Még nagyobb bajok nagyatyámmal a hölgyek miatt

Full text search

Még nagyobb bajok nagyatyámmal a hölgyek miatt
Mikor fővárosi tapasztalataimról beszámoltam nagyanyámnak írott levelemben: szinte természetszerű volt, hogy a „Gróf”, amint nagyatyámat családunkban neveztük, nyomban vágyat érzett magában, hogy a titokzatos Krúdy Pállal való atyafiságos barátkozását a régi szeretettel felújítsa. „Utóvégre: unokatestvérem!” – mondá Nyíregyházán.503
De végül mégiscsak májusban érkezett Pestre, amikor az öreg honvédek Budavár bevételének napját országos gyűléssel ünnepelték az új városháza nagytermében, amikor elmondhatták mindazokat a gorombaságokat, amelyek összegyűltek bennük egy esztendő alatt a politikáról és általában a világ sorsáról. Erről a „nagygyűlésről” se „Mari” kérései, se ezer ördög nem tarthatta vissza a Grófot, ugyanezért nagyanyám levelében már jóelőre figyelmeztetett, hogy a budavári ostrom idejében a fővárosban kalandozó nagyatyámat tartsam szemmel, mert ismerhetem a Gróf heves természetét: „Valami összeesküvést szőttek ismét Mezőssy Lacival meg Gaál Bandival, az alelnökökkel itt Nyíregyházán…” – írta szegény nagyanyám, habár már megszokhatta volna, hogy a koronázás óta a Gróf minden esztendőben már csak azért is „összeesküdött”, mert többé nem vitték érte a börtönbe.
A Gróf valóban megérkezett, már pulykavörös arccal jött be a Keleti pályaudvarról, mert minden vasúti állomáson veszekedett a félárú vasúti jeggyel utazó, öreg honvédekkel, akiket túl a Tiszától a fővárosig minden stáción felszedett a vonat. Itt az újvárosházai nagygyűlésen is „elvégezte a maga dolgát”, jól odamondogatott a dinasztiának, a visegrádi remetének, Fejérváry Géza bárónak. De igazában a titokzatos Krúdy Pálra volt kíváncsi ebben az esztendőben, mert mint mondaá: „bár nagyvilági férfinak érezte magát egész életében, teljes bizonyossággal nem tudott különbséget tenni az „ilyen” vagy „amolyan” nők között. K. Pál az első Krúdy, aki katonai mérték alá állítja a hölgyeket, mielőtt beléjük szeretne. Nem hiszi, hogy ez már családunkban előfordult volna…” Ilyen és hasonló dolgokat beszélt a Gróf az utazástól, a nagygyűléstől, az izgalmaktól felhevülve. Mi Pali bácsival egymásra néztünk, mikor arra vártunk, mikor panaszkodik már nagyatyám a gyűlési testi fáradalmakról is. – De bezzeg azt várhattuk a városon végig terjedelmeskedő sétánkban, amikor a Grófnak talán két tucatszor is alkalma nyílott feltenni a kétkedő kérdést:
– Nem tévedsz, Pali?
– Micsoda juhász volna az, aki nem ismeri meg a maga jószágát ezer közül – felelt méltatlankodva Krúdy Pál.
Majd Budán sétáltunk a Császár fürdő környékén (amelynek vizében a „Gróf mindig megfürdött, ha a fővárosba jött), itt a főtisztelendő platánok alatt, a romantikus, régi bálok emlékeivel illatozó udvarban, a frissítő fürdő után, veszedelmes tévhite támadt a „Grófnak”, amikor egy rózsaszínű (és K. Páltól tilalmasnak jelzett) fiatal hölgyben504 mindenáron a lányát vagy legalábbis az unokáját akarta felismerni egy régi ideáljának, akivel a negyvenes években itt a kotillont táncolta. „Már csak ebből a szempontból is meg kell ismerkednem vele!” – mondogatta nagyatyám, amint szemét elvarázslás céljából az említett hölgyre függesztette. Majd valamit jegyzett egy pincércédulára, és a hölgyhöz akarta juttatni.
– Már csak a hivatali tekintélyem miatt se tehetsz ilyent az én jelenlétemben, Gyula bátyám. Állásomba is kerülhet hevülékenységed – mond K. Pál igen komolyan.
Mire a Gróf zsebre gyűrte a cédulát, kijelentette, hogy mi vagyunk a világ legunalmasabb, kiábrándító és teljesen felesleges fráterei. „Még a dédunokámnak is eltiltom, hogy veletek valaha megismerkedjen Pesten” – mond a Gróf, amikor hosszas kapacitálás után vonatra tuszkoltuk, és az állomáson megvártuk, amíg a vonat elindult vele.
*
Mit, mit nem referált otthon nagyanyámnak a „Gróf” pesti kirándulásáról, azt nem tudhattuk meg soha bizonyosan. Az eredmény azonban megérkezett egy „Mária” aláírású levélben, amelyben ez a nagyon tisztelt és nagyon szeretett dáma arról is tudósított, hogy a „forradalom utáni években” ő maga is lakott Pesten, de nem emlékszik, hogy olyan viszonyok lettek volna hazánk fővárosában, amely szerint a fiatalembereket a rendőrségnek kellene megvédelmezni a női ostromok ellen. „Azt hiszem, hogy Pál öcsém tévedésben van a nők erkölcseiről. Vannak bizonyos dolgok, ilyenek közé tartozik a nővilág érzékeny lelkülete is, amelyhez nem ért a rendőrség. Pál különben is pesszimista, elégedetlen, savanyúkedvű ember volt világéletében…” Ugyanekkor a levélben említett „Pál öcsém” is kaphatott valamely intést családunk nagyasszonyától, Radics Máriától, mert azt a megjegyzést tette nagyapámról, hogy mindig nagy kalefaktor volt, de hogy vénségére is félrevezeti a hiszékeny nőket: azt nem hitte volna. „Ámde, hagyjuk meg Máriát régi illúzióiban, csak higgyen tovább a »Grófnak«” – mondta K. Pál, és bölcs ember létére nem törődött tovább a dologgal.505

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir