarchia „koronahercegénél” vagy egy fehér kísértetté válott, ifjú szőke szerzetesnél… Ha még emlékezik valaki olvasóim közül a „vén színész” Dálnoki Gaál Gyula által mutogatott színésznő-fotográfiákra és a hozzájuk fűzött megjegyzésekre… Ha még emlékezik valaki e sorok tűnődői közül a „Kis Krúdyra”, aki az élményei folytán csak angyalok és csak démonok ismereteire tett szert eddigi élettapasztalatai folytán: azok előtt nyilvánvaló, hogy a sorsnak már végre közbe kellett lépnie, hogy a két női világ között álmodozó és irányát veszített ifjú végre megtalálja az igazi utat a mindennapi, a kézzelfogható Nőhöz is, akivel majd az életben számtalanszor kell találkoznia.
– A nők nem angyalok és nem ördögök – mondta Kálnay László a Betyár-kávéházban.– És meg kell szoknod őket, hogy úgy ne járj, mint apád és nagyapád, akik éppen azért nem találták meg életükben soha a nyugalmat, a megelégedettséget, a maguk karosszékét, amelyet a legtöbb érdemes magyar úriember előbb-utóbb fellel valahol, mert az említett rokon véreid mindig valamely rendkívüli tulajdonságokat kerestek a nőkben.
(A színész-könyvtáros, aki erre az időre előkerült, mint mindig ifjúkori éveimben, mikor Kálnay Lászlóval valahol megtelepedtem, és a bölcs férfiú és a „Szegény Patyus” szerzője hozzákezdett volna a komoly tanításaihoz, mondom a színészbácsi, D. G. Gy. is tett valamely megjegyzést [mint mindig az életben], amely megjegyzés azt tartalmazta,446 hogy a nők voltaképpen valamennyien kardalnoknőknek jönnek a világra, és az igazgató vagy a karmester csinál belőlük primadonnát… de mégis inkább a direktor, mint a karnagy. Kálnay László azonban egyetlen kézlegyintéssel elintézte az akadékoskodót. „Már mondtam, hogy te ehhez nem értesz, vén komédiás!”)
A nőkről ez a véleménye volt Kálnay Lászlónak:
– Egyetlen nőbe kell az igazi férfinak szerelmesnek lenni. Egyetlenegybe, mégpedig a törvényes feleségébe, ha okos ember. – A többi nőt csak akkor szeretheti, ha egy és más rokonvonást, némi hasonlatosságot, egyazon szoknyafodrot felfedez abban a nőben, akit darab ideig (néha egy percig, néha egy esztendeig), a felesége helyett szerethet. Így tehát igen gyakori eset, hogy az okos ember szereti az anyósát, szereti a felesége nőtestvéreit, szereti a felesége legbensőbb barátnőjét. De ebben a szerelmében is mindig a feleségének hódol igazában.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir