A tavasz hajója viszi el a pénzt Pestről

Full text search

A tavasz hajója viszi el a pénzt Pestről
Hajnalonkint hallom őt, amikor elbődül az ablakom alatt, mint valami messziről jött szörnyeteg, amely nagyot bámészkodik az előtte feltünedező városon. Talán annak a pénznek örült, amelyet a ködbe borult kupolák, halovány háztetők alatt szorongatnak markukban az alvók, hogy majd odaadhassák pénzecskéjüket a kofahajóval érkezőknek. Mert ez a hajó viszi el a legtöbb pénzt Pestről.
Még sötétben indul ez a hajó abból a kanyarodóból, ahol Visegrád és Nagymaros nézegetnek át egymáshoz jó szomszédok módjára. Itt még kéknek mondják manapság is a Dunát, különösen azok, akik a kocsmacégéreket pingálják. De ennek a hajónak az utasai nem sokat törődnek a Duna színével. Félálomban helyezkednek el a hajón batyuikkal, kosaraikkal. Alusznak, mint a káposztafejek. Kendőkbe, szoknyákba burkolóznak, mintha csak ezt az egyféle ágyat ismernék életükben. Nekik ugyan hiába szólal meg a harangszó Óbudán; nekik ugyan tutulhat a kapitány; addig nem jönnek vissza az álmok országából, amíg a hajó nagyot kanyarodva ki nem köt a nagyvásárcsarnok előtt.
*
És viszik a pénzt Pestről kötényben és szatyorban, zacskóban és bugyellárisban, mert Pest mindennap enni akar. Azt mondja ugyan a kéményseprő, akivel ebben a tárgyban értekeztem, hogy ezen a télen az ő állása jóformán egészen feleslegessé válott Pesten: sokkal kevesebb kémény fustölgött, mint egyébkor. A kísértet és a szél, amely tudvalevőleg a kéményeken át búvik be a házakba: nem találkozott füsttel útjában. De hát a konyhákban mégiscsak tüzelnek, mert a konyha nem lehet meg láng nélkül, akármilyen szomorú világ is van odakívül a városban.
És még most is vannak konyhák, amelyek számon tartják, hogy a kalendáriomi vándorló elérkezett tavasz kapujához; mindenféle ízes239 jövevények érkeznek a reggeli hajóval, hogy az emberek szájának keserűségét enyhítsék. Itt van a zöldborsó, amely még nem ismeri a borsóföldek pákosztos verebeit, mert üvegházban jön a világra, együtt a tulipánnal. Gyermekded pirossággal kacag az új retek, oly boldogan, mintha semmi baj se volna a városban, mindenki csak az ő megérkezésére várna, amikor a levegőégben új hullámok új étvágyakat hoznak. Hát még a saláta, hogyan harsog zölden, üdén, ropogósan, hogy az embernek kedve kerekedik őt olajjal és ecettel jól nyakon önteni, pedig még messze van a húsvéti locsolás. Az újhagyma barátai, az ínyencek, megelégedve bólongatnak, amikor a főtt marhahús mellett megjelenik a kedves évszak fordulásának ez a kis hírnöke. Van már minden a pesti piacon, amivel a tavasz szokott kedveskedni a pestiek ínyének. A tyúktojás olyan üde, mint az első virág. A fiatal báránypecsenye és a malac is még mindig tavaszi eledelnek számít, mert hiszen sokan akkor sem juthattak hozzá, amikor a pontos ideje itt volt.
Igen, megérkezett a tavasz a pesti piacra és a pesti polgár konyhájára. A szakácskönyvek tudós írói már nagyon ajánlgatják, hogy hagyjunk fel a tavalyi, fagyos krumpli használatával, mert már újkrumpli is kapható a városban. Nagyon ajánlják a csirkepecsenyét, akár pörköltnek is, és a bölcs ember, valamint a jó gazdasszony már most töri a fejét azon, hol fogja húsvéti sonkáját beszerezni, hogy legalább a nagy ünnepeken megtarthassa a békebeli szokásokat.
*
Elgondolkozva hallgatom korai reggeleken annak a dunai hajónak a búgását, amely percnyi pontossággal szokott megérkezni az élelmiszereivel, mintha még mindig „békebeli” étvágya volna Pestnek. Mintha még mindig piaci csaták folynának a tavasz eledeleit kínálgató kofák sátrai körül. Pedig a legtöbb alkudozások még most is a tél itt hagyott, búskomoly portékái felett folynak. Nem mernek hinni az emberek a tavaszban, akármilyen nagy nevetéssel várja őket a retek, akármint kínálkozik az új tojás. Csak a kofahajó jön fáradhatatlanul, a víz színéig megrakodva. Ő tudja biztosan, hogy az ijedt pestiek majd megint csak nekibátorodnak az életnek. Hiába mondják Pesten keserves kórusban a harangok és az emberek: Nincs pénzünk, nincs pénzünk… A tavasz növényei mégiscsak kidugják a fejüket a föld alól.
(1925)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir