hiéna

Full text search

hiéna főnév hiénát, hiénája
1. (állattan) Hiénák: a hiénafélék (Hyaenidae) családjába tartozó ragadozók; testalkatuk a kutyákéra emlékeztet, általában visszataszító külsejű, főként dögevő állatok. Barna hiéna: (Hyaena brunnea); csíkos hiéna: (Hyaena hyaena); foltos hiéna: (Hyaena crocuta).  Még a hiéna is, bár szeme szikrádzik, Foga vérbe fered, nékem megjuhádzik [= megjuhászodik]. (Csokonai Vitéz Mihály) Menj tigrisek, fene-|vadak közé, szelídíts hiénát! (Katona József)
2. (átvitt értelemben, rosszalló) Kegyetlen, vérengző ember. Háborús hiéna; (történettudomány) a bresciai [a. bressai] hiéna: Haynau osztrák hadvezér.  És vergődtem, vitézül, Hiénák, sakálok között, Megtanultam, hogy bírni, marni kell. (Tóth Árpád)
3. (átvitt értelemben, sajtónyelvi, rosszalló) Kíméletlenül harácsoló ember. Árverési hiéna: az a személy, aki árveréseken foglalkozásszerűen vesz részt, és ott társaival összejátszva, az árverezett személy és a többi vevő rovására nyerészkedik. A gazdasági élet hiénái.  Egy végrehajtó jelent meg lakásán, … már el is árverezték, két hiéna vásárolta össze mindenét. (Kosztolányi Dezső) Árverezik a ruháit a pesti palotában az árverési hiénák. (Móricz Zsigmond)
Szóösszetétel(ek): hiénakölyök; hiénanevetés.
hiénai.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir