egyházi

Full text search

egyházi [ë] melléknév és főnév
I. melléknév -lag Általában az egyházzal kapcs. <személy, dolog>.
1. Az egyház tulajdonában levő, az egyházhoz tartozó <dolog>. Egyházi birtok, épület, javak, önkormányzat, vagyon.  Az egész egyházi föld csak tíz hold. (Móricz Zsigmond) || a. Az egyháznak fizetett. Egyházi adó.
2. Az egyház tanításait képviselő, ezeket hirdető <személy, dolog>. Egyházi beszéd, szónok.  Debrecenben egy református papot paptársai … számadásra akarnak vonni egy őszinte hangú, okos egyházi beszéd miatt. (Ady Endre)
3. Az egyház által elfogadott, ott szokásos. Egyházi ének; egyházi ünnep, zene.  A szemközti ajtón … a pap lépett be teljes egyházi ornátusban. (Mikszáth Kálmán) || a. Az egyház által végzett <tevékenység>. Egyházi esküvő, szertartás, temetés.  Megigértem neki, hogy megtartjuk rövidesen az egyházi esküvőt. (Gelléri Andor Endre) || b. Egyházi szláv (nyelv): a déli és a keleti szlávok istentiszteleti könyveiben fennmaradt nyelv. || c. (zene) A dúr skála hangközeit más-más alaphangból kiindulva, a dúrétól eltérő más-más sorrendben tartalmazó hétfokú <hangsor, ill. ezen épülő hangnem>. Egyházi hangnemek; egyházi skála. Nemcsak a dúrt és a mollt ismeri, hanem az egyházi hangnemeket is. A magyar népzenében gyakori egyházi hangnem a dór.
4. Az egyház rendjét, szellemét, dogmáit védő <intézkedés, intézmény>. Egyházi átok, bíróság, fegyelem; egyházi tilalom ¬; egyházi törvény.  Az egyházi szék nem engedhette meg, hogy az egymással meg nem férő felek törvényesen elváljanak. (Jókai Mór)
5. Az egyház szolgálatában, ill. az egyház irányítása alatt álló <személy, dolog>. Egyházi alkalmazott; egyházi állam: a pápa felségjoga alá tartozó á., jelenleg a Vatikánváros; egyházi diplomácia; egyházi elöljáró ¬; egyházi iskola, politika, rend, sajtó, személy, tisztviselő.  Vendégeim vagytok, egyházi emberek vagytok, templomról veletek nem beszélek. (Mikszáth Kálmán)
II. főnév -t, -ak (főleg többes számban) Papi személy; pap, klerikus. Egyháziak és világiak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir