Őszi vasár

Full text search

Őszi vasár
A tolvajok már lengedzőbb léptekkel járnak, a kedves képű vevők a kebelükbe gombolják a bugyellárist, a boltos reggeltől estig a kezét dörzsölgeti, sokbeszédes emberek, kövér asszonyságok tolonganak a vasúti állomásokon, az országutakon csizmadiák, szabók, kalaposok gurulnak végig nagy ládáikon ülve, a ponyvára kiteszik az első színes borítékú kalendáriumát az 1924-iki közönséges esztendőnek: – megkezdődik az őszi vásár ideje Magyarországon.
A tapasztalat és a hagyomány szerint az őszi vásár a megelégedett bőség, a csendes gazdagság jegyében folyik le. Kevesebb a duhajkodás és a verekedés, mint a szeles tavaszi vásárokon. Aratás és szüret után megnyugosznak a legkeserűbb emberek. Pénz van a rongyos ködmönök alatt; új csizmára takarított, aki egész esztendőben mezítláb járt; süveg kell a fejre és új szoknya, kendő az asszonynak, aki egyformán kivette részét a nélkülözésből és munkából az urával. Cinkepiros orrát emelgeti a gyerekféle, aki tavasszal még csak belenyugszik abba, hogy a mézeskalács huszár viseli helyette a sarkantyús csizmát, de így őszidőben nagyokat bámul a költségesebb vásárfián. A cédulaházak környékén ártányhizócskára alkudozik az is, akinek még a kéményseprő se látogatta meg a tűzhelyét, amelynél a hosszú téli pecsenyéjét sütögetné. A baromvásáron komoran állong a dolgavégzett jószág; okos ember ilyenkor vesz lovat, tehenet, amikor olcsóbb az ára. És a lacikonyha környékén már olyan keservesen fújja a mezítlábas cigány, mintha ő is tudná, hogy őszi vásár végeztével darab ideig csend borul Magyarországra.
 
Vajon lesz mindenkinek selmeci pipája Magyarországon, amely pipa cserepe mellett a markát melengetheti, a gondolatait eregetheti a füsttel együtt? Azt mondják, három-négyezer koronát is elkérnek egy177 jól szelelő pipáért. Hát a subával, evvel a hűséges élettárssal hogyan állunk, miután frakkban nem járhat mindenki Magyarországon? Szűrben télidőben csak a peres ember mutatkozik, akinek dugdosni kell a kis szegénységét ügyvéd, bíró, hitelező elől. Vajon ezen a télen is látni fogjuk azokat a szoknyadarabokkal, foltozott pokrócdarabbal bélelt téli gúnyákat, amelyeket az utóbbi esztendőkben megszoktunk? Lesz-e pitykés mellénye, legényesen szűkre szabott vitézkötéses nadrágja, kecsegeorrú vagy harcsafejű csizmája a magyarnak, amikor az őszi vásárról hazaballag, és hóna alatt viszi az új kalendáriumot, amely ilyenkor még csupa szépséges ígéret? Lesz-e hízni való malaca, amelyet göndören, pörgén kormányoz be az udvarába, hogy Disznóölő Tamás napjáig szeme fénye legyen a háznépnek? Kiforrott-e már a télre való borocskája a présházban vagy a bedugaszolt ablakú pincében, amely bor mellett szép jövendőt lehet tervezgetni, leányt lehet férjhez adni, névnapot tisztességgel lehet megülni? Milyen lesz a tél, ha már elmúlott az őszi vásár is, ahol utolsó alkalom kínálkozik ahhoz, hogy dolgos testének téli házat, kamrájának biztos tartalmat, asszonyának orcapirosító örömet, gyermekeinek hálás fohászkodást vásároljon a magyar ember?
…Most még utolsó aranytallérjait szórja Magyarországra az öregedő Nap, a kémények alá nem múlhatatlan szükséges a bodros füst, hogy a test és a kedély megőrizze vidámságát, mezítláb szaladgál az egér meg az asszony a padláson, hogy megforgassa dióit, reggel ingujjban vizsgálja a gazda az időjárást, a bundákat, lábzsákokat még csak messze hallatszó pufogással porolják, de nemsokára nyakunkon az őszi vásár, amely után beköszönt a kedvetlen időjárás, zörgő-morgó őszutó: – ki merné elmondani Magyarországon, hogy nyugodt, bátor szívvel néz a naptár következő lapjaira?
(1923)178

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir