4

Full text search

4
Szent Mihály előadása szerint ezután fiákert hozatott a főtérről (mint önkéntes korában szokta), de a kőbányai fiáker igazán nem arra való, hogy az ember nappal parádézhasson vele Pest utcáin. Tehát csak a Gizella térig vitette magát a kőbányai fiákeressel, itten már Sájgliba szállott, mint Pesten a fiákert nevezik.
– Azt a kocsit megnézhette akárki, kifogásolnivalót azon nem lehetett találni. Rövid farkú almásszürkék, amelyek úgy a fiákeres szürke, gyöngyházgombos kabátjához és felpedert, vörös bajszához, valamint az én szürke bundámhoz illettek, vitték a cájgot. Természetesen, gumiabroncs volt a kerekeken, és a fiákeres megemelte keménykalapját frizurája felett, mikor tudomására adtam, hogy a pénzügyminiszterrel akarok beszélni. Az ilyen kocsisnagysággal való315 bánásmódot én már önkéntes koromból jól ismerem – mond Szent Mihály.
…A kocsis hajtása annyira megtetszett neki, hogy a kocsit a minisztérium előtt marasztalta. Volt ott más fiáker, magánfogat, sőt számozatlan egyfogatú is, amely tulajdonosaira várakozott. Szent Mihály fiákere úgy festett ebben a kocsisorban, mint valami különös tünemény; megelégedetten lehetett rá visszanézni, amikor a minisztérium portása aranyos sapkáját derékig leemelve, kinyitotta a fiáker ajtaját az érkezett uraság előtt.
Muki valóban fogalmazó lett azóta, mióta a pécsi hadgyakorlaton Szent Mihállyal találkozott. A legnagyobb nyájassággal ugrott fel a farkasbundájú uraság láttára, és élénken tudakozódott, hogy miben lehetne szolgálatára. Szent Mihály pár szóval érintette az ügyet, amely igazában Pestre hozta. De tapasztalt úriember lévén inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy az estét szeretné Mukival együtt tölteni valamely kedélyes helyen… ahol nem ártana kicsit elbeszélgetni a régi dolgokról. Mukiban erre nézve megvolt a legnagyobb hajlandóság.
– Ti nem hiszitek, hogy milyen kedvesek tudnak lenni ezek a miniszteriális urak, amikor egy magunkhoz hasonló úriemberrel találkoznak! – mond Szent Mihály nekimelegedve, mert ebbe az ügybe aztán valóban nem szólhatott bele Szoboszlai a szomszédasztaltól.
Szent Mihályt a fiáker a Pannóniába vitte, ahol ebédelni illik, ha már nem is lakik az ember a szállodában. Itt aztán csupa régi ember fogadta az egykori huszárönkéntest, aki kardjával valaha szétzúzott itt egy japáni vázát, miután olyan volt a kedve. (Az öreg Szent Mihály ötszáz forintot küldött postán a szállodásnak a japáni váza fejében.)
De itt voltak mind a régi pincérek, akik Szent Mihályt önkéntes korában kiszolgálták. A kövér főpincér bő frakkjában úgy hajolt meg, mint talán senki Magyarországon. Az ezüstfejű kiszolgáló pincér a régi bizalmas mosollyal üdvözölte a szálloda egykori vendégét. – Még Pelzmann, a hotelier is odajött egy szóra, pedig ez nem szokása – hangsúlyozta Szent Mihály, miután a fal melletti asztalnál foglalt helyet, amely mellett Podmaniczky Frigyes báró szokott bóbiskolni ebéd után. Csak a fal mellett, hogy az embert kevesen lássák, de ő mindenkit láthasson… Szent Mihály első rendelése az volt, hogy hívják be a szálloda portását. Valóban meg is jelent hosszú316 szárnyú kabátjában Brunyovszky. (Így hívják a portást.) Persze ő is felismerte nyomban a régi Szent Mihályt…
– Béla – mond Szent Mihály –, ma este az orfeumi előadást nézzük végig egy barátommal. Intézkedjen egy jó páholy iránt.
Béla már tudta, hogy milyen páholy kell – úgynevezett „inkognito páholy” kell, amelynek hátterében felterítik a vacsorázóasztalt, ezüsttel, mint Sompssynál. Talán még újabb vendégek is akadnak a hölgyvilágból.
Majd a fiákeresére nézve intézkedett Szent Mihály. A fiákeres menjen át ebédelni a Kerepesi út szemközti oldalára, a Miákicshoz címzett kisvendéglőbe, ahol emberemlékezet óta várakoznak a kocsisok uraságaikra. Ha majd szükség lesz rá, Béla sípjába fúj.
– Minden így lesz, nagyságos uram – felelt a portás.
– Na most nézzük meg a spájzcetlit – fordult Szent Mihály a szürke fejű pincérhez, aki oldalán állott.
– Ajánlanám azt a bécsi marhahúst, amelyből az öreg Szemere méltóságos úrnak küldtünk fel a szobájába.
Szent Mihály elgondolkozott a dolgon. Nem is lehet a legrosszabb marhahús, amelyet az öreg Szemere úrnak küldenek fel a konyháról, szokás szerint paradicsommártással.
– Lássuk azt a marhahúst, mit tud! – felelte volna Szent Mihály, de még ideje sem volt a megszólamláshoz, amikor levesében remegő hizlalt, csontos marhakoncot elébe helyezte a pincér. Kis tálban, melléje a paradicsommártást. Szent Mihály előbb két kanál levest evett és egy levesben úszkáló kalarábét, aztán sóval, paprikával nekilátott a marhakonc feldolgozásának. Persze, fiatal hagyma is volt mellékelve.
– Becsületemre még nem ettem ilyen finom húst – mondta a Rigóban, hogy a bizalmas barátok nyála megeredt.
– Aztán mit ivott hozzá? – kérdezte elsápadva Szoboszlai.
– A marhahúshoz természetesen egy füles pohárnyi sört. A későbbiekhez egy palack osztrák vörös bort, mert az osztráknak a veres bora élvezhető.
– Hazaáruló – mond Szoboszlai a fogai között, hogy ne hagyja megjegyzés nélkül a dolgot.
(Ellenben a bizalmas barátok, akiknek a fővárosi élményekkel Szent Mihály kedveskedni akart, ugyancsak elhallgattak az élvezetek elsorolására. Többnyire a kabátzsebben hozott, hideg véres hurkát317 karikára vágva szoktak ők itt vacsorázni, nem pedig bécsi marhahúst. A finnyásabbak puha sajtot is ettek, amelyet a kés fokán vettek szájukba. Beszélgetéseik többnyire a régebben élvezett [esetleg gyermekkorban ízlelt] ételek mineműségéről, a káposztalevesben főtt csíkról, a barlangjában kétszer megfogott rákról, a felvidékieknél a gyors folyókban ugrándozó pisztrángról vagy a kormos almáról mendegélt esténként… de bécsi marhahús egyiknek se volt az élettörténetében: ezért nagyon elgondolkoztak. Szent Mihálynak végül is így kellett szólni: – De tegyük el magunkat holnapra, hogy a történetet befejezzük.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir