ered

Full text search

ered [e-e] tárgyatlan ige -tem [e]; -t, (költői) -ett [ë]; -jen [ë]
1. <Forrás v. folyóvíz forrása> vhol feltör a földből; fakad. A Duna a Fekete-erdőben ered. A völgyben egy kis forrás ered.  A kisded patakok lassú csörgéssel erednek. (Vörösmarty Mihály) || a. (ritka) <Vmely folyó más folyók összefolyásából> keletkezik, származik. A Körös a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körös egyesüléséből ered.
2. Származik (1, 8). Vkinek az ® ágyékából ered; híres családból ered. A baj, félénksége, a félreértés, a hiba, a közmondás, mindez, a nézeteltérés, a tévedés onnan ered, hogy … Ez a mondás onnan ered, hogy … Betegsége hűlésből ered. Ez a hír külföldi forrásból ered.  Az örömem onnan ered, Mert itt voltam; El kell mennem: innen ered – Innen ered a fájdalmam. (Petőfi Sándor) Azt vitatta … szegény jámbor öreg, | Hogy a nemzetségünk Árpád vérbül ered | Lyányágon. (Arany János)
3. (rendsz. részeshatározói vonzattal) Indul. Futásnak ered; vki után ered; útnak ered.  Gergely az első pillanatban lassúbb ügetésre fogta a lovát, de aztán, hogy amaz is meglassúdott, megint nyargalásnak eredt. (Gárdonyi Géza) || a. (határozói vonzattal) (gyak. kissé választékos) Vmibe fog, vmibe kezd. Búnak ered: búsulni kezd; hízásnak ered; beszédbe, szóba ered vkivel: beszédbe ereszkedik, elegyedik, szóba áll vkivel.  Míg világát éli A vidám ezered [= huszárezred], Közűlök egy század Búbánatnak ered. (Petőfi Sándor) A két hölgy … bizalmas beszélgetésbe eredt. (Jókai Mór) || b. (ritka) Szárba ered: szárba szökken.
Igekötős igék: beleered; elered; kiered; megered; nekiered.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir