bocskor

Full text search

bocskor főnév -t, -ok, -a
1. Egyetlen darab vastag bőrből álló, felhajtott széleivel a lábfejre boruló kezdetleges lábbeli, melyet a széleibe fűzött szíjjal erősítenek fel. Bocskorban jár; felköti a bocskort.  Megismeri a kanászt ékes járásárul, Űzött, fűzött bocskorárul. (népköltés) Nehéz nekem már a bocskor, Könnyü nekem már az ostor, Csizmát húzok a lábamra, Kardot fogok a markomba. (Petőfi Sándor) Rongyos, de … vidám fiú volt Lenci. Télen kis bocskorban járt, de volt abban rongy elég. (Ady Endre)
2. (átvitt értelemben, bizalmas) <A baromfi csüdjén és lábujjain levő> megkeményedett bőr, melyet kopasztáskor lehúznak.  [Forró vízbe] a baromfit gyorsan belemártja, Tollait letörli, bocskorát lerántja. (Arany János) || a. (bizalmas) Ember v. kisebb állat lábához, talpához ragadt s gyak. megkeményedett sárcsomó. Alig tud lépni a tyúk, akkora bocskora van. Lekapartuk bakancsunkról a bocskort.
3. (növénytan, bizalmas) Némely gombafaj, különösen egyes galócafélék tönkjének tövén levő, a tönkhöz simuló v. elálló széles hüvely, mely a gombát fiatalon fedő hártyás burok maradványa, s a gomba fajának megállapításához fontos ismertetőjel.
Szólás(ok): oldja a bocskort: szabadulni próbál ígéretben vállalt kötelezettségétől; ld. még nyúl.
Szóösszetétel(ek): bocskorbőr; bocskorszíj; bocskortalp.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir