6

Full text search

6
A harmadik számú szívfotográfiánál üvöltött örömében csak Gímfi igazában. (Csupa rendszertelen vonalak az élet menetéből, a szív munkájáról; a vérkeringés valódi képe egy olyan emberben, mint Gímfi volt, aki voltaképpen csak látszólag válogatott az élet falatjai között, mindenbe beleharapott, ami elébe került.)
– Oáh! – ismételte többször Gímfi, amely jeladás nála a legnagyobb megelégedést jelentette. – Most remekelt igazán a szívfotográfus bácsi, amikor annak az emberkének utazásait megörökítette, aki véremben lakik, s nagy kalapban, nagy bottal jár a különböző kalandok után. Most megcsíptem őkelmét, akit olyan régen keresgélek, mert nem hagyott sohase békében.
– Gyere csak, kisöregem, aki az élet nyugodalmas síkságairól (ahol csak valahogy eléldegéltem) mindig a legveszélyesebb talajra csalogattál. Tótországiasan görbe országutakra, ahol ember legyen, aki a szekeret hajtani tudja.
– Mintha csupa lakodalmas vagy névnapos népség járna ezen az úton… A részeg ember megy ilyen vonalban az úton, egyik oldalról a másik oldalra, és mindig azt mondja magában: „Nem loptam én életemben.” De, ha a hegyen lát egy virágot, nyomban nekifutamodik a hegynek. Viszont a gyaluforgácsos házakba bekandikálván: szomorúan jön ki, mert végeredményében minden kocsma egyforma. Majd szép leányhoz mászna fel a háztetőre. De csak egy pillanatra, mert nyomban elhajtják.
– Kár, hogy az ilyen rendetlen ember sohasem töri ki a nyakát.281

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir