céloz

Full text search

céloz ige -tam, célzott, -zon; -ni v. (ritk.) célzani
1. tárgyatlan Fegyvert, hajítható tárgyat oly módon tart, úgy irányoz, hogy a célt (4) eltalálhassa. Céloz vmivel vmire, vkire; ágyúval, puskával céloz; pontosan céloz.  Rám célza már nem egy halál, | S ha Isten hagyja, eltalál. (Czuczor Gergely) Gyújtsatok kanócot, és jól célozzatok! (Jókai Mór) || a. tárgyas (ritka) Fegyverrel v. hajítható tárggyal célba vesz vkit, vmit.  A basa … | Kukorica Jancsit célozza vasával. (Petőfi Sándor) Az egyik ágyú a tornyot célozza, a másik nekiirányul a középső északi bástyának. (Gárdonyi Géza)
2. tárgyatlan (átvitt értelemben) Burkoltan, nem határozott formában, pontosabb megnevezés nélkül, közvetve utal vkire, vmire. Vajon kire célzott?  Kire Én célozok: nagyon szilaj legény. (Arany JánosShakespeare-fordítás) Gyilkos szemeket meresztett …, mikor arra céloztam, hogy talán mégse menjen el minden este. (Kosztolányi Dezső) || a. tárgyatlan (sajtónyelvi, régies) Leplezett, burkolt formában vki ellen irányul.  A gyöngédtelen vád nem találta azt, akire leginkább célzott. (Tolnai Lajos)
3.* Azt célozza: azt a célt szolgálja, arra irányul. Ez az intézkedés azt célozza, hogy … (helyesen: ennek az intézkedésnek az a célja, hogy …; ez az intézkedés arra irányul, hogy …)
Kerülendő szó vagy kifejezés.
Igekötős igék: belecéloz; elcéloz; kicéloz; megcéloz; rácéloz.
célozás; célzó; célzott.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir