1

Full text search

1
Antal eljutott abba az életkorba, amikor megtelepedhetett Budán, mégpedig azzal az elhatározással, hogy onnan többé ki nem mozdul.
Ebédre prenumerált a Császár fürdő környékén egy kis, de tiszta vendéglőben, amelynek házias kosztját mások is ajánlották, de estéit még nem kötötte le véglegesen, miután azokkal kénye-kedve szerint akart rendelkezni. Még nem érezte magát ugyanis elég higgadtnak, hogy belépjen valamely vonósnégyesbe vagy kaszinóba, egy törzsasztal egyhangú életmódját válassza, vagy a megszokott óráiban csatlakozzon esténként valamely sétálgatóhoz, aki évtizedek óta mindig ugyanazt az utat járja. Lehetséges, hogy esti teendő hiányában elkorhelyesedem! – mondta magában, miután éppen ezt az egy dolgot vélte lehetetlenségnek, amely vele megtörténhessen. (Tudniillik azok közül az emberek közül való volt Antal, aki „utolsó korhelynek” nevezte magát a tükör előtt másnap, ha nem volt otthon kapuzárás idejére.)
Arra nem is gondolt, hogy az unalmas kaszinói és kocsmai életmód helyett más veszedelem is fenyegetheti az embert, aki a „csendes Budára” költözött, olyan érzéssel, mintha önmaga elől nyugdíjba ment volna.
Nem gondolt a testi és lelki betegségekre, amelyek feltalálják az embert olyan városrészben is, ahol a házaknak olyan tarkabarka színük van, mint a kerteknek szeptember második felében (például a Margit-híd környékének). Ahol az utcák olyan görbére vannak építve, mintha azt példáznák a pesti utcák egyenessége, szabályossága után, hogy itt nem parancsol ugyanaz a hatalom, amely Pesten rendelkezik. (Már maga a híd is görbére van építve, hogy ő is megmutassa, hogy itt még kedvére mehet az élet kanyargós, választékos útjain.)249
Az utcák görbék, különösen a hegyoldali részekben, de annál szabályosabb az utcák lakói, a budai emberek életmódja, amint éppen Antal a maga bőrén tapasztalta, miután függetleníteni akarta estéit a törzsasztalok „egyhangúságától” és a vonósnégyesek megszabott összejöveteleitől. Csakhamar észre kellett venni, hogy a mindigre „szabaddá tett” estéivel olyan egyedül maradt, mint egy hírhedt lump, akinek a társaságába senki se mer leülni. Se lövészegylete, se barátsága, se atyafisága… Még csak egy sétapartnere se, akivel a Duna-parton a fogyó és telő holdat figyelgetni lehetne, és mindig ugyanazokról a témákról beszélgetni. Ugyanazokra az erkélyekre felnézegetni s ugyanazoknál a padoknál gondolkozni, vajon nem volna-e ideje a letelepedésnek?
Most már látom, hogy előbb-utóbb elkorhelyesedem – dörmögte magában Antal, amikor bizonyos irigykedéssel nézegetett be a földszintes ablakokon, amelyek mögül a családi lámpa alatt a lehető legnagyobb fontoskodással ült egy kopasz ember (a családfő), és mindig összehajtogatta újságját, mint egy levelet a kovertábatétel előtt vagy egy kifizetett számlát a fiókba tevés előtt: mielőtt fordított volna egyet a lapon.
– Még egy félreértett, dicsőségre éhes, elismerésre szomjas költővel, szóval a legboldogtalanabb lénnyel is cserélnék, mert annak is van valami teendője – mond Antal, amikor némely estéken hontalan módjára bolyongott Budán, a családiasság és barátkozás házai között az egyetlen „független” ember, aki ugyan minden héten (kedden, Szent Antal estéjén) megünnepelhette volna a névnapját, de nem volt hozzá mersze.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir