3 A hal elúszott

Full text search

3
A hal elúszott
Ezalatt a vendég a Rózsacsokorban, a már többször említett Péntek úr: ugyancsak a maga tennivalóját folytatta a rác ponty társaságában, amely tennivaló (talán csak a vendég szempontjából) felért azokkal a tennivalókkal, amelyeket Dorner úr folytatott a sörfogyasztás megfigyelésénél – sok pohár és kancsó sört vittek a Rózsacsokorból a környéken lévő női divatüzletekbe, ahol a szabászok, szabónők, varrónők, „próbakisasszonyok” ebédelési szünidőt tartottak, de helyüket mégsem hagyhatták el a szeszélyes dámák miatt, akiknek korzózás vagy egyéb mindennapi útjaikon jut eszükbe egy új kalap megvásárlása, vagy egy-egy új ruhamodell megtekintése. (Ilyenkor a söröskancsót a kalaposné az árusítóasztal alá dugja, a dáma próbálgatja a tükör előtt a párizsi kalapot, és nem tudja, hogy miért van annak pirított vöröshagyma szaga. Persze, mert nem látta a Rózsacsokor szaftos virslijét, a kalaposné ebédjét, amely belépésekor ugyancsak az elárusítóasztal alá vándorolt!)
De a vendég – Péntek úr – tennivalója (azt lehetne mondani: kiküldetése)399 bizonyára fontosabb volt Kraut Eduárd teendőjénél is, aki egy messzi, tavaszi lóverseny esetlegességeivel foglalkozott gondolataiban, mert a vendég a jelen pillanatban a valóságos, jóízű, példaadó életet s annak örömeit jelentette, miután tejfelesen, vajasan, hagymásan, citromosan, édesdeden csatlakozott egy pontyhal sorsához, amelyet Szentendre táján fogtak ki a halászok a nagy Dunából. A ponty terítékre került, miután a Rózsacsokor bevásárlója meggyőződött arról már odakint a halvásáron, hogy a potyka eleven állapotban van (kopoltyúi rózsaszínűek, szeme nem haldoklik, a bőre nem hámlik), de meggyőződött szagáról saját szaglalásával a vendég is, aki a világért se hagyta volna félrevezettetni magát a fűszerek illatától, amelyek a halat környékezik. Ő magát a halat szagolta meg, s ugyanezért kanállal fogyasztotta azt, a nagyobb csontokat és szálkákat bal keze két ujjával szedegetvén ki szájából, miután azokat is megfelelően leszopogatta.
Ne vágjunk elébe az eseményeknek, a halcsontok leszopogatása csak később következett, mert egyelőre a hal gusztálása, vajas széleinek kóstolgatása és levének meggondolt, levest helyettesítő ízlelgetése volt soron.
Igen – mondotta magában a vendég –, van benne babérlevél, de paradicsom és zöldpaprika is. Akármilyen gazember a szakács: ehhez ért.
Külsőleg ugyan éppen olyan mogorva, nyírott szakállas, embergyűlölő, zárkózott maradt a vendég, mint többnyire azok a férfiak, akik érzékeny életükben (főként a nőkben) csalódtak, de belülről már mindenféle örömöcskék, apró kis reménységek, a világ megjavítása iránt való bizalmocskák kezdtek aranyporként úszkálni vénájában és artériájában. A vendég ugyan bölcs ember lévén tisztában volt vérkeringésével, a piros és halovány vérsejtekkel; még a legjobb óráiban sem jutott eszébe, hogy vére tán kék volna, mint a grófoké, mert csak egyszerű erdésznek volt a gyermeke; arra se gondolt, hogy tán aranysárga volna, mint a „kaméliás” hölgyeké és a körülöttük forgolódó romlott uracsoké – de arra komolyan gondolt, hogy bizonyos kanalas ételek, amikor megfelelő körülmények között fogyasztják őket (mint például a rác pontyot), nyomban vérré válanak.
Amúgy is kevés a vérem – mondta magában Péntek, amikor a400 harmadik kanállal vett az ezüsttálból, mert természetesen nem követte el azt a szentségtörést, hogy a halat és a hozzátartozókat kivette volna a maga táljából. Nem. A tálból egyenesen a szájba kellett kerülni minden falatocskának, nem pedig előbb valami tányérra, ahol esetleg meghűlhet a drágalátos hal.
Hogy világosabban lássuk a helyzetet: el kell mondanunk azt is, hogy a haldarab, amely terítékre került, körülbelül középső részéből volt a pontynak, a gerince tájékáról, ahol a zsíros részek megfelelően váltakoznak a csontos részekkel. Itt mindegyik csont akkora, mint egy zsákvarrótű, az ember úgyse nyelheti le, ha csak nem részeg – az apró szálkáknak pedig oda se! Némelyiket, amelyik megakadt a nyelvén vagy a fogán: kiveszi ugyan az ember a szájából, de a legtöbbet csak csemcsegve lebocsátja, mert a hal apró szálkáiban is különös erők rejtőznek. A rác pontynak éppen arra való a leve (a „szaftja”), hogy a haldarabok nyugodtan csússzanak le a torkon, gégén és egyéb csöveken, amelyek az ember belsejébe viszik őket.
Evett-e kenyeret a vendég? – Nem annyit, mint más időben, mert a hallé elég sűrű volt, bőségesen megrakva krumplival, sőt egy-két-három karikában maradt vöröshagymával is (amelynek élvezetekor a feje búbja verejtékezik a fogyasztónak), de azért a vendég mégis evett kenyeret, mert a kenyérfogyasztás pauzákat jelentett a nagy mulatságban, mint színházban a szünetek.
Megette-e a barna halbőrt a vendég? – Megette, bár eleinte azzal a célzattal választotta le a húsról, hogy majd ott hagyja a tálban. De az utolsó kanalaknál, mikor a tálban már alig volt ennivaló, csak egy kis tejfeles, édeskés, savanykás kanálnyi lé: hirtelen a halbőrre került a sor. A tál üres lett, a vendég szalvétáját húzogatva megszólalt:
– Hát a sörrel mi lesz?
Kraut Ede nyomban abbahagyta a sportértesítő tanulmányozását, mert régen várta már ezt a kérdést. A vendégen múlott, hogy mikor teszi fel a kérdést, ő mint régi, nyugodt, higgadt „személyzet” nem zavarhatja felesleges kérdésekkel a vendéget, amikor annak amúgy is más foglalkozása van (mint például a halszálkák leszopogatása).
– Parancsára, nagyságos uram, ma kiválóan jó a sörünk.
– No, majd meglátjuk – felelt Péntek úr kissé fáradtan az előbbi élvezettől, mielőtt az új élvezeteknek adná át magát.
Kraut Ede személyesen hozta a füles pohárban még mindig mozgolódó401 (musszírozó) sört. A vendég a levegőbe emelte a poharat, maga előtt tartotta néhány másodpercig, és így szólt:
– A hal úszni akar.
Mint már őelőtte annyian mondták. És a pohár tartalmát leeresztette torkán.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir