bomlik

Full text search

bomlik tárgyatlan ige -ott, bomoljon; -ani, (régies, választékos) bomol -t, -jon; -ni
1. <Vminek a fűzése, fonása, varrása, csomózása, szövése, ill. az így készített v. egybeillesztett vmi> kezd szétnyílni; foszlik; feslik. Bomlik a csomó, nem tart már semmit. Bomlik a szőnyeg, már kirojtosodott.  Hányatik Hajód, vitorlád már szakadoz, bomol. (Vörösmarty Mihály)
2. <Anyag, vegyület> szokásszerűen v. folyamatosan alkotóelemeire válik. A víz áram hatására hidrogénre és oxigénre bomlik. A test bomlik: a holttest (fel)oszlóban van.  Semmivé lesz, ami semmi vala, Azaz földdé válik testünknek porfala [= porhüvelye]; … Bomlani kezdenek a részek. (Csokonai Vitéz Mihály) Itt hajdan gyilkosság esett – | és a sötét falburkolat | alatt | nesz nélkül bomlik a hulla. (Babits Mihály)
3. (átvitt értelemben) Bomlik vmi: vmely csoportban, közösségben, szervezetben az egység lazul, megszűnőben van. Bomlik az egyesület, az ellenzék, a sereg.  Ahol bomlik a régi, mindig születik valami új. (Babits Mihály) || a. (átvitt értelemben) Vmire bomlik: egységének megszűnésével több részre oszlik v. esik szét. A nemzet pártokra, a párt frakciókra bomlott.  Gyakorta Pártokra bomlik a nép és ügyét Ezer fej és szív főzi, hányogatja [= meghányja-veti]. (Vörösmarty Mihály) || b. (átvitt értelemben) Bomlik a fegyelem, a rend: az eddigi kötelék, keret, összefogó forma lazul, szilárdságát veszti.  Vad futással Bomlik a pogányság rende. (Arany János) Kifáradt ló, ember, a nagy küzdelemben: Bomlik a rend. (Jókai Mór)
4. (átvitt értelemben, gyak. rosszalló) <Személy> szerelemtől mintegy eszét vesztve vágyódik vki után. Bomlik vki után, vkiért. Évek óta bomlik ezért a lányért.  Ez az ember bomlik az Annánk után. (Mikszáth Kálmán) Legalább száz ifjú bomolt, … Legalább száz párta omolt. (Ady Endre) || a. (átvitt értelemben, gyak. rosszalló) Rajongva vágyódik, lelkesedik vmiért. Bomlik a kitüntetésért.  Más asszony bomlik, hogy az ura mandátumhoz jusson … (Mikszáth Kálmán) Én a régi lányért epedtem, Ki … Nem bomlott az egyenruháért. (Ady Endre)
5. (átvitt értelemben) Szertelenül, mértéktelenül szilajon viselkedik. Ne bomolj!: ne bolondozzál!  Megint bomlanak a nagy urak. Egyet leöltek maguk közül. (Mikszáth Kálmán) Ne bomoljatok – mondta a kovács. Már akkor azok összementek. Szorították, szorították egymás kezét. (Móricz Zsigmond)
Igekötős igék: elbomlik; felbomlik; kibomlik; lebomlik; megbomlik; szétbomlik.
bomló.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir