bombázás

Full text search

bombázás főnév -t, -ok, -a
1. A bombáz (1–2) igével kifejezett cselekvés, tevékenység, bombák szórása v. lövése vhová; bombatámadás. Embertelen, pusztító, sorozatos bombázás; a bombázás lelki hatása, pusztítása.  A lelkes polgárok … Borukat … vígabban nem szűrik, Mint aminő kedvvel a bombázást tűrik. (Sárosy Gyula) || a. Az a tény, hogy vmi, vki bombáz (1–2) vmit. A repülőerődök bombázásai.  Sok párisi menekült érkezett a szigetre, akik a német repülőknek s a titokzatos ágyúszörnynek bombázásait nem bírták idegekkel. (Kuncz Aladár) || b. Az a tény, hogy vmit bombáznak. Az ellenséges állások, a hadi célpontok bombázása; békés városok bombázása. Megkezdték a jégtorlasz bombázását, hogy az árvíz lefolyását biztosítsák.
2. (ritka) Ennek hatása, eredménye, nyomai, pusztítása. A bombázás még most is látszik a városon.
3. (átvitt értelemben, bizalmas) Az a cselekvés, tevékenység, hogy vmit (vkit) bombáznak (3a), elárasztanak, ostromolnak vmivel. A palánknak hógolyókkal való bombázása; a kapusnak gyors lövésekkel való bombázása. Csillapult a szerkesztőségnek kéziratokkal való bombázása.
4. (fizika, vegyi ipar) Nagy energiájú részecskék létrehozása azzal a céllal, hogy ezek az atommaggal közvetlen kapcsolatba kerüljenek, az atommagba bejussanak.
Szóösszetétel(ek): célbombázás; szőnyegbombázás.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir