elintéz

Full text search

elintéz [l-i] tárgyas ige
1. <Vmely ügyet> úgy intéz, hogy a megoldásig, befejezésig viszi, a vele kapcs. teendőket elvégzi; <panaszt, kérést> kedvezően rendez, orvosol. A hozzáfordulóknak sok ügyes-bajos dolgát elintézte. Naponta tíz-tizenöt ügyet intéz el. Elintézi vkinek a felszólamlását. Soron kívül intézték el a kérelmét. Az ügy el van intézve: a) az ügy le van zárva, ne beszéljünk többet róla; b) nincs körülötte több tennivaló (vki már elintézte); (bizalmas) el van (már) intézve: <fizetnivaló> már ki van fizetve; (gúnyos) jól elintézik a világ dolgát: beszélgetve meghányják-vetik az eseményeket, híreket összehordva, a maguk szája íze szerint értelmezik a napi eseményeket; egy ® tollvonással elintéz vmit; (gúnyos) egy kézlegyintéssel (vállrándítással) intéz el vmit: a megoldást, rendezést, orvoslást, végrehajtást (mint számára érdektelen v. lekicsinyelt ügyet) elhárítja magától, s ezzel az ügyet befejezettnek tekinti (esetleg kézlegyintéssel, vállrándítással kísérve). || a. <Feladatot, munkát> elvégez, teljesít. Elintézte a holnapi leckét. Elintézte a mosogatást. Elintézte a bevásárlást. Mennyi dolog! Hogy fogom ezt mind elintézni?
2. (bizalmas, rosszalló) <Kényes v. nem tiszta ügyet befolyásánál, ügyességénél fogva> az érintettre v. vétkesre kedvezően rendbe hoz, eljár benne úgy, hogy a kellemetlen következményeknek elejét vegye; elsimít. Nyugodj meg, van egy barátom, az majd elintézi. (bizalmas) A dolog el van intézve. Olyan helyen van, ahol ilyesmit el tud intézni. Ki intézte el ezt a botrányt?  Leghelyesebb … megkérni anyját, hogy adjon szállást Hildának, mint vendégnek, míg az ügyet valahogy el nem intézik. (Kosztolányi Dezső)
3. (bizalmas) Elintéz vkit: megver vkit, fizikailag alaposan elbánik vele. Ezt a pasast jól v. alaposan elintéztük. Úgy elintézték, hogy mozdulni sem tudott. No, ezt a csatárt már elintézték a védők. || a. (argóban) Eltesz láb alól, megöl. Elkapták és elintézték. || b. (bizalmas) Elintéz vkit, vmit: <szellemi, erkölcsi, társadalmi téren erőszakkal, furfanggal v. fölénnyel> alaposan elbánik vkivel, vmivel, elveri rajta a port, minden további lehetőségtől megfosztja. A bírálót jól elintézték. No, várjon csak, majd elintézem én magát! Válaszában alaposan elintézte a kritikust v. a kritikát.  Jött az ő nyakatekert elveivel, ismered. Tatár aztán alaposan elintézte. (Kosztolányi Dezső)
Szólás(ok): ld. baj.
elintézetlen; elintézett; elintézhető; elintéző; elintéztet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir