először

Full text search

először [e] határozószó, felső fok: leg- (gyak. az első sorszámnév nemigen haszn. -ször ragos alakja helyett)
1. (kiemelő hangsúllyal) Több felsorolt eset közül első ízben, első alkalommal, első esetben. Vmi ® óta először. Háromszor kerestelek; először reggel, másodszor délben, harmadszor most.  Éji zenét adott először itt bent a városban …, azután kivitte az egész cigánybandát a Vághoz. (Mikszáth Kálmán) Először itt éreztem a magányt! | Először itt éheztem. (Juhász Gyula) || a. <Mondat értékű kifejezésként:> részletező felsorolás tagjai közül az első (ami itt következik); elsőnek említve. Ennek több oka van. Először: nem láttuk még világosan a feladatot … || b. <Árverésen:> Először, másodszor, harmadszor!: kihirdetem (az ajánlatot) első, másod-, harmadízben! Tíz forint! Először!
2. (kirekesztő hangsúllyal) A szóban forgó esetig nem, csak akkor (tekintet nélkül arra, hogy utána ismétlődik-e vagy sem); első ízben. Először láttam ilyet életemben. Ma volt itt először v. legelőször. Először és utoljára: ez volt az egyetlen alkalom (amikor ilyesmit megtett, megengedett stb.); soha többé nem.  Ma éjtszakán először kezdtem el | próbálni azt a mesterséget. (Katona József) Gergely akkor látta Budát először. (Gárdonyi Géza)
3. (gyengébb hangsúllyal) Mást megelőzően, előbb, kezdetben. Először v. legelőször arra gondolt, hogy … Ha parancsolni akarsz, először tanulj meg engedelmeskedni.  Haza és szabadság, ez a két szó, melyet Először tanuljon dajkától a gyermek. (Petőfi Sándor) || a. Először is v. legelőször is: mielőtt bármi másra sor kerülne; mindenekelőtt. Először is csináljunk helyet a ládának. Legelőször is összeszedte az iratokat. A tervezethez nekünk is volna néhány szavunk: először is az utolsó pontjához.  Mit mondok majd először is Kedvest, szépet neki? (Petőfi Sándor) Legelőször is A legegyszerűbb dologhoz lássatok. (József Attila) || b. Mint kettő v. több közül az első; elsőként, elsőnek. Mindig ő van ott először v. legelőször. Én oldottam meg először a példát.  Mi emeltük föl először A cselekvés zászlaját. (Petőfi Sándor) Csak nem gondolja felőlem, hogy … elvártam – hogy ő köszönjön nekem először? (Kosztolányi Dezső)
4. Előszörre: a) első alkalomra. Nem mondok többet előszörre. Előszörre csak keveset adhatok. b) első kísérletre. Előszörre nem sikerült.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir