épít

Full text search

épít ige -ett, -sen [ë, ë]; -ni v. -eni [e]
1. tárgyas <Építményt kőből, téglából, fából v. egyéb alkalmas anyagból> összerakva, egybeszerkesztve megalkot, létrehoz, ill. ebben a munkában részt vesz. Házat, palotát, tornyot, várat épít; alagutat, gátat, gyárat, hidat, utat, vasutat épít; csatornát épít; (átvitt értelemben) légvárakat épít: ábrándos, merész, megvalósíthatatlan terveket sző. Még egy szobát épített a házához. A felkelők barrikádokat építettek. A rabszolgák gúlákat építettek.  Csernavoda … nagy falu, szép házak vannak benne … A házak mind egyformára vannak építve. (Mikes Kelemen) Ők monostort, templomot | építenek … | nekünk pedig nincs egy jó köntösünk. (Katona József) Jaj, nem lehet azt soha kőre róni, | mit szenvedünk, kik építjük ma nyúlánk, | egekbe vágyó, óriási gúlánk, | bár meg se látják e kor Fáraói. (Kosztolányi Dezső) || a. tárgyas <Építményekből álló települést> létrehoz. Ezt a városrészt gyorsan építették. || b. tárgyas Ilyen munkáknak a tervét elkészíti és megvalósítását irányítja v. elvégzését elrendeli. A kiváló mérnök már több bérházat épített. A fáraók gúlákat építettek.  A bakonyi nagy irtáson, a veszprémi völgyben áll az asszonymonostor, melyet István király épített görög apácák számára. (Herczeg Ferenc)
2. tárgyas <Vmely nagyobb műszaki alkotást, gépet> megszerkeszt, összeállít, megalkot, (fel)szerel. Hajót épít; vasúti kocsikat épít; (katonaság) távíróvezetéket épít.
3. tárgyas <Állat v. természeti erő víz térbeli emelkedést> létrehoz. A hangyák bolyokat, a hódok gátakat építenek. A folyó zátonyt épít. A korallok szigetet építenek.
4. tárgyas (gyak. tárgy nélkül) (átvitt értelemben) Vmit megvalósít, vmely egészet létrehoz, ill. ebben a tevékenységben részt vesz; (meg)alkot, teremt. Egyik kezével épít, a másikkal ront. A természet folytonosan épít és rombol.  Épít, ront az idő lelke. (Berzsenyi Dániel) Ha férfi vagy légy férfi, … Építs vagy ronts, mint a vihar. (Petőfi Sándor) Ez az ország a mi országunk, Itt most már a mi kezünk épít. (Ady Endre)
5. tárgyas (tárgy nélkül is) (átvitt értelemben, választékos) Belső fejlődésében, épülésében előmozdít, szellemi és erkölcsi gyarapodásában segít; nevel. Csak irodalmi értékű olvasmányok építik az ifjúságot. A jó kritika épít. || a. tárgyas (átvitt értelemben) Vmit épít: vmely terv megvalósításán, vminek a létrehozásán, vmely szervezet, intézmény, közösség fejlődésén, tökéletesítésén munkálkodik. Országot, jövőt épít. A szocializmust építjük. A Szovjetunióban a kommunizmust építik.  Szent az ember, Ki jövőt épít. (Juhász Gyula)
6. tárgyatlan (átvitt értelemben) Terveiben, elgondolásaiban, számításában vmire, mint szilárd, megbízható alapra támaszkodik, abban bízik, számít rá. ® Futóhomokra épít; az ifjúságra épít; ® homokra épít; ® levegőre épít; ® sziklára épít. Az ő szavára, ígéretére lehet építeni.  A nemzeti irány … reményt nyújt, hogy e szándék nem fog meghiúsulni; de mivel ez mégis csak remény, a Társaság nem építhet rá, mint bizonyosra. (Arany János) || a. tárgyas (átvitt értelemben) <Tettét, eljárását, magatartását, gondolatmenetét> vmire, vkire alapozza. Következtetését ingatag feltevésekre építi. Vádjait puszta gyanúra építette.  Végignézte azokat, akikre építi tervét. (Móricz Zsigmond)
Szólás(ok): ld. aranyhíd.
Igekötős igék: aláépít; átépít; beépít; beleépít; felépít; hozzáépít; kiépít; körülépít; leépít; megépít; összeépít; ráépít; újjáépít; újraépít.
építget; építhető; építtet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir